Culturi profitabileINTERESANT

Cum se cultivă șofranul: O tânără din Arad învață să facă profit cu cel mai scump condiment din lume

Șofranul (Crocus stativus) sau aurul roșu a fost întodeauna cel mai scump condiment din lume, având o arie de răspândire foarte vastă, putând fi cultivat din vestul Mediteranei (Spania) și până în India (Kashmir). Cei mai mari producători de șofran sunt Spania și India care produc împreună mai bine de 240 tone pe an, reprezentând 80% din producția mondială.

În România nu se cultivă șofran la scară largă. Puțini sunt cei care își riscă investițiile într-o astfel de cultură, în special din cauza faptului că nu au de unde să se informeze cu privire la condițiile de cultură și vulnerabilitățile plantelor de șofran.

Agrointeligența a stat de vorbă cu Ligia Suciu, o tânără din Ineu, județul Arad, despre care avem toate motivele să credem că a înființat prima plantație de șofran din România. Ideea ei de a cultiva ”aurul roșu” s-a născut din curiozitate și așa a ajuns să dețină 200 metri pătrați din grădina proprie cu plante de șofran.

“Am considerat șofranul o cultură foarte interesantă și când m-am apucat eu să cultiv această plantă nu am găsit pe nimeni de la care să pot cumpăra material săditor. Mi s-a părut curios că nimeni nu se încumetă să cultive acest condiment în condițiile în care am ajuns să cultivăm kiwi sau migdal, de ce nu am cultiva și șofran. M-am hotărât să fiu eu un deschizător de drumuri și pentru alții care încă nu au avut curaj să facă asta și, fără să știu dacă acestă plantă se poate aclimatiza la clima din România, mi-am luat inima în dinți și m-am apucat să cultiv șofran. Nu știam nici măcar dacă din bulbii plantați va ieși ceva sau dacă voi reuși să obțin producție”, a declarat pentru Agrointeligența, Ligia Suciu, un mic producător de șofran din localitatea Ineu, județul Arad.

A plătit 560 euro pentru materialul săditor

Costul pentru înființarea unei culturi de șofran nu este deloc mic, doar bulbii pe care i-a achiziționat arădeanca pentru plantare au costat-o 560 euro. “În 2012 am pus primii bulbi de șofran în pământ. Informațiile necesare despre modalitatea de cultivare a șofranului le-am obținut chiar de la persoana de la care am cumpărat și bulbi. Pentru materialul săditor am luat legătura cu cineva din Sardinia (Italia) de unde am cumpărat în jur de 700 de bulbi care m-au costat 560 euro cu tot cu transportul. Prețul a fost negociat în funcție de cantitatea solicitată. Este un preț destul de piperat, dar dacă stăm să ne gândim că în afară de materialul săditor nu prea ai alte cheltuieli, nu este un preț atât de mare, comparativ cu alte culturi”, ne-a vorbit arădeanca, despre originea bulbilor de șofran și prețul de achiziție.

Un singur soi aclimatizat în toată lumea

Se pare că există un singur soi de șofran – Crocus stativus, dar în funcție de zona geografică în care se cultivă, filamentele de șofran au gusturi și arome diferite.

“De la domnii de la care am cumpărat materialul săditor știu că există un singur soi de șofran, universal. Am înteles că deși nu sunt mai multe soiuri, șofranul poartă denumiri diferite în funcție de zona de unde provine materialul săditor. În Italia șofranul poartă mai multe denumiri în funcție de locul în care se cultivă, dar de fapt este același soi universal care s-a aclimatizat în respectiva zonă de cultură”, ne-a vorbit Ligia, despre soiul de șofran care se cultivă la nivel mondial.

plantantie de sofran in Romania

Plantare pe soluri argiloase și expuse la soare

La înființarea unei culturi de șofran este foarte important solul în care alegi să înființezi cultura. De asemenea, se recomandă plantarea șofranului după cereale păioase.

“Cei 700 de bulbi i-am plantat la mine în grădină, pe rânduri, la o adâncime de 8 cm și la o distanță relativ mare unii de alții. Este foarte important să alegi pentru plantarea șofranului un teren argilos sau silicos și trebuie să asiguri un drenaj bun al terenului. Înainte de plantare trebuie să uzi foarte bine solul, în acest fel planta beneficiază de o umiditate suficientă pentru a se putea prinde”, a precizat micul producător de șofran, despre pretențiile de cultură ale aurului roșu.

Recoltarea manuală a stigamtelor

Se recomandă plantarea bulbilor de șofran la începutul toamnei pentru a avea suficient timp să dezvolte o rădăcină rezistentă, până la intrarea în iarnă. “Sunt importante udarea culturii și plivirea ei de buruieni pe parcursul perioadei de vegetație. Înflorirea și recoltarea filamentelor se fac între lunile octombrie și noiembrie. Florile, din care se obține stigmatul, se culeg în primele ore ale dimineții sau seara, când sunt puțin mai închise. Se extrag manual cele trei filamente din interiorul florii, acordându-se o atenție deosebită petalelor”, a explicat cultivatoarea de șofran, care este tehnologia de recoltare a șofranului.

Cultivatoarea din Arad a subliniat faptul că, înainte de a fi utilizate, stigmatele se pot usca la soare sau într-un cuptor, pentru a nu se pierde din gustul și aroma specială a acestui condiment.

cultura de sofran

Sensibilitate ridicată la umiditate

Fiind o plantă exotică, șofranul este extrem de sensibil la umiditate excesivă și la atacul dăunătorilor.

“La umiditate excesivă apare fenomenul de putrezire a bulbilor, acesta este motivul pentru care nu se recomandă plantarea șofranului în zonele răcoroase, umbroase și umede. Acest condiment nu manifestă pretenții în ceea ce privește frigul, dar preferă solurile pe care se poate bucura de lumina deplină a soarelui. Nu necesită nici fertilizări sau stropiri pentru că, fiind un condiment atât de scump, are mare căutare dacă este produs ecologic”, ne-a mărturisit tânăra cultivatoare de șofran, despre vulnerabilitățile culturii.

sofran-recoltat

Venit de 160 euro de pe 200 m²

În prezent, micul producător din județul Arad cultivă șofran pe 200 metri pătrați, acumulând experiență de la an, la an. “După doi ani de când mă ocup de cultivarea acestui condiment, dacă este să mă raportez la producția pe care mi-au estimat-o cei de la care am cumpărat, pot spune că stau destul de bine. Oricum lipsa de experiență cu această plantă și-a spus cuvântul. Anul trecut am reușit să obțin o producție de până în 40 grame, de pe cei 200 m² cultivați. În România nu există piață de desfacere pentru acest condiment, așa că mi-am vândut recolta la domnul de la care am cumpărat și bulbii. Prețul de vânzare a fost de 4 euro per gram de șofran pur. La 40 de grame am obținut 160 de euro”, ne-a spus Ligia Suciu, despre prețul cu care a reușit să-și vândă producția obținută.

Înmulțire se face doar prin bulbi

Sofranul este un bulb cărnos, de dimensiunea unui cățel de usturoi, cu frunze lungi și subțiri și flori ale căror culoare variază de la mov deschis la violet purpuriu. Planta crește la o înălțime medie de 10 cm, adaptându-se foarte bine și la cultivarea în ghivece. Florile, o dată deschise, nu se mai închid de tot, nu produc semințe, iar planta se poate înmulți doar prin bulbi.

Valorificarea bulbilor

Pentru rotunjirea veniturilor obținute din cultura de șofran, se comercializează și bulbii nou formați. “În pământ planta formează alți bulbișori, care odată recoltată producția de șofran, trebuiesc scoși și îndepărtați de pe bulbul principal, în așa fel încât planta să poată produce și în anul următor. Prețul unui bulb variază, în funcție de dimensiunea lui, care este dată de anul bulbului, astfel, prețul pleacă de la 3 lei pentru bulbul de un an și ajunge la 5 lei pentru bulbul care are o vârstă de 2-3 ani. Bineînteles că vârsta bulbului determină și producția. Un bulb de 4 ani face 5-8 flori”, ne-a vorbit micul producător de șofran, despre valorificarea bulbilor.

Atunci când cumperi bulbi de șofran trebuie să fie atent la o serie de caracteristici care îți vor asigura succesul producției. Un bulb de șofran trebuie să aibă un aspect sănătos, fără găuri, sau alte imprefecțiuni, trebuie să aibă un aspect lucios și să nu prezinte semne de boală. 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


77 comentarii

 1. Mai oameni buni ,sofranu nu e cel din poze .
  acelea sint branduse ,sofranul este verde ,creste inalt si are o floare iar florile trebuie sa le aduni si sa le pui la uscat ,nu pistilurile de la branduse .
  Am sa va pun o poza.

  1. Cred ca nu ai citit acelasi articol. Scrie CLAR ca e O SPECIE DE BRANDUSA, nu ca ar fi brandusa aia care creste la noi pe malul santului. Mai mult, unele din alea sunt si toxice…asa ca grija mare ce luati/comercializati ca premiile Darwin abia asteapta candidati.

 2. Buna seara,

  Ma intereseaza afacerea la scara mai larga ,detin doua ha teren agricol cu potential pentru aceasta cultura …as dori o colaborare cu persoane cunoscatoare si ceva experienta in cultivarea sofranului,Multumesc ,astept oferte!

 3. Mă interesează și pe mine sa cumpăr citiva bulbi pentru experienta,sa văd Cum merg în zona noastra (sudul tarii).aștept oferta cui vrea sa vinda ,sint interesata.tel.meu 0722646625

 4. Ce ai facut Ligia? O mare prostie…Cine te-a pacalit asa urat? Macaronaru? Sa stii ca ala este um mafiot.Unde sant 840€? Ia mai anvata odata lectia de educatie antreprenoriala(de matematica) sivei vedea ca ai pierdut mult(ai fost pacalita la greu) 1 gr. costa 1.100.000 mai mult ca un gram de cocaina.

 5. Am gasit in comert plicuri cu seminte de sofran. Am semanat pe balcon in ghiveci si am obtinut cateva flori care prezentau si ele
  cate 3 stamine rosii, (deja am cam 2 gr), dar nu au facut bulbi si le-am putut replanta. Oare acesta este adevaratul sofran ?!? …
  rog un raspuns la email.

  1. este crocusul obisnuir mov-albastru sau este o alta specie? dar crocusii albi, galbneni, sunt si ei de folos?
   PENTRU CULTURA SE PLANTEAZA NUMAI TOAMNA SAU SI IN PRIMAVARA?mULTUMESC

  2. Salut ! Sunt un tanar din Oradea asi dori informati despre sofran si daca merita sa pornest o plantatie de asa ceva ,la activ nu prea am informatile necesare pentru a incepe . Daca ati fi deschis la o colaborare? v asi fi recunascator multumesc !

 6. Am citit ca exista un singur soi de branduse iar diferenta o face modul de uscare si zona in care creste sau se cultiva aceasta planta …Iar daca ea creste indigen este cu atat mai pura si mai de calitate ….Daca stie cineva mai mult despre acest subiect rog sa ma informeze …Multumesc

 7. Sofronul este o planta foarte sensibila si ai nevoie de o turma de oameni pe care sa-i platesti pentru a obtine cateva kg de sofron pur uscat. Cel mai mare producator de sofran din lume nu este nici Spania, nici India, ci IRAN-ul. peste 90% din productia globala de sofran vine din Iran. Faceti-va temele inainte sa informati oamenii.

 8. Ionele, tata, de ce nu le spui naivilor de pe-aici ca vinzi sofranul cu … 10euro gramul?!? Adica de 2-3 ori mai mult decit la producatorii din Spania care dau si garantie si emit si factura!
  Nu ti se pare ca esti prea lacom?…

  1. Ptr bulbii de sofran trebuie sa asteptati pina anul viitor in luna iulie cind vor fi scosi din pamint.Acum sint in perioada vegetativa.ptr mai multe inf.0755322314.

 9. Sunt curios…
  Dacă pentru 1KG de șofran avem nevoie de 130 mii – 260 mii de bulbi…
  Ce suprafață de pământ am nevoie pentru a planta acești 260 mii de bulbi? 🙂

 10. Nu am inteles.Planta este perena?Cumparand bulbii in primul an nu se dezvolta astfel incat sa mai faca alti bulbi?Nu as vrea sa necajesc pe cineva ,dar daca stie cineva sunt interesat.Am sa mai caut.

 11. Cred ca ați pus un efort mare sa puneți raportul la public
  mulțumim mult esre destul de informativ, dar așfave o corecțiune ca pe nivel mondial safronul se cultivă cel mai mult in Iran care produce 95 la suta de productia mondiala și restul lumii produce aproape cinci la suta

 12. BUNA ZIUA, tocmai am primit si eu cadou niste bulbi de sofran de la cineva din Italia , i-am plantat zilele trecute , sa vedem ce iese , intrebare pe timp de iarna cum trebuiesc protejati sau nu trebuie ?
  multumesc !

 13. Felicitari si mult spor in continuare! Pe mine m-a intrigat pretul cu care a fost vanduta productia. 160 €??? E foarte putin, eu folosesc sofran la gatit si pretul lui este egal cu al aurului. Ma rog, si cel care il comercializeaza trebuie sa castige ceva… dar daca i se face o reclama corespunzatoare, chiar producatorul il poate ambala in cutiute transparente din plastic, cate 1 gram/cutiuta, si vinde in targ cu un pret mai bun.
  Mult succes! ♡

  1. eu sint gicu afronii di r moldova noi avem coline sxpuse la suare pe mine ma interesiaza d mult sofranul daca imi lasti un numar de telefon sau o adresa numar meu +373/79178305 eu cint des prin tara si de multe ori ma gindiam sa incerc sa sadesc si eu sofran can afara de muzi care o scri si cint imi place mult sa lucrez cu paminti nu pamintu ca pamintu puate vorbi daca il asculti

 14. Cam din aceeaşi perioadă cultiv şi eu şofran. Am început cu 3000 de bulbi dar se pare că nu avem aceeaşi tehnologie a lucrărilor. yeu am inceput prin a mă docmenta la o safranerie din Franţa (În nordul Franţei se cultivă şofran), apoi am cumpărat 3000 de bulbi de calitate superioară din Olanda.Am făcut analize e calitate în fiecare an şi pot spune ca am ajuns la performanţe neaşteptate (46 pct safranal din 50 max!)ceva peste tot ce se recoltează în Franţa sau Maroc. În ceea ce priveşte istoricul, nu pot spune că am mers “în orb”. În România s-a cultivat şofran la scară “largă” în anii ’70 dar numai pentru un an sau doi. Ce nu am aflat, a fost motivul pentru care s-a renunţat. Am identificat un agronom care avea idee dar nu era foarte documentat… Se pare că motivul principal a fost faptul că necesită foarte multă forţă de muncă, deşi pe termen scurt (în principiu înfloreşte într-o perioadă în care forţa de muncă de la sate nu e foarte ocupată cu alte munci…). Aş vrea să va mai informez că filamentele de şofran nu trebuie atinse cu mâna, de aceea ele se taie cu o forfecuţă (mai întâi floarea care se împrăştie şi lasă separat mănunchiul de filamente care se apucă apoi de partea galbenă şi se taie direct pe hârtia de copt pe care se usucă natural sau electric fără diferenţe de calitate).

  1. buna,
   din intamplare am ajuns sa citesc aceste randuri despre cultivarea sofranului si mi s-a parut interesant comentariul tau. in aceasta idee as dori sa incep si eu sa cultiv aceasta planta si pentru ca mi-a placut ceea ce ai scris m-am hotarat sa iti cer ajutorul.
   ce spui, ma poti ajuta?
   Victor

  2. Buna ziua , sunt interesata daca aveti bulbi de vanzare si la ce pret ? Sigur asta pentru la toamna , acuma vreau doar informatia . Cu stima ,Georgeta Diaconescu

 15. Halal afacere ! E buna investitia…-bagi 560 Euro + munca si recoltezi 160 Euro…cu ceva noroc si munca recuperezi banii in 3-4 ani ! Afacerea babei Frusina pensionara de 65 de ani…mare-i gradina Domnului…

Scrie un comentariu