• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Frații Cățean cuceresc Europa cu brânza de burduf: Au primit o stea de aur la Bruxelles și primesc comenzi din Italia, Spania sau Germania

    Roxana Dobre -

    Ferma fraților Cățean este cunoscută cititorilor noștri de anul trecut, când Agrointeligența a prezentat pe larg mica afacere de familie cu potențial să crească mare. Am avut dreptate!

    La început de iunie, frații Cățean (Silviu, George și Ionuț) din Rotbav, județul Brașov, au obținut cea mai frumoasă recunoaștere pentru munca familiei lor. Un juriu format din cei mai mari bucătari ai lumii a decis că brânza lor de burduf, aceea făcută după rețeta veche ardelenească, din brânză de oaie crescută la munte, merită cu prisosință în stea de aur din partea International Taste &Quality Institute din Bruxelles. Un fel de stea Michelin pentru produsele agroalimentare, așa cum este recunoscută distincția la nivel mondial.

    Întorși acasă după premiere, frații Cățean au dorit să împărtățească și cititorilor Agrointeligența ce înseamnă premiul primit dar mai ales ce are diferit brânza lor de burduf față de restul de pe piață.

    branza de burduf ferma Catean

    “Brânza noastră, și nu numai, tot ce producem aici la fermă este special față de restul. De ce? Pentru că producem brânzeturi după aceeași rețetă pe care au folosit-o și strămoșii noștri. În urma unei testări «în orb» realizată în luna aprilie de aproximativ 100 de bucătari și somelieri din întreaga lume, am obținut o stea de aur. S-au analizat mai multe aspecte ale produsului precum gust, miros, textură și aspect”, a declarat pentru Agrointeligența Silviu Cățean, cel mai mare dintre frații care conduc ferma de la Rotbav.

    Cea mai bună brânză din Balcani

    Steaua de aur cu care a fost premiată brânza lor este recunoascută la nivel mondial, dar acest lucru nu va schimba cu nimic prețul cu care familia Cățean își comercializează muncă. ”Este o certificare și o confirmare a ceea ce clienții noștri știau deja. Prețul rămâne tot de 30 de lei kilogramul. Acum brânza de burduf va apărea pe piață cu logo-ul „Taste Awards 2015” pentru calitate. Noi am obținut și în în 2012 la Sofia, tot pentru brânza de burduf, în cadrul Terra Madre Balkans, titlul de Best Cheese from Balkans”, a mai spus Silviu Cățean.

    Vor să obțină recunoaștere DOP de la UE

    Ferma Cățean, alături de alți producători locali, a început să pregătească documentația pentru a aplica la o schemă de calitate internaționala, respectiv „Denumire de Origine Protejată” pentru Brânza de burduf. Acest certificat le-ar permite fraților Cățean, care și-au amenajat o micro-fabrică de lactate la Rotbav, să demareze exporturile.

    „Deocamdată de abia face față cererilor de pe piața din România. Dar deja avem cereri și din țări precum Italia, Spania și Germania”, a mai spus oierul.

    rase romanesti de oi

    Cresc doar oi din rase românești

    El mărturisește că în fermă se găsesc numai rase de oi foarte “vechi” precum țurcana și țigaia. ”Nu ne interesează rasele noi apărute, ci mergem pe cele tradiționale. Dacă spunem că mergem pe tradițional, atunci nu putem oferi brânză românească cu lapte muls de la o oaie originară din Maroc, să zicem. Pentru a obține brânzeturile folosim doar lapte crud (nepasteurizat) din ferma noastră, cheag, sare și uneltele traditionale din lemn”, mai spune Silvu Cățean.

    Se duc la ”Campionatul brânzei”

    Cei trei frați vor să facă celebră brânza pe care o produc și în Marea Britanie. Acolo vor participa în luna iulie la International Cheese Awards, unul dintre cele mai importante târguri de acest gen.

    Evenimentul – un adevărat ”campionat al brânzei”, atrage anual în jur de 40.000 de vizitatori.

    Participanții vor avea posibilitatea să guste și să cumpere din cele peste 3.900 de sortimente de brânzeturi – inclusiv din brânza de burduf și cașcavalul maturat al celor trei frați, sau să participe la show-uri de gătit oferite de chefi celebri.

    ”Competiția este specializată pe brânzeturi și are secțiuni pentru fiecare gamă de producător, mare sau mai mic. O să participăm cu produsele noastre și sperăm să ne întoarcem cu un premiu”, spune Silviu Cățean.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!