• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum și-ar gândi afacerea fermierul Nicu Șerban dacă ar avea 100 de hectare

    Roxana Dobre -

    Unul dintre cei mai vizionari antreprenori din agribusiness, Nicu Șerban, vede oportunitatea dezvoltării chiar și pentru o exploatație de 100 de hectare. Suprafața, una medie, permite fermierului să aibă un venit suplimentar, dar și să se diversifice dacă acesta își propune să trăiască numai din propria afacere agricolă, a arătat Nicolae Șerban, fondatorul Grup Șerban Holding, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.

    Din calculele prezentate de Nicolae Șerban în emisiunea  Agrostrategia de pe TVR 1 se arată că, în cazul unei exploatații cu 100 de hectare, un an agricol foarte bun, cu o productivitate medie de șase tone de cereale la hectar și un preț de vânzare de 200 euro/tonă, poate genera venituri brute de aproximativ 140.000 euro incluzând subvențiile achiatate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). După scăderea costurilor de producție, ar rămâne un profit de circa 90.000 euro, însă aceste condiții sunt rareori atinse, din cauza problemelor legate de prețuri și producții fluctuante.

    ”În principiu, ca să poți să ai strategii, trebuie să treci cu ferma dincolo de generarea venitului mediul pe economie, să spunem așa. Adică, în ziua de astăzi, cred că am ajuns la 1.000 de euro venit mediul net pe economie, asta înseamnă 2.000 de euro cu tot cu taxe iar în 12 luni înseamnă 48.000 de euro, trebuie să genereze business-ul de care te ocupi, marginea măcar de banii aceștia. În ideal în medie dacă faci un echivalent cereale de 6 tone la hectar, asta înseamnă că e un an foarte bun, totul este în regulă. Le vinzi cu 200 de euro/tona, este excepțional pe medie, asta înseamnă 120.000 de euro. Și mai încasezi și subvenție, 200 de euro la hectar, încă 20.000, ai făcut 140.000 de euro. Total venituri. Dar la 100 de hectare în tehnologie standard, te costă undeva la 1.000 euro, asta înseamnă că îți rămân 90.000 de euro. Deci dacă totul este perfect, generezi două venituri pe economie”, a explicat Nicu Șerban, fondatorul Grup Șerban Holding în cadrul emisiunii Agrostrategia o co-producție Agrointeligența și TVR.

    Citiți și: Fermierii, chemați urgent la APIA! Anunț oficial: 22 decembrie, ultima zi!

    O hală cu găini ouătoare poate duce ferma cu 100 de hectare la următorul nivel

    Pentru a crește șansele de reziliență, Nicolae Șerban recomandă integrarea producției, prin extinderea activității către alte ramuri, cum ar fi avicultura. De exemplu, o hală de 1.000 mp cu circa 9.000 de găini ouătoare ar putea genera venituri suplimentare importante, cu o marjă de profit de 20-30%, utilizând materia primă produsă în fermă.

    ”La 100 de hectare, teoretic, poți să asiguri venitul unei familii. Mai ales că la 100 de hectare n-ai nevoie de angajați. La 100 de hectare, teoretic, ai timp suficient să-ți iei și un job. Dacă ai 100 de hectare și îți faci o hală de 1.000 de metri pătrați cu 9.0000 de găini ouătoare, care îți vor face 0.000 de ouă pe zi. Și unde există o margine de 20-30%, la prețurile de astăzi poate și mai mare și în același timp muncești și pe câmp și ai grijă și de găini, chiar nu ai nevoie de angajați”, a explicat fondatorul Grup Șerban Holding, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1. 


    Te-ar mai putea interesa

    Mesaje de Crăciun. 40 de urări și felicitări de Sărbători Prețul unui hectar de teren arabil și de pășune în România – prețuri pe regiuni. Media națională – 8.500 euro/ha Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Îngrășăminte mai scumpe, din ianuarie. Trader: Taxa CBAM crește costurile pentru fiecare fermier – calcul pe hectar Cod roșu de viscol. ANM o nouă alertă care vizează mai multe județe Cum și-ar gândi afacerea fermierul Nicu Șerban dacă ar avea 100 de hectare