• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tratamente fitosanitare pentru sfecla de zahăr. Cum se previne și cum se tratează cercosporioza

    Roxana Dobre -

    Specialiștii Unității Fitosanitare Mureș recomandă fermierilor care cultivă sfeclă de zahăr să efectueze controale fitosanitare întrucât sunt întrunite condiţiile optime pentru declanşarea infecţiilor de cercosporioză. Infecţia primară produsă de Cercospora beticola apare sub forma unor puncte roşiatice, care mai târziu evoluează sub forma unor pete circulare, adâncite în ţesut şi înconjurate de un halou brun-roşiatic. În cazul apariţiei peste 5% din plante cu peste 20- 30 pete pe o plantă, urmată de 3-4 zile de ploi sau rouă puternică cu peste 90% umiditate, se recomandă să aplicaţi un tratament preventiv împotriva cercosporiozei sfeclei de zahăr.

    Pentru tratament se va folosi unul dintre următoarele fungicide: Rias 300 EC –0,3 l/ha sau Sfera 535 SC – 0,35 l/ha sau Tango Super 1,0 l/ha sau Duett Ultra – 0,5 l/ha sau Impact 125 SC- 0,5 l/ha sau Score 250 EC – 0,3 l/ha sau Bravo 500 SC – 1,5- 2 l/ha.

    Pentru tratament se pot folosi şi alte produse omologate cu efect similar.

    Tratamentul se repetă la 18- 20 zile dacă se realizează condiţii optime pentru declanşarea infecţiei.

    Dacă se semnalează atac de afide sau defoliatori în culturi, se poate adăuga in soluţie şi un insecticid ca:
    Proteus OD 110 – 0,4 l/ha sau Karate Zeon – 0,15 l/ha sau Fastac 10 EC – 0,1 l/ha sau Decis Mega 50 EW – 0,150 l/ha sau alte insecticide omologate (clasificate Xi – Xn).

    Efectuaţi în prealabil testul de compatibilitate.

    Atenţie! Este obligatoriu să se respecte timpul de pauză de la tratament pînă la consum în cazul în care coletele de sfeclă de pe parcelele tratate se folosesc în furajarea animalelor.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Flori care se plantează în august și înfloresc în septembrie Usturoiul de Copălău, la recoltat. Dumitru Mătrescu, fermier: ”Producție de aproape 8 tone, vindem cu 25 de lei/kg” Fermierul Călin Cozma vinde 1.000 de hectare din cele 2.300 pe care le lucrează. Motivul? Vrea să își salveze afacerea!

    Ultimele știri

    Fermierii campioni la rapiță din zona Moldovei cu hibrizii PT315, PT314 și PT303 De ce s-a scumpit pâinea. Calculele unui cunoscut producător de pâine Oierul Nicolae Romoșan și-a triplat vânzările de brânză cu o investiție deșteaptă de 2.000 de euro