• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Preț miere 2015. Vremea secetoasă a ajutat albinele: Au apărut primele borcane cu miere de rapiță și miere de salcâm

  agrointeligenta.ro -

  Prețul mierii este influențat mai ales de producție, spun apicultorii pentru care finele lunii mai este momentul în care pot să facă estimări ”incipiente” privind anul apicol în curs. Mierea de rapiță și mierea de salcâm sunt primele produse apicol edin 2015 cu care crescătorii de albine au ieșit deja pe piață, mulțumiți că vremea caldă și lipsa ploilor au lăsat ”culegătoarele” să își facă treaba.

  Ceea ce pentru agricultori înseamnă secetă, pentru apicultori a însemnat profit. Cel puțin până acum, crescătorii de albine contactați de Agrointeligența s-au arătat mulțumiți de cum au început anul apicol, apreciind că dacă vremea se menține pe același trend, vor depăși ușor producțiile din 2014 chiar și cu efectivele afectate de iarna complicată. Singura problemă ce deja este resimțită de apicultori este prețul mic de comercializare pentru mierea de rapiță și cea de salcâm cu care au ieșit deja pe piață.

  Mehedințiul este fruntaș la mierea de salcâm

  Apicultorii din județul Mehedinți au obținut producții foarte bune la mierea de salcâm, dar prețul pentru un kilogram de miere este mai mic cu aproape 30% față de cel din 2014.

  Cătălin Mănescu, apicultor din Drobeta-Turnu-Severin, județul Mehedinți, care are o experiență de peste 10 ani îm creșterea albinelor și ne-a declarat că este mulțumit de producția din anul acesta. “Am în jur de 70 de stupi și am avut un an foarte bun pentru producția de miere la rapiță și salcâm. Comparativ cu anul trecut care a fost extrem de ploiosm 2015 a fost foarte bun pentru albine. Nu a fost nici foarte cald, nici foarte frig, a fost numai bine pentru ca albinele să poată ieși la cules la rapiță și salcâm. Cel puțin la salcâm a fost extraordinar! Anul trecut nu am facut deloc miere de salcâm din cauza condițiilor climatice, dar acum, până la acest moment, am extras în jur de 400 de kilograme la rapiță, iar la salcâm vreo 1.000 kilograme. Rapița a fost mai puțină pentru că nici nu prea au fost multe culturi în zonă pentru a duce albinele în pastoral”, a declarat pentru Agrointeligența apicultorul din Severin.

  Mehedințeanul a sublinat faptul că la Drobeta Turnu Severin un kilogram de miere de rapiță se vinde engros la un preț de 15 lei și salcâmul 20 lei. Pentru cei care cumpără doar pentru consumul propriu, prețul este de 20 de lei kilogramul de rapiță și 25 lei la salcâm.

  Comparativ cu anul trecut, prețul la mierea de salcâm a scăzut în 2015 de la 35 lei la 25 lei din cauza faptului că există pe piață o cantitate însemnată de miere comparativ cu situația de acum 12 luni.

  Teleorman: mierea de rapiță 35 lei, cea de salcâm 40 lei

  Adriana Ninu este apicultor din Roșiorii de Vede, judetul Teleorman, și deține o stupină formată din 300 familii de albine. Spune că nu și-a facut până acum un bilanț în ceea ce privește producția, dar după ce a studiat situația din stupi apreciază că producția din acest an va fi mult mai bună decât cea obținută în 2014.

  “Am avut un an bunicel la producția de miere de rapiță și salcâm. Condițiile meteo de anul aceasta au fost favorabile și ne-au ajutat foarte mult, albinele au fost vrednicuțe. Încă nu ne-am facut un bilanț al producției pentru că în producția de miere nu e ca la magazin, nu e nimic matematic. Avem o cantitate de miere pe care am reușit să o extragem, dar încă mai avem miere în stup. Bilanțul îl vom face la sfârșitul anului. Prețurile de la noi din zonă depind de producător și de cantitatea pe care cumpărătorul o solicită. Astfel, pentru consumul familial, prețul la mierea de rapiță pleacă de la 30-35 lei, iar cea de salcâm de la 35-40 lei kilogramul, în timp ce dacă vorbim de vânzarea engros, prețul la mierea de rapiță este de 15-20 lei, iar la salcâm 20-25 lei”, ne-a vorbit apicultoarea din județul Teleorman despre prețurile la mierea de salcâm și de rapiță.

  Familia Ninu au gasit o metodă inedită prin care își vinde mierea cu un preț ceva mai ridicat. Astfel, în funcție de comenzile pe care le au, deținătorii stupinei din Teleorman livrează miere și pentru clienți din Capitală, făcând livrarea gratuit, o dată pe săptămână.

  Buzău- 40 lei la salcâm și 25 lei la rapiță

  George Sandu din comuna Săgeata, județul Buzău, deține 35 de familii de albine și se ocupă de apicultură de mai bine de 5 ani. “Anul trecut din cauza condițiilor climatice și a altor cauze, am scos miere din stupi în valoare de 700 lei, în 2014 am scos doar 100 kilograme de miere de rapiță și ceva de salcâm. Anul aceasta, la rapiță producția este ceva mai mică dar foarte calitativă, familiile de albine s-au dezvoltat foarte bine și au compensat cu un cules foarte bun la salcâm. De la 35 de familii am scos 200 kilograme de miere la salcâm 1, dar din păcate la salcâm 2 plouă de două zile în zona unde am stupi în pastoral. La rapiță am scos în jur de 70 kilograme, pe care nu o vând, o pastrez pentru familie și prieteni”, ne-a precizat apicultorul.

  Similar cu celelalte zone ale țării, prețul de valorificare al mierii în județul Buzău este foarte mic. Este mai retabil să vinzi mierea la piață decât engros. “Prețul engros față de prețul la borcan este la jumătate. Până acum eu mi-am vândut producția doar la APICOLA și aceștia oferă 14 lei pentru kilogramul de miere de salcâm, iar pentru mierea de rapiță cei de la APICOLA oferă 10 lei. Foarte puțin pentru cât muncești ca să obții un kilogram de miere. Prețuri mai bune se obțin dacă vinzi către consumatorul final. Pe piața, prețul la salcâm este de 40 lei borcanul, iar la rapiță 25 lei borcanul”, ne-a vorbit Sandu despre prețurile cu care se vinde miere la el în zonă.

  Foto: INS News Agency   


  Te-ar mai putea interesa

  Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri Alertă ANM de ploi, vijelii și grindină în 14 județe. Cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp APIA – anunț făcut astăzi pentru fermieri!

  Ultimele știri

  Fusilade Forte, de la Nufarm, a distrus buruienile din solele de floarea-soarelui lucrate de Biță Răcman Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre