• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Plantația de nuci forestieri – afacerea cu care îți faci copiii milionari în euro

  Roxana Dobre -

  Plantația de nuci forestieri este cultura care aduce câștiguri uriașe. Nu celui care investește, ci copiiilor acestuia care vor moșteni exploatația ajunsă la maturitate și gata pentru recoltarea prețiosului lemn de nuc.

  Afacerea cu nuci pentru producția de lemn le poate aduce cultivatorilor 1.500 de euro pe metrul cub vândut. Se știe că lemnul de nuc este râvnit de producătorii de mobilă pentru calitățile sale desăvârșite care îl plasează în categoria luxului și a rafinamentului.

  cultura de nuc forestier

  Plantația de nuc forestier este ușor de înființat întrucât acesta creşte ca şi salcâmul, și nu are nevoie de îngrijiri speciale. Totuși, pentru producția mobilă este necesară creşterea unor anumiți hibrizi de nuc forestier, la care trunchiul este lăsat să crească până la 7-8 metri.

  Timpul de așteptare pentru recoltarea acestor hibrizi – nuci franțuzești, de altfel, este destul de mare adică 25-30 de ani pentru că sunt selectați să nu facă fructe. În cazul nucului negru este vorba chiar de 60-70 de ani pentru că acesta face și producție de fructe.

  “La nucul negru durează mai multe pentru că produce și fructe astfel că seva este orientată și către acestea. Este ca o mamă care își hrănește puii și astfel își epuizează cumva și resursele. Cei franțuzești sunt mai precoce pentru că toată seva o folosesc pentru masa lemnoasă ceea ce îi ajută să crească mai repede”, ne explică Ovidiu Lazăr, importator de puieți de nuc forestier.

  nucul negru

  450 mc de lemn recoltat pe hectar

  Întrucât beneficiile de pe urma acestor plantaţiilor de nuc forestier se obțin foarte greu, cheresteaua este și ea foarte scumpă. Astfel, de la un copac se poate obţine 0,75 metri cubi. La 600 de copaci de pe un hectar vorbim de 450 de metri cubi, care, înmulţiţi cu 1.500 de euro, cât este în prezent preţul unui metru cub, ar rezulta într-un venit de 600.000 de euro. Acest tip de afacere poate fi o investiţie a părinţilor pentru copiii şi nepoţii lor.

  Se plantează 600-800 de arbori/hectar

  Plantarea nucului forestier se deosebeşte de nucul obișnuit prin faptul că este sădit mult mai des. Dacă în cazul nucilor pentru miez se plantează 100 de pomi pe un hectar, în cazul arborilor pentru lemn se sădesc 600 – 800 de copaci.

  Producţia mondială de lemn de nuc acoperă în prezent 25% din cerere.
  Cei care vor sa planteze nuci pentru a folosi lemnul în industria mobilei pot cultiva un soi de nuc forestier realizat de francezi. Spre deosebire de nucul românesc, acest soi crește asemănător unui brad și nu are fructe. Practic, ajunge la 90% masă lemnoasă. Ajung la maturitate dupa circa 20-25 de ani si au un metru cub pe fir.

  recolta de lemn de nuc

  Lemnul de nuc este vedetă în industria de lux

  Nucul forestier este important prin obținerea de cherestea, care este considerată ca cea mai buna pentru industria de mobilă, obținerea furnirului de o înaltă calitate sau industria automobilelor și a ambarcațiunelor de lux. Este recomandat și pentru stabilizarea solului prin rădăcinile sale adânc înfipte în pământ.

  “Se potrivesc excelent la condițiile de creștere din România deoarece absența fructelor îi face pliabili pe orice fel de teren sau zonă climatică”, ne-a precizat Ovidiu Lazăr. El spune că în România există mii de hectare de teren în paragină și nefolosit căruia i se poate da o valoare prin această investiție.

  Un puiet costă 5 euro

  Prețul unui puiet de nuc forestier este de 5 euro și este negociabil doar dacă materialul săditor este procurat pentru o suprafață mai mare de 1 hectar. Cu late cuvinte, înmulțind densitatea necesară cu prețul, se ajunge la o investiție de 3.000-4.000 de euro, la care se aadaugă costul cu plantarea.

  Odată sădit, nucul creat special pentru producția de lemn nu necesită lucrări și îngijiri speciale și se comportă ca și stejarul, salcâmul sau gorunul. Își poartă singur de grijă. În comparație cu puieții de nuc negru sau nucul comun, cei franțuzești cresc în diametru mult mai repede (5-7 cm pe an).


  Te-ar mai putea interesa

  Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii VTol Agrobee 200, cea mai mare dronă agricolă poate pulveriza 380 de hectare pe zi Când vine vara – anunțul șefei ANM, Elena Mateescu: Cresc temperaturile!

  Ultimele știri

  Analiști: Prețul rapiței ar putea ajunge din nou la peste 500 euro/tonă Prețul grâului românesc a sărit de 1.100 de lei tona. Traderii își fac ”rezerve” Nicolae Ciucă, la Agriplanta: ”Am avut 24-26 de stupi, mă ocupam de ei. Albina simte omul”