Tratamente fitosanitare pentru sfecla de zahăr. Cum se previne și cum se tratează cercosporioza
Roxana Dobre -Specialiștii Unității Fitosanitare Mureș recomandă fermierilor care cultivă sfeclă de zahăr să efectueze controale fitosanitare întrucât sunt întrunite condiţiile optime pentru declanşarea infecţiilor de cercosporioză. Infecţia primară produsă de Cercospora beticola apare sub forma unor puncte roşiatice, care mai târziu evoluează sub forma unor pete circulare, adâncite în ţesut şi înconjurate de un halou brun-roşiatic. În cazul apariţiei peste 5% din plante cu peste 20- 30 pete pe o plantă, urmată de 3-4 zile de ploi sau rouă puternică cu peste 90% umiditate, se recomandă să aplicaţi un tratament preventiv împotriva cercosporiozei sfeclei de zahăr.
Pentru tratament se va folosi unul dintre următoarele fungicide: Rias 300 EC –0,3 l/ha sau Sfera 535 SC – 0,35 l/ha sau Tango Super 1,0 l/ha sau Duett Ultra – 0,5 l/ha sau Impact 125 SC- 0,5 l/ha sau Score 250 EC – 0,3 l/ha sau Bravo 500 SC – 1,5- 2 l/ha.
Pentru tratament se pot folosi şi alte produse omologate cu efect similar.
Tratamentul se repetă la 18- 20 zile dacă se realizează condiţii optime pentru declanşarea infecţiei.
Dacă se semnalează atac de afide sau defoliatori în culturi, se poate adăuga in soluţie şi un insecticid ca:
Proteus OD 110 – 0,4 l/ha sau Karate Zeon – 0,15 l/ha sau Fastac 10 EC – 0,1 l/ha sau Decis Mega 50 EW – 0,150 l/ha sau alte insecticide omologate (clasificate Xi – Xn).
Efectuaţi în prealabil testul de compatibilitate.
Atenţie! Este obligatoriu să se respecte timpul de pauză de la tratament pînă la consum în cazul în care coletele de sfeclă de pe parcelele tratate se folosesc în furajarea animalelor.