• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Lecția unui legumicultor român pentru cercetătorii britanici sau cum s-a născut roșia care face cartofi într-o gospodărie din Bălțătești

  Gabriela Gimbășanu -

  Valentin Cucu, un cunoscut legumicultor și păstrător al soiurilor de legume tradiționale atât din România cât și din Europa, a depășit performanța cercetătorilor britanici care au avut nevoie de 15 ani pentru a pune la punct tehnologia de cultivare a roșiei-cartof.

  O știre de pe Agrointeligența i-a atras atenția legumicultorului Valentin Cucu din comuna Bălțătești, județul Neamț. Era vorba despre planta creată de cercetătorii britanici să producă roșii și cartofi în același timp, descoperire care l-a pus pe gânduri pe micul fermier pasionat de soiuri inedite de tomate.

  N-a avut somn și nu și-a putut lua gândul de la invenția britanică, așa că a început să se documenteze și în mai puțin de două săptămâni a dat de cap tehnologiei: a reușit să-și facă propria variantă românească de roșie-cartof.

  “M-am gândit la mai multe variante până când am realizat că, pentru a avea în pământ cartofi și la suprafață roșii, trebuie să faci altoire. Am vazut pe internet câteva persoane care încercau să vândă semințe de roșii cartof. Din experiență vă spun că acest lucru nu e posibil”, a declarat pentru Agrointeligența Valentin Cucu, legumicultor și păstrător de semințe de legume tradiționale, din comuna Bălțătești, județul Neamț.

  Legumicultorul deține o grădină de 1.000 mp cu peste 100 de soiuri de legume, din care mai mult de 70 sunt soiuri de roșii atât românești, cât și europene.

  Valentin Cucu 2014 plante la ghiveci

  Altoire între un cartof productiv și roșiile cherry

  Fiind un pasionat al culturilor mai puțin obișnuite, legumicultorul nemțean a explicat și pentru cititorii Agrointeligența care este secretul plantei care produce două legume diferite.

  “Este vorba de o altoire simplă, care se face în V. Nu implică vreo tehnologie ieșită din comun! Orice om care se pricepe o poate face. Pentru reușita culturii ai nevoie de un cartof productiv și o roșie care face fructe de mărime mică spre medie. Pentru partea superioară, merg foarte bine roșiile cherry. Este importantă alegera soiului, atât pentru cartof, cât și pentru roșii, pentru că, cele două plante trebuie să consume în mod echilibrat nutrienții din sol, astfel încât soiurile alese să producă o cantitate similară de legume”, ne-a vorbit păstrătorul de soiuri vechi de legume despre importanța alegerii plantelor pentru altoire.

  Cultivatorul de legume din Bălțătești a subliniat faptul că alegerea soirilor ce vor fi altoite se face în funcție de rezultatele pe care dorești să le obții. Dacă vrei o cantitate mai mare de cartofi alegi un soi mai productiv de cartof și unul mai puțin productiv de roșie, în timp ce, dacă dorești să obții o cantitate mai mare de roșii, alegi un soi de roșii mai productiv și un soi de cartofi mai puțin productiv. Totuși, pentru reușita culturii, Vali Cucu recomandă folosirea unor soiuri de cartofi și roșii cu producții similare.

  cartofi

  Producție de 1,2 kg cartofi și 2 kg roșii. De pe un fir!

  Anul 2014 a fost un an experimental pentru cultura roșiei-cartof. “Am început experimental, nu am pus prea multe fire, am vrut să vad dacă se poate, dacă plantele vor rezista, dacă se poate face altoire și, în final, dacă roșiile se vor coace. Fiind primul an, am obținut 1,2 kilograme de cartofi, în jur de 13 bulbi și aproape 2 kilograme de roșii de pe un singur fir. Am folosit la altoire cartoful negru care este mai puțin productiv și roșia neagră foarte productivă, care are fructe cu o greutate de 60-80 grame”, ne-a spus legumicultorul, despre producția pe care a obținut-o anul trecut.

  Dacă alegi bine soiurile, poți recolta, de pe un singur fir, 2-3 kilograme de cartofi și 3-4 kilograme de roșii. Cea mai indicate metodă de cultivare a roșiilor cartof este în ghiveci – Valentin Cucu, pasionat de semințe tradiționale

  Rezultatele înregistrate i-au depășit așteptările așa că, nemțeanul a început să promoveze genul asta de cultură, în special pentru cei care locuiesc la bloc și vor să aibă un ghiveci care să le facă și roșii și cartofi.

  Altoirea se face în luna mai

  Undeva la sfârșitul lui aprilie încep procesul de pregătire a altoirii plantelor.

  “Prima dată în ghiveci se pune cartoful la încolțit și separat se pune sămânța de roșie pentru a face răsad. În momentul în care tulpina cartofului și a roșiei sunt cât un creion de groase, se face altoirea. Plantele se altoiesc undeva în luna mai, după care se țin o săptămână la întuneric și răcoare, pentru a se suda locul de altoire. După această perioadă se pot scoate în câmp deschis, dar fără a fi transplantate în câmp, se păstrează în ghiveci. În luna iulie începe procesul de coacere al roșiilor, iar cartofii îi poți scoate abia după ce ai recoltat toate roșiile și planta începe să se usuce”, ne-a precizat Valentin, care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgi pentru a obține plante care vor produce roșii și cartofi în același timp.

  Altoire pe cherry și cartof alb

  Anul acesta, Vali Cucu a repetat experimentul, de data aceasta pe altoirea roșii cherry și a cartoful alb românesc.

  “Anul acesta am evoluat puțin, am altoit mai multe fire pe care le-am pus în ghivece de 15-25 litri, găurite la fund și am folosit un pământ de flori cu granulație mare. Pentru partea superioară am ales roșiile: cherry, dublu cherry, cherry de culoarea galbenă și am ales în mod experimental și un soi de roșii ceva mai mari, să văd cum se comportă. Pentru partea inferioară am ales un cartof pe care îl am de vreo 30 de ani. Este un soi pe care l-am primit de la o bătrână, care mi-a spus că este un cartof pe care nu prea îl mănâncă gândaci. Cartofii sunt de mărime medie, având o greutate de 100-150 gr bucata”, ne-a spus Vali Cucu despre altoirile sale din 2015.

  Anul acesta, tot prin altoire, legumicultorul a reușit să obțină un fir de roșii care face fructe cu trei culori diferite: negre, galbene și roșii.

  De unde a pornit ”experimentul lui Vali Cucu”

  Planta hibrid care produce în acelaşi timp roşii şi cartofi a fost lansată pe piaţă în septembrie 2013 în Marea Britanie, la un preţ de 15 lire sterline (în jur de 80 de lei), scria The Independent. TomTato este o plantă hibrid, care poate produce în acelaşi timp în jur de 500 de roşii cherry, dar şi cartofi albi.

  Compania Thompson & Morgan, care comercializează plantele, a precizat că acestea sunt altoite de mână şi nu sunt rezultatul manipulării genetice. Compania a mai spus că roşiile sunt mai dulci decât cele care se găsesc în general în supermarketuri.   

   


  Te-ar mai putea interesa

  Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii Cum va fi vremea în această săptămână. Anunț de la șefa ANM Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă

  Ultimele știri

  Înștiințări la primărie pentru culturile afectate de secetă – termen limită pentru fermieri ANSVSA – decizie pentru crescătorii de animale. Produse interzise în farmaciile veterinare! Analiști: Prețul rapiței ar putea ajunge din nou la peste 500 euro/tonă