Vinul varietal – un nou tip de vin pe piața din România. Ce conține și cum a fost el reglementat de Legea viei și vinului
Gabriela Gimbășanu -Legea viei și a vinului în sistemul organizării comune a pieței vitivinicole a fost promulgată recent de către președintele României, Klaus Iohannis și aduce câteva modificări substanțiale față de vechea lege care reglementa fabricarea, etichetarea și comercializarea vinurilor în România.
Pentru a vă prezenta care sunt cele mai importante modificări pe care le aduce acestă nouă legea a viei și a vinului, Agrointeligența a stat de vorbă cu Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Național al Viei și Vinului.
Vinul de masă devine vin varietal
Poate cea mai importantă modificare adusă de noua legislație este reprezentată de faptul că vinul destinat consumatorilor de larg consum își schimbă denumirea din vin de masă în vin varietal. Această reglementare prevede ca pe etichetă să figureze denumirea soiului de struguri din care a fost obținută licoarea zeilor.
“Noutatea majoră pe care legea viei și a vinului o aduce se referă la clasificarea vinurilor în: vinuri cu denumire de origine controlată (D.O.C), vinurile cu indicație geografică (I.G) și vinurile de masă cum erau denumite în vechia legea a viei și a vinului. Vinuri care s-au transformat în vinuri pe care poți să treci soiul din care a fost obținut vinul respectiv și poartă denumirea de vin varietal. De exemplu, poartă denumirea de vin Cabernet Sauvignon, fără să fie D.O.C sau I.G, deci pe eticheta nu se va face nici o referire la indicația geografică sau denumire de origine controlată a respectivului vin”, a declarat pentru Agrointeligența Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Național al Viei și Vinului.
Etichetarea diferită pentru vinul varietal
Vinul varietal reprezintă un vin pe care poți să treci soiul de struguri din care este obținut fără să fi obligat să ții cont de rigorile pe care le prespune indicația geografică recunoscută sau denumirea de origine controlată.
“Legea este valabilă pentru toți jucătorii din piață întrucât vinul varietal poate fi produs atât de micul producător, cât și de producătorul care și-a format un nume în acestă industrie. În ceea ce privește etichetarea vinului varietal, încă nu au fost puse la punct toate detaliile etichetei pentru noua denumire a vinului de masă. În cadrul normele legii viei și vinului, la care vom începe să lucrăm cât de curând, vom avea un capitol dedicat etichetării și unde vom enumera indicațiile obligatorii și indicațiile facultative care vor fi incluse pe eticheta vinurilor”, ne-a vorbit directorul general PNVV, despre regulile de etichetare a vinurilor varietale.
Sancțiunile existau. Doar au fost actualizate
În ceea ce privește sancțiunile, acestea erau prevăzute și în vechia formă a legii viei și a vinului.
“Dacă facem o analiză comparativă vom vedea că sancțiunile prevăzute pe vechia lege erau chiar mai drastice, nici atunci nu aveai voie să adaugi în vin alte substanțe decât cele admise de lege. Astfel că, sancțiunile au fost actualizate oarecum, fiind aliniate la noilor reglemetări impuse de codul penal, astfel încât fiind lege organică, nu mai facem trimitere la Codul Penal, atunci când vorbim de fapte care se pedepsesc cu închisoare. Fiind lege organică ne-am impus propriile sancțiuni”, ne-a explicat reprezentantul Patronatelor din industria vinului, despre sancționarea celor care nu vor respecta legea.
Principala modificare pe care o aduce legea viei și a vinului are legătură cu schimbarea denumirii vinului de masă cu cea de vin varietal. Acestă modificare va conduce, cel mai probabil, la schimbarea pieței, referindu-mă aici la segmentare și la schimbarea prețurilor de comercializare – Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Național al Viei și Vinului.