Cum arată porumbul cultivat după o tehnologie ca la carte. Costică Măcelaru: ”Dacă plouă, mă aștept o producție de 15 tone/ha”
Gabriela Gimbășanu -Seceta deja instalată în multe zone agricole ale țării, dar și lipsa resurselor financiare necesare pentru a investi în tehnologii performante de cultură, fac ca, mulți fermierii să se afle în imposibilitatea de a recolta ceva din câmp, în condițiile în care, mare parte din culturile semănate în primăvară sunt compromise.
Sunt și câteva excepții care demonstrează că se poate face agricultură, fără irigații, dar aplicând o tehnologie corectă și performantă de cultură. Costică Măcelaru, fermierul care exploatează 500 hectare în județul Brăila este agronom de mai bine de 40 de ani și se mândrește cu faptul că, deși nu a plouat deloc în primăvară, porumbul lui arată foarte bine.
Agrointeligența a stat de vorbă cu fermierul brăilean, pentru a afla care sunt secretele sale pentru a avea o cultură de porumb sănătoasă indiferent de condițiile climatice, dar și ce producții așteaptă agricultorul de la cultura sa.
“Sunt inginer agronom de 44 de ani și în tot acest timp am tot testat și îmbunătățit tehnologia de cultură a porumbului și așa am ajuns la rezultatul de astăzi. Pentru a ajunge la stadiul în care se găsește astăzi porumbul meu în câmp am urmat cu strictețe o serie de pași care m-au ajutat să obțin un rezultat așteptat, în ciuda faptului că, nu ne-a plouat de loc în această primăvară”, a declarat pentru Agrointeligența Costică Măcelaru din județul Brăila.
Arătură adâncă și pregătirea din toamnă a terenului
Fermierul din Brăila pregătește terenul pe care va semăna porumb încă din toamnă.
“Am efectuat o arătură adâncă, la 30-35 centimetri, coroborat cu faptul că, odată la trei ani eu scarific întreg terenul la adâncimea de 60 cm. Avantajele scarificării comparativ cu lucrarea tradițională de arătură sunt reducerea substanțială a consumului de combustibil la hectar datorită lățimii de lucru mai mari, productivitate ridicată grație vitezei de lucru superioare, permeabilitate ridicată a solului. Toate acestea duc la sporirea cantitativă și calitativă a producției pe fondul unor cheltuieli reduse. După ce am terminat cu aratul în toamnă, arătura a ieșit extrem de bolovănoasă. În octombrie terenul a beneficiat de o ploaie de 35-40 litri și imediat după această ploaie, când s-a putut intra în teren, am băgat combinatorul și am pregătit terenul pentru semănat”, ne-a spus brăileanul despre pregătirea din toamnă a terenului, pentru cultura de porumb.
Sămânță Dekalb și Physiostart pentru rădăcini viguroase
Fermierul din Brăila spune că nu seamnă niciodată după ureche, ci la ferma sa, semănatul se face cu termometrul în sol.
“În primăvară, când în sol am avut două zile consecutive cu temperatura de 6°C, atunci am început semănatul. Perioada în care am semănat porumbul a fost 2-4 aprilie. Semănatul a fost efectuat într-un ritm extrem de alert, 24 de ore, din 24 semănătoarea mi-a stat în brazdă și în trei zile am reușit să semăn 240 hectare cu porumb dintr-un total de 500 hectare. Așa cum a ieșit terenul din iarnă am intrat cu semănătoare, fără să mai fac nici un fel de lucrare. Concomitent cu semănatul am aplicat un Starter Dap 18-46-0 în cantitatea de 140-150 kilograme la hectar, la care am mai adăugat, încă 28 kilograme la hectar de Physiostart cu zinc, de la Timac Agro România. Sămânța de porumb achiziționată a fost Dekalb, a companiei Monsanto”, ne-a explicat Măcelaru, despre tehnologia aplicată în cultura de porumb.
Controlul buruienilor și 120 kg de azot substanță activă
Fermierul brăilean a urmărit cu atenție evoluția în câmp a culturii de porumb și atunci când a considerat că este perioada optimă a trecut la controlul buruienilor.
“Am erbicidat pentru controlul buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate, iar în timpul perioadei de vegetație, la aplicarea prașilei mecanice, am administrat încă 120 de kilograme de azot substanță activă, la hectar”, a precizat fostul președinte al Asociației Producătorilor Agricoli din județul Brăila.
Reprezentantul fermierilor din județul Brăila a sublininat că anterior cultivării porumbului, în anul 2013, întreaga suprafață de porumb a beneficiat de 30 tone de gunoi de pasăre.
Cu tot cu fertilizanți, porumbul are nevoie de ploaie
Chiar și cu această tehologie performantă pe care a aplicat-o brăileanul, porumbul tot are nevoie de precipitații pentru a lega rod. “Eu sunt încântat de felul în care arată porumbul meu, dar stau cu ochii pe cer, aștept să plouă. Porumbul are nevoie acum de ploaie și nu i-ar strica nici o cantitate de 100 litri, pentru că deficitul de apă în sol este mare în Câmpia Bărăganului. În acest moment dacă nu primește apă, porumbul se apropie de coeficientul de ofilire. L-a ajutat să reziste lipsei de precipitații acest Physiostart cu zinc, datorită căruia porumbul a avut o dezvoltare luxuriantă a rădăcinilor care au săpat mult în sol până să ajungă la apă”, ne-a spus fermierul, despre nevoia acută de precipitații.
Producția estimată – 15 tone la hectar
Condițiile climatice îl împiedică pe fermier să facă o estimare clară a producție pe care o va obține anul acesta.
“Este adevărat că porumbul a fost ajutat foarte mult de fertilizanți dar dacă în perioada următoare nu plouă o să am mari probleme. Eu zic că dacă primim o ploaie acum, o să am, fără probleme, o producție de 15 tone la hectar. Dacă plouă producția, va crește față de anul trecut când am obținut o medie pe hectar de 12 tone. Fără precipitații, însă, producția se poate reduce la jumătate”, ne-a vorbit Măcelaru.
7-8 tone la hectar, producția la orz
Tehnologia de cultură aplicată după reguli agronomice stricte i-a adus producții bunicele și la culturile însămânțate în tomană.
”M-am apucat să recoltez orzul, unde scot o producție de 7-8.000 kilograme și de săptămâna viitoare o să mă apuc de recoltat și grâu, unde și acolo cred că voi avea o producție de 8.000 kilograme la hectar. Obțin producții bune pentru că aplic tehnologie performantă și testată de mai bine de 40 de ani. Nu sunt un amator, fac totul ca la carte”, ne-a mărturisit fermierul din Brăila.