Cofinanțarea proiectelor pe PNDR – temă de dezbatere în Parlament. Instituțiile care creditează fermierii, chemate la discuții – UPDATE
agrointeligenta.ro -Deputații din Comisia pentru agricultură s-au arătat foarte nemulțumiți de problemele pe care fermierii le întâmpină în accesarea banilor europeni, fiind vorba mai ales de imposibilitatea asigurării cofinanțării pentru proiecte. La ultima ședință, liberalul George Scarlat a propus ca parlamentarii să aibă o discuție cu instituțiile care pot finanța agricultura.
UPDATE: Din cauza programului încărcat din plenul Camerei Deputaților,dezbaterea privind finanțarea pe PNDR a fost reprogramată pentru ziua de joi.
Inițiativa deputatului George Scarlat a fost instant îmbrățișată de toți parlamentarii prezenți la ședință, convenindu-se ca dezbaterea să aibă invitate atât băncile importante, cât și instituții financiare nebancare.
”Lăsând la o parte chestiunile politice, trebuie să avem în vedere că au trecut câteva zile de la aprobarea PNDR-ului. Vedem cu toții că în teritoiu nu se întâmplă nimic, și când spun asta mă refer că nu se întâmplă nimic bun. Fermierii sau beneficiarii măsurilor sunt de departe interesați să depună proiecte. Concluzionez că avem nevoie de o dezbatere cu reprezentanți ai Băncii Naționale, ai instituțiilor bancare cum sunt CEC sau Eximbank, MADR, AFIR, chiar și cineva de la Finanțe – că sunt acte normative ce nu se îmbină și duc la frânarea absorbției de fonduri. Și neapărat FGCR-ul (Fondul de Garantare a Creditului Rural – n.r.), care astăzi este în postura de a declara ce dorește pentru că nu mai are nevoie nici de sprijinul MADR – au fonduri, au comisioane destul de mari. Sunt o frână totală pentru absorbție”, a declarat George Scarlat, precizând că este nevoie de o dezbatere punctuală și lucrativă pe problema cofinanțării în agricultură.
Conform Ordinii de zi a ședinței de mâine a Comisie pentru agricultură, dezbaterea privind cofinanțarea măsurilor și submăsurilor din PNDR 2014-2020 va avea loc începând cu ora 10.30, iar printre invitați se numără: BNR, CEC Bank, EximBank, Agricover, MADR, APIA, AFIR și Ministerul Finanțelor.