• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Conceptul U-Pick, introdus în România de un fermier din Arad: ”Oamenii vizitează ferma și își culeg siguri ce vor să ia acasă”

  agrointeligenta.ro -

  ”Alegi și culegi” sau, așa cum spun americanii – ”U-Pick”, este conceptul cu care micii fermieri din SUA reușesc să își atragă un plus de clienți pentru recolta lor anuală. În România, acest model de business a fost introdus la Ferma Bărzani din Bârzești, județul Arad, o afacere agricolă ce se întinde pe 10 hectare și care reprezintă mândria tânărului Ruben Budău (în mijloc în foto principal).

  Cunoscut mai ales ca promotorul culturii de salcâm ca plantă energetică, Ruben Budău, care locuiește în cea mai mare parte a timpului la Oradea, are o mare slăbiciune pentru cultura de fructe de pădure, astfel că din cele 10 hectare ale Fermei Bărzani, pe patru se întind plantații de mur, zmeură și, mai nou, afin canadian. La toate le merge din plin având în vedere că exploatația este poziționată la poalele munților Codru Moma.

  Colțul de rai, un refugiu în natură al tânărului fermier, și-a deschis însă porțile pentru vizitatori după ce Ruben și-a dat seama cât de mult înseamnă experiența unei vizite la fermă pentru o familie cu copii sau pentru un om care vrea să investească în agricultură.

  ”La rândul meu, înainte să pun totul pe roate, am tot întrebat oameni care aveau fermă, aveau plantații de arbuști, de fructe de pădure, dacă pot să vin să le văd tehnologia, să văd cât pun la hectar, cum se dezvoltă plantele. Mereu, însă, m-am lovit de un refuz pe motiv că sunt concurent și le fur secretele. Eu sunt de părere că trebuie să împărtășești experiența cumulată, așa că imediat ce am pus la punct mici detalii la fermă, am decis să implementez ceea ce americanii numesc U-Pick”, a declarat Ruben Budău pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro

  oaspeti la Ferma Barzani

  La Ferma Bărzani se ajunge ușor, astfel că la doar o săptămână după ce a anunțat pe blogul său că primește vizitatori, tânărul fermier a fost asaltat de cereri și…de vizite. Pe cei care își fac poze la Ferma Bărzani, Ruben Budău îi răsplătește cu două caserole de fructe de pădure, în timp ce pentru restul fructelor culese, ”oaspeții” plătesc doar 70% din cât ar fi dat în magazin. Mai mult, la 10 kilograme culese pentru acasă, mai primești unul este bonus.

  Loc pentru picnic și grătar

  ”Am amenajat și un loc de picnic, de grătar pentru cei care vin să își petreacă ziua la noi. Ca și durată, în fermă ai nevoie de o oră-două pentru a vedea plantațiile, vizită pe care o recomand acum,  vara, fie dimineața, până la prânz, fie seara, pe răcoare”, ne-a declarat fermierul. El precizează că toți cei care vor să trăiască experiența Fermei Bărzani trebuie să îl anunțe din timp, măcar cu două zile înainte, pentru ca echipa să fie pregătită de musafiri.

  cultura de mur

  Printre cei care s-au arătat interesați de vizita ferma lui Ruben Budău sunt mai ales cei care plănuiesc să își înființeze propria plantație de mur, afin sau zmeură. ”Vin să vadă densitatea plantelor, cum cresc, ce soi am, cum rodesc și să primească sfaturi utile la fața locului. Acum se fac și pre-contractări pentru materialul săditor ce va fi disponibil din toamnă”, explică Ruben Budău.

  În prezent, la Ferma Bărzani este pe rod murul, iar o caserolă de un kilogram pleacă din plantație cu 8 lei. De la jumătatea lui august va rodi a doua oară și zmeura. ”Suntem ușor de găsit, iar ca repere, suntem aproape de Ineu, de stațiunea Moneasa”, dă detalii tânărul fermier despre locul în care este localizată Ferma Bărzani din județul Arad.

  11774769_1002127033140751_1503126765_n

  Vizita la Ferma Bărzani este gratuită pentru toți cei interesați de cultura fructelor de pădure și a salcâmului, dar și pentru familii care doresc să petreacă o zi în natură și să își culeagă singure fructele sănătoase pentru consum.


  Te-ar mai putea interesa

  Alertă ANM de ploi, vijelii și grindină în 14 județe. Cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp APIA – anunț făcut astăzi pentru fermieri! Guvernul a majorat bugetul APIA. Când ar intra în conturi subvenția de 100 euro

  Ultimele știri

  Fermierul Ștefan Vornicu și-a cumpărat o combină prin sistemul de finanțare LANDE Plantare castraveți: perioade, distanțe între răsaduri Eurostat: România, printre țările din UE cu scăderi ale efectivelor de animale