• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rețeta de furajare a vacilor de lapte pe timp de vară. Remorca tehnologică – investiția care crește producția cu 15%

    Gabriela Gimbășanu -

    Alimentația bovinele de lapte este foarte importantă pentru asigurarea unei producții constante și calitative pe parcursul întregului an. Fermierii români cu un efectiv important de vaci de lapte merg pe varianta stabilirii unei rețete de furajare unică, astfel încât animalul din fermă beneficiază de aceași hrană tot timpul anului. Uniformitatea hranei contribuie la asigurarea unei cantități uniforme de lapte și nu permite modificarea parametrilor calitativi ai laptelui.

    Rețeta de furajare diferă în funcție de dimensiunea explotației și de posibilitățile financiare ale fermierului. În stabilirea ei se tine cont, pe de o parte de rasa explotată, iar pe de altă parte de procentul de grăsime din lapte care se dorește să se obțină. Agrointeligența vă prezintă rețetele de furajare ale trei mari fermieri, crescători de vaci de lapte din România: Cristian Lungu, președintele Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru desfacerea laptelui crud din România, Mihai Tatu, fermier din județul Brașov, și Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.

    În ferma comercială, animalele nu pășunează

    Fermierul ilfovean Cristian Lungu ne-a mărturisit că pentru a obține performanță este foarte important să investești timp și cunoștințe pentru a pune la punct o rețetă unică de furajare care să se potrivească animalelor din ferma ta.

    “Fiind ferma organizată în stabulație liberă, animalele nu sunt scoase la pășune și atunci vacile de lapte beneficiază de un amestec furajer unic tot timpul anului. Întotdeauna ferma comercială sau ferma care vrea să producă lapte pentru piață într-o cantitate mereu constantă trebuie să facă eforturi să-și facă propria rețetă de furajare unică. Furajarea unică timp de 365 de zile, oferă siguranța faptului că vacile vor da o cantitate suficientă de lapte, exact cât avem nevoie. La automate, pentru că se vinde foate bine laptele, trebuie să producem cât mai mult lapte și de o calitate cât mai uniformă”, a declarat Cristian Lungu, președintele Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru desfacerea laptelui crud din România.

    Remorca Tehnologica nutret de vara pentru vaci

    Remorca tehnologică crește producția cu 15%

    Pentru o distribuție uniformă a componetelor rețetei de furajare este necesară investiția într-o remorcă tehnologică. Remorca tehnologică îți poate aduce un plus de producție de peste 15%. ”Este a 11-a zi de când mi-a venit remorca tehnologică și în primele cinci zile de la utilizarea ei mi-a crescut producția de lapte cu 5,4 litri pe cap de animal. Rețeta mea de furajare pentru o remorcă tehnologică este: 80 kilograme fân de borceag, 90 kilograme fân de lucernă, 100 kilograme de uruieli de cereale: orz, ovăz, triticale, porumb și puțină floarea-soarelui, 25 kilograme de șrot de floarea-soarelui, 20 kilograme de șrot de rapiță, 5 kilograme de premix, 6 kilograme de OPTINOVO, un alt premix care are rolul de a proteja ficatul vaci și 3 kilograme de calciu”, ne-a vorbit crescătorul de vaci de lapte Cristian Lungu despre rețeta de furajare pe care o administrează bovinelor.

    Ilfoveanul a subilinat faptul că, această rețetă se prepară dimineața și seară pentru 30 de capete de vaci de lapte din rasa Holstein.

    Prețul unei remorci tehnologice pleacă de la 4.500 euro și poate să ajungă până la 20.000 euro, asta în funcție de firma care o comercializează și de dotările acestui utilaj.

    Perfecționarea rețetei aduce mai mult lapte

    Utilizând remorca tehnologică și umblând puțin la rețeta de furajare, fermierul ilfovean speră să-și crească producția, în următoare perioadă, cu încă 15%. “Acum suntem la stadiul în care umblăm la rețeta de furajare, în așa fel încât să reușim să aduce vacile noastre la stadiul în care să producă exact la potențialul rasei. Cu această rețetă de furajare obțin acum, o producție medie pe cap de animal de 24,6 litri de lapte și urmează să ajung la 28-29 litri, prin perfecționarea rețetei, având grijă, în același timp și de bunăstarea animalului”, ne-a vorbit fermierul Lungu, despre nivelul de producție pe care ar vrea să-l atingă în perioada următoare.

    Președintele Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate a subliniat că într-o fermă comercială de vaci de lapte, unde se administrează amestec furajer unic, pe perioada verii, producția de lapte scade cu 1-2 litri pe cap de animal, nu din cauza hranei, ci din cauza temperaturilor foarte ridicate din această perioadă. Avantajul fermei comerciale este că obții aceași cantitate de lapte pe tot parcursul anului.

    Mihai Tatu ferma de vaci

    În rația de vară se adaugă 5 kg masă verde

    Mihai Tatu proprietarul unei ferme de 500 de bovine de lapte din localitatea Hăghig, județul Covasna, explotează vacile în sistem intensiv, dar pe perioada verii, introduce în alimentația vacilor și masă verde. “Exploatăm vacile în sistem intensiv, nu prea schimbăm hrana animalelor, dar cu toate acestea, în rația de vară, adminstrăm 4-5 kilograme de masă verde pe cap de animal, în rest rația rămâne identică. Vacile de lapte le ținem în grajd, doar tineretul și vacile gestante merg la pășunat. Este riscant ca la o fermă cu un efectiv mare de animale să schimbi alimentația pentru că aceasta influențează pozitiv sau negativ cantitatea și calitatea laptelui. Dăm nutreț verde, pe lângă rețeta clasică de furajare, pentru a ajuta animalul să facă față temperaturilor ridicate din timpul verii”, și-a motivate alegerea fermierul brașovean.

    Masa verde se introduce progresiv în alimentație

    Înainte de introducerea nutrețului verde în alimentația animalului are loc o pregătire prealabilă a acestuia. “Începem totul etapizat. În prima zi dăm doar 1 kilogram, după aceea 1,5 kilograme și tot așa până ajungem la cele 4 kilograme din rație. Masa verde se introduce progresiv în alimentație pentru că rumenul nu este pregătit cu microorganisme pentru a digera masa verde. Rumenul este format pentru rețeta de furajare din iarnă, iar pentru vară trebuie să se adapteze. Nutrețul verde îl dăm după ce am administrat rețeta de furajare”, ne-a spus Mihai Tatu despre cum se introduce corect nutrețul verde în alimentația vacilor de lapte.

    Producția medie de 9.000-10.000 litri de lapte pe zi

    Brașoveanul crește în sistem intensiv 500 de capete de vaci de lapte din rasele: Bălțată Românească și Holstein. Producția pe zi se învârte în jurul valorii de 9.000-10.000 litri de lapte, cu o producție medie pe cap de vacă de 20 litri. “Rețeta de furajare este un clasică. În afară de cele 5 kilograme de masă verde, rețeta pe cap de animal este compusă din: 20 kilograme siloz, 6 kilograme de borhod de bere, 8-10 kilograme de șroturi de: floarea-soarelui, soia, porumb, orz, 3 kilograme lucernă, 1 kilogram de paie și mineralele care sunt obligatorii a fi introduse în alimentația vacilor de lapte pentru a crește rezistența oaselor”, ne-a spus crescătorul de vaci de lapte, despre rețeta de furajare pe care o folosește în alimentația animalelor sale.

    Brașoveanul a subliniat faptul că, producția de lapte din timpul verii nu trebuie să scadă cu mai mult de 0,5-1 litru de lapte pe cap de animal pentru o perioadă de maxim două zile, până când rumenul vaci se adaptează la hrana cu masă verde, după care producția revine la parametrii normali.

    Alimentație uniformă tot timpul anului

    Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România ne-a spus că vaca de lapte din fermele specializate trebuie să mănânce la fel 365 de zile. ”În fermele cu efective mici și care dețin pășuni și fânețe, pe perioada de vară se scot la pășunat animalele. Fermele care se respectă nu își schimbă niciodată rația de furajare. Toate furajele se însilozează sau se fac fân și se merge cu o rație constantă pe perioada unui an întreg. Rețeta de furajare este stabilită de fiecare fermier, în funcție de ce dorește să obțină și tinându-se cont de particularitățile rasei pe care o explotează. O rețetă clasică de furajare este compusă din: fibroase, însilozate, șroturi și minerale în cantități varaiabile”, a explicat Claudiu Frânc pentru Agrointeligența.

    Foto: Agrosprinter.ro



     


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!