Fermierul care a recoltat orzul în decembrie. Testul unei culturi succesive neobișnuite

A semăna orzul direct în miriște, prin no-till la sfârșit de toamnă este o practică obișnuită, însă este neobisnuit ca pe 10 decembrie să recoltezi orz. Se întâmplă pe câmpurile din Germania, în exploatația BioLution GmbH din Straußfurt, cu 700 de hectare, ferma ecologică filială a cooperativei Agrargenossenschaft Straußfurt eG (1.500 ha), care a testat tehnologia orzului ca o cultură succesivă pentru creșterea veniturilor.
Fermierul Matthias Wiegand, director general al fermei, a recunoscut că a făcut un pariu riscant în acest an semănând orz la mijlocul anului. ”Facem în fiecare an un astfel de test, pentru că vrem să obținem mai multă valoare adăugată pe hectar, mai ales fiindcă costurile cresc constant”, a declarat Matthias Wiegand, precizând că în 2024 s-a încercat porumb boabe ca a doua cultură, însă rezultatele au fost modeste din cauza pagubelor cauzate de animalele sălbatice.
Orz de primăvară semănat la mijlocul lunii iulie
Anul acesta, fermierul a riscat și mai mult în privința culturii succesive și a avut succes. Pe 16 iulie, în ferma ecologică s-a treierat mazărea și în aceeași zi, pe parcela respectivă s-a făcut o prelucrare superficială a solului și apoi s-a semănat orzul cu o semănătoare pentru semănat direct. Pe 8 ha („până s-a golit semănătoarea”) a fost pus în pământ orz de primăvară din soiul Leandra, iar pe o suprafață similară – hrișcă. Șeful de fermă subliniază că semănatul nu a fost gândit ca o cultură intermediară pentru înverzire, ci ca o cultură ce va fi recoltată.
Precipitațiile au favorizat răsărirea
Iulie a fost o luna umedă, când din a doua săptămână a plouat bine, ceea ce a ajutat culturile abia semănate. „Răsărirea a fost excelentă”, își amintește fermierul pentru publicația Agrarheute.com.
În august a urmat vreme ideală cu căldură, iar cultura a fost irigată.
Fermierul Matthias Wiegand nu s-a temut că vremea ploioasă din octombrie și noiembrie ar putea culca la pământ orzul de primăvară, „pentru că e un experiment și pentru că precipitațiile din toamnă vin la pachet cu temperaturi mai scăzute. Asta afectează foarte puțin cultura”, spune Matthias Wiegand.
Orz de primăvară a fost recoltat în decembrie, cu 20% umiditate
La secerișul din 10 decembrie, paiele au fost „relativ uscate”, iar condițiile pentru treierat au existat, desigur nu ca în iulie sau august.
S-a obținut o producție de 2,5 t/ha, ceea ce, pentru cereale bio, în condițiile descrise, este acceptabil. „La 20% umiditate, orzul de primăvară trebuie uscat. Și trebuie trecut prin curățare. La final ajungem la circa două tone pe hectar”, a explicat fermierul ecologic.
Calculele agronomului nu au dat cu plus până la final pentru că orzul recoltat are șanse minime să poată fi valorificat pentur bere: ”Părerile sunt împărțite, eu cred că este posibil. Proteina brută probabil nu va fi punctul critic; dacă apare o problemă, atunci mai degrabă aceasta va fi la capacitatea de germinare sau la alți parametri de malț/bere”, spune Wiegand, așteptând cu interes rezultatele de laborator încă nefinalizate.
Recoltă de două tone la hectar și la hrișca bio recoltată în octombrie
Hrișca a putut fi treierată deja în octombrie, „în condiții excelente”. Cu o producție de 2 tone/hectar, fermierul este mai mult decât mulțumit: „Pentru hrișca bio fără gluten obțin, comparativ cu orzul, un preț dublu; asta merită și din punct de vedere economic – chiar și mai mult.”





