• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alba din Masivul Central – rasa de oi de carne care aduce profit fermierilor francezi. Rezistentă la climă dificilă, și-ar putea face loc și în turmele din România

    agrointeligenta.ro -

    Blanche du Massif Central sau, cum s-ar traduce la noi, oaia albă din Masivul Central, este o rasă de ovine populară în Franța, acolo unde fermierii spun că randamentul obținut este unul foarte bun, mai ales că mioarele sunt rezistente și foarte profilifice.

    Crescătorii de ovine din România au toate motivele să ia în considerare oaia albă pentru a-și ameliora turmele, susține François Tahon, manager de export în zona muntoasă a Franței. Astfel, specialistul spune despre această rasă că ia în greutate circa 400 de grame pe zi, ceea ce o face ideală pentru fermierii axați pe producția de carne.

    Oaia albă din Masivul Central – caracteristicile rasei

    Oaia Albă din Masivul Central prezintă o lână albă fină şi deasă. Pe piept şi pe părţi lâna este în general mai rară. Capul este fin, puţin coroiat, cu urechi fine, largi şi drepte. Nici masculii nici femelele nu au coarne. Oaia are un format mediu şi un aspect bondoc şi îndesat, iar greutatea medie a adulţilor este de 80 kg pentru oi şi de 130-140 kg pentru berbeci. Specialiștii spun că pielea acestor animale este foarte apreciată de către industrie, deoarece ea nu este groasă

    Ca și performanță, oile albe al francezilor de la munte sunt apreciate ca fiind ”rustice”, adică suportă bine clima dificilă, zăpada şi frigul iarna, seceta şi căldura vara. ”Oile au aptitudini bune de mers şi de mobilizare/reconstituire a rezervelor corporale, permiţând suportarea unor perioade lungi şi dificile pentru alimentare. Turmele sunt adaptate la stabulație în timpul perioadei de iarnă, când clima necesită acest lucru, fără boli respiratorii”, vorbesc cei care au importă această rasă și la noi în țară.

    Desezonare sexuală la masculi şi la femele asigură capacitatea de producere de miei tot anul.

    Calitățile maternale ale Blanche du Massif Central sunt foarte dezvoltate datorită controlului de performanţe în fermă şi datorită testării de descendenţă a berbecilor de inseminare.

    Prolificitatea medie a rasei, în montă naturală, este situată între 1,5 şi 1,6 miei născuţi pe fătare. Capacitatea de desezonare a oii Blanche du Massif Central îi permit să fie condusă în sistem de reproducere accelerată şi astfel să atingă productivităţi numerice de aproape 2 miei născuţi pe oaie şi pe an.

    Greutatea mieilor la 30 de zile: acest caracter reflectă capacitatea oilor de a:
    * făta miei de o greutate suficientă pentru a garanta supravieţuirea lor (aproape de 4 kg),
    ** produce lapte suficientă pentru a asigura o creştere importantă a mieilor până la înţărcare. O creştere importantă înainte de înţărcare permite o creştere importantă la îngrăşare după înţărcare.

    Rezultatele obţinute2:
    -masculi născuţi dublu şi crescuţi dublu: 11.5 kg.
    -femele născute dublu şi crescute dublu: 11.2 kg

    Calitatea cărnii de oaie albă este foarte ridicată

    Francezii sunt foarte mulțumiți de carnea obținută de la oile lor albe, mai ales că de-a lungul anilor au dezvoltat un sistem foarte atente de selecție a berbecilor de reproducție. Aceștia sunt aleși în funcție de conformaţia, şi grosimea cărnii de pe cotlet, de stăpânirea stării de îngrăşare. Alte elemente importante sunt viteza de creştere şi eficacitatea alimentară.

    În prezent, s-a ajuns ca pentru mieii de rasă pură tăiaţi la 38 kg viu să se obțină 47,5% randament carcasă, cu o greutate a carcasei de 18 kg.

    Rezultatele obţinute:
    o pentru miei de rasă pură tăiaţi la 38 kg viu:
    *randament carcasă: 47.5 %,
    *greutatea carcasei: 18 kg
    *conformaţie: 75 % de clasă R3
    o stare de îngrăşare: 90 % de clasă 34 pentru masculi de 8 luni: 65 kg5.

    ”Pentru a valoriza aceste criterii de ameliorare genetică, Organismul de Selectare al rasei Blanche du Massif Central foloseşte un indice economic de sinteză, care integrează globalitatea indicelor tehnici şi oferă o traducere economică a performanţelor genetice. În sectorul ovin francez, în prezent este singura rasă care utilizează acest demers”, se arată într-o prezentare a rasei de ovine albe din Masivul Central al Franței.

    Rasa este condusă în principal în rasă pură: atenţia fiind îndreptată spre conformaţie, stăpânirea stării de îngrăşare şi viteza de creştere, permiţînd de fapt producţia de miei corespunzătoare caietelor de sarcini oficiale ale filierei de calitate.

    Sistemele de reproducere cele mai folosite sunt:
    • un ritm accelerat de 3 fătări în doi ani, (valorizarea desezonării oilor),
    • o fătare pe an, primăvara sau toamna (pentru a valoriza perioadele comerciale favorabile).

    Berbecii de rasa Blanche du Massif Central sunt folosiţi în mod tradiţional şi pentru încrucişare pe oi de rasă locală (de tip rasă rustică de munte).

    Selectarea rasei Blanche du Massif central a început în anii 1900, având ca scop majorarea gabaritului oilor şi ameliorarea producţiei de lapte, conservând în acelaşi timp caracterul rustic al animalelor. Performanţele obţinute în mod progresiv de către rasa Blanche du Massif Central au permis dezvoltarea utilizării sale, pentru ca în final să populeze întregul Masiv Central. Organizarea selecţiei rasei este agreată în mod oficial de către Ministerul Agriculturii franceze încă din anul 1975.

    De câţiva ani, rasa s-a implantat cu succes în Polonia, în Ungaria, în Martinica, în Maroc.

    Foto: agripicture.fr



     


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”