• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un timișorean cultivă cei mai iuți ardei din lume: Soiuri precum Jalapeno sau Habanero îi aduc un profit anual de mii de euro

    Gabriela Gimbășanu -

    Cultura de ardei iute nu este foarte răspândită în România, sau cel puțin nu se cultivă ardeiul iute la scară largă așa cum se întâmplă în țări ca alte părți ale lumii. Asta și din cauză că la noi consumul de ardei iute nu a fost semnificativ până acum câțiva ani. În prezent, însă, afacerea cu condimente iuți a prins avânt și cei care au intrat primii pe piață culeg deja roadele.

    Predrag Jivici, un tânăr antreprenor cu viziune, originar din Timișoara, a luat decizia de a transforma un hobby într-o reală afacere. Astfel, în urmă cu trei ani și-a cumpărat un teren de 2.000 metri pătrați în localitatea Cenad, județul Timiș, din care o suprafață de 350 mp este cultivată integral cu ardei iuți din soiurile: Jalapeno, Habanero și Cayenne Golden.

    10459000_144650329043470_7076248595230272197_o 285223_10151452859168205_1333426453_n

    La început au fost ardeii în ghiveci

    Aventura picantă a tânărului antreprenor, a început încă de pe vremea studenției.

    “În timpul facultății, creșteam ardei iuți în ghivece pe care le țineam la fereastră. Așa mi-a trecut prin minte să încerc această activitatea la o scară mai mare și în urmă cu trei am început să mă ocup mai serios de cultivarea soiurilor de ardei iuți ceva mai puțin cunoscuți și cultivați în România. Tot atunci mi-am cumpărat și grădina în care astăzi cultiv aceste soiuri exotice. Simțeam nevoia de o schimbare”, a declarat pentru Agrointeligența Predrag Jivici, micul cultivator de ardei exotici.

    Pasul întâi – construirea solarului

    Primul pas pentru transformarea pasiunii într-o afacere profitabilă a fost construirea unui solar de 100 metri pătrați care îl ajută pe tânăr să-și obțină răsadurile în condiții optime de temperatură și umiditate.

    “Răsadurile de ardei se produc în solar, iar când se atinge temperatura optimă și ei au ajuns la starea de vegetație normală, o parte din soiuri sunt transplantate în solar, în timp ce soiurile mai rezistente la frig sunt transplante în grădină, pe o suprafață de 250 metri pătrați. Anumite soiuri necesită o temperatură mult mai ridicată, pentru o perioadă mai lungă de timp, decât temperatura din câmp deschis. Acesta este motivul pentru care am decis să investesc într-un solar”, ne-a precizat tânărul antreprenor din Cenad.

    Semințele sunt comandate din întreaga lume

    Procurarea semințelor de ardei iute a fost cea mai dificilă etapă a micii afaceri timișene.

    “Am căutat niște producători serioși care să-mi furnizeze semințe de ardei iuți, nu să mă trezesc că pun un anumit soi și îmi ies apoi roșii. Dacă dăm o căutare pe internet găsim semințe oriunde, dar nu ai siguranța că ce ai primit este și ce ai comandat. Am căutat furnizori cu experiență și care au primit recomandări bune de la cei care au cumpărat deja de la ei. Am cumpărat semințe de peste tot: Anglia, Hong-Kong, Statele Unite ale Americii”, ne-a vorbit Predrag Jivici despre originea semințelor pe care le folosește.

    Soiuri Jalapeno, Habanero și Cayenne

    Soiurile pe care tânărul a ales să le cultive sunt mai puțin cunoscute și cultivate în România, dar sunt niște ardei care au un grad de iuțeală cu mult peste soiurile care se cultivă în mod tradițional la noi în țară.

    ardei din soiul jalapeno

    “La început am cumpărat o gamă diversificată de soiuri, pentru a le umări evoluția, pentru a le testa gustul, dacă merg sau nu merg bine în condițiile de la noi din țară. Pentru anul acesta am redus destul de mult soiurile, am rămas doar cu cinci soiuri care sunt în cantități mai mari și se pot comercializa. Soiurile la care m-am oprit anul acesta sunt: Jalapeno roșii și verzi, Cayenne Golden galbeni și roșii, Habanero care este deținătorul recordului de iuțeală în anul 1999”, ne-a spus tânărul, despre soiurile pe care a ales să le cultive.

    10616073_207189649456204_2968203418637770875_n

    800 euro pentru 1.000 de răsaduri

    Pentru a înființa o nouă serie de ardei, cultivatorul Predrag apelează tot la furnizorii săi din străinătate.

    “Nu pun niciodată sămânță din producție proprie, comand semințe care sunt obținute în spații protejate și care au fost făcute de profesioniști. Prețul pentru aceste semințe variază foarte mult pentru că majoritate celor care vând asfel de soiuri le dau la bucată. Prețurile sunt undeva la 2-10 dolari pentru 10 semințe, în funcție de soi și de vânzător. Eu am în jur de 1.000 de fire plante, 300 de fire sunt în solar, iar restul sunt în grădină”, ne-a vorbit tânărul producător, despre prețurile de achiziție al sămânței.

    La un preț mediu de 8 euro pentru 10 semințe, cultivatorul din Cenad a scos din buzunar, pentru cele 1.000 de fire, în jur de 800 euro.

    Soiurile alese după gradul de iuțeală

    Principalul criteriu după care se clasifică ardeiul este iuțimea (sau iuțeală, ambele forme sunt corecte), care se măsoară în unități Scoville.

    “Am decis să am o gamă cât mai largă de iuțime a ardeilor, de la cei foarte puțin iuți care au undeva la 5.000 unități Scoville, până la cei foarte iuți care au undeva la 350.000 unități Scoville. Ardeii din soiul Jalapeno au un grad de iuțime cuprins între 2.500 și 10.000 unități Scoville, în funcție de mediul ambinat în care este crescut. Soiul Cayenne Golden este evaluat ca având un grad de iuțime de 35.000 unități Scoville, adică de vreo 7 ori mai mult decât un Jalapeno. La polul opus se află soiul Habanero, care are un grad de iuțime de 250.000 unități Scoville, adică de 10 ori mai iute decât soiul Cayenne. Soiul Habanero prezintă mai multe variațiuni de culoare, de la roșu ciocolatiu, până la orange”, ne-a vorbit micul producător, despre caracteristicile de iuțime ale ardeilor pe care îi cultivă de mai bine de trei ani.

    Tânărul antreprenor din Cenad a subliniat faptul că, cultivă, experimental și soiul Yatsufusa, originar din Japonia și care este cunoscut în întreaga lume sub denumirea de chili japonez.

    10154375_225522674289568_2251681840446666412_n

    Producția ideală – 300-350 kg

    “Îmi este foarte greu să dau o cifră exactă a producției. Primul an a fost unul experimental, cu foarte multe soiuri și un număr mai mic de plante. Al doilea an, adică 2014, a fost un dezastru din cauza ploilor și lipsei de căldură, în care nu am ținut socoteala foarte exactă a producției. Anul acesta, în schimb, am documentat mai bine evoluția și mă aștept la o producție medie de 300-350 kilograme”, a precizat antreprenorul.

    La un calcul simplu, dacă, își vinde întreaga producție de 300 kilograme la un preț mediu de 50 lei, tânărul Jivici obține, la sfârșitul sezonului de recoltare un venit mediu de 3.400 euro. Dacă se scade costul cu sămânța și alte chletuieli antrenate cu înființarea și întreținerea culturii, tot rămâne cu un profit picant de 2.000 euro.

    Producția se vinde în restaurante și la amatorii de iute

    Desfacerea producție de ardei exotici reprezintă partea cea mai dificilă, la fel ca și în cazul altor culturi de nișă din România.

    “La suprafața pe care o cultiv nu obțin o producție uriașă, ardei sunt mici, compacți și ca să fac un kilogram am nevoie și de 100 de bucăți. Am încercat să-mi vând producția la restaurantele din Timișoara și intarea se face foarte greu. Am reușit în cele din urmă să înlesnesc o colaborare destul de strânsă cu câteva restaurante interesate de ardeii mei. Restul cumpărătorilor sunt persoane fizice, amatori de iute, care mă contactează și cumpără jumătate de kilogram, un kilogram”, ne-a mărturisit Predrag Jivici, care sunt principalii cumpărători ai ardeilor iuți.

    Prețuri între 40-80 lei/kg în funcție de soi

    Prețul de vânzare diferă în funcție de soi. Cu cât ardeiul are un grad de iuțime mai ridicat cu atât este mai scump.

    “Asta pentru că un ardei, cu cât este mai iute cu atât se dezvoltă mai greu, are nevoie de o perioadă mult mai mare să ajungă la maturitatea de recoltare. De exemplu soiul Habanero are nevoie de 6 luni pentru a ajunge la maturitatea de recoltare, ceea ce înseamnă că timp de șase luni nu pot recolta nimic de la acest soi. Am încercat să adaptez prețurile la piața românească, astfel Jalapeno se vând la 40 lei kilogramul, Cayenne Golden este 60 lei kilogramul și Habanero este 80 lei kilogramul”, a spus timișoreanul pentru Agrointeligența.

    Iuțimea influențează germinarea și creșterea

    Gradul de iuțime al ardeilor determină perioada de timp în care ei ajung la maturitate. Tot de gradul de iuțime ține și germinația.

    “Soiul Jalapeno are nevoie de 10 zile pentru a germina, în timp ce Habanero are nevoie de o perioadă de 20 de zile. La aceste soiuri de ardei este foarte importantă căldură, ardeii nu au nevoie de foarte multă apă. Ca și dăunători, până acum pot spune că m-am confruntat cu afidele pe care le-am depistat destul de repede și le-am înlăturat, în rest, alți dăunători nu am avut. Nu stropesc ardei cu nimic, evit să folosesc orice fel de substanță. Prin lucrări manuale am grijă ca grădina să fie curată de buruieni, încerc să mențin totul la un stadiu de cultură ecologică”, a declarat pentru Agrointeligența cultivatorul de ardei iuți.

    Micul producător din județul Timiș a investit într-un sistem de irigare prin picurare, pentru a deține controlul total asupra cantității de apă de care beneficiază cultura sa.

    1016463_132876270220876_45223362_n 10647240_252378304937338_6871526779130939455_n 11115605_321288474712987_5890430617333948615_n

    Procesarea minimală a producție

    Pentru că producția sa în stare proaspătă se vinde mai greu, timișoreanul a investit într-un echipament profesional pentru a usca ardeii iuți.

    “Pentru uscare folosesc un dehidratator Sedona pe care l-am cumpărat din Marea Britanie. Dehidratatorul funcționează pe bază de aer cald, iar ardeii sunt uscați la 45 de grade Celsius pentru a-și păstra proprietățile nutritive. Rata de dehidratare este de 1:10, practic dintr-un kg de ardei proaspeți scot 100 g de ardei uscați. După care urmează pocedura de mărunțire. Prefer să-i macin sub forma de fulgi și nu pulbere. Ardeii Jalapeno uscați, la plic de 10 gr se vând la un preț de 4 lei, Habanero la plic de 20 gr se vinde cu 15 lei și Cayenne Golden, la plic de 10 gr cu 6 lei. Tot pentru o plus valoarea adăugată procesez, ardeii Jalapeno și îi vând sub formă de dulceață de ardei iuți, asta în special pentru restaurantele cu care colaborez”, ne-a spus antreprenorul din județul Timiș, despre procesarea și valorificarea ardeilor iuți.

    Foto principal: matadornetwork.com

    Pentru mai multe imagini și contactele producătorului: www.248chilli.ro



     


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd