• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Armele legumicultorilor în lupta cu canicula: De la amestec de nămol aruncat pe solar la sisteme de ceață și ecrane de umbrire

    Roxana Dobre -

    La ora la care este scris acest articol, buletinele de știri dau din oră în oră vești despre canicula pe arii extinse. La Matca, localitatea gălățeană în care fiecare familie are cel puțin un solar și legumele sunt sursa principală de venit, fermierii au declarat război arșiței. În timp ce temperaturile în solar ajung să sară de 57 de grade Celsius, mătcașii lucrează cu spor pentru a culege roșiile pârguite și pentru a pregăti o nouă generație de plante.

    Cu Mircea Croitoru, președintele Grupului de Producători Legume-Fructe Matca – Galați, nu ne-am mai auzit de ceva timp. Când e la legume este mai greu de găsit, că nici semnalul nu e prea bun, dar și munca e prea multă pentru a lăsa loc pentru interviuri. Am avut însă bafta să îl prindem ieri într-o pauză. La prânz ieșise din solar și l-am întrebat cum merge treaba în vara aceasta. Am aflat că dacă afară sunt 37 de grade Celsius, înăuntru, în preajma legumelor, termometrul urcă ușor la 57 de grade Celsius. Nici măcar folia specială, cea cu UV, care ar fi trebuit să ”filtreze” căldura, nu face față. Are și tehnologia limitele ei.

    18 lei pe kilogramul de folie cu protecție UV

    “Eu am folie cu protecție UV, iar dacă este cald afară, în solar ar trebui să fie răcoare, dar pe canicula aceasta, folia nouă nu face față. Am zis să încerc și eu, am dat 18 lei pe kilogramul de folie dar are și ea presupun niște parametrii de funcționare. Dacă afară sunt 40 de grade cum să facă față?”, ne-a declarat Mircea Croitoru care, pentru cultura a doua, legumicultorul din Matca și-a luat măsuri în plus și a pus încă un rând de folie tot cu protecție UV.

    Pe piață există mai multe tipuri de folie profesională care păstrează o temperatură optimă în solarii. Un exemplu este folia multiaditivată cu aditivi de ultimă generație (UV, EVA, IR) Sotrafa de la Marcoser. Folia asigură o durată lungă de viață, protecție sporită pentru legume și flori contra radiațiilor UV dăunătoare, protecție termică, protecție antiinsecte (Musculița albă, Thrips) prin blocarea pătrunderii în solar a lungimilor de undă în care insectele văd. Grosimea foliei este de 180 microni (0,18 mm) adaptată condițiilor climatice specifice României.

    Mătcașii sunt, însă oameni încercați pentru că în partea Galațiului este arșiță în fiecare vară. Așa că legumicultorii au deja secretele lor pentru a face față valului de căldură. “Pentru prima cultură, cea semitimpurie, nu am avut așa mari probleme pentru că a fost mai răcoare. Acum, la cultura a doua se încearcă cu disperare salvarea legumelor. Spre exemplu, unii dintre legumicultori fac un amestec de nămol cu apă și aruncă pe folie ca să fie umbră. Dar și aici este o problemă pentru că odată cu umbrirea se ia și lumina, iar la plantă nu se mai produce fotosinteza”, ne-a mai spus legumicultorul.

    Irigarea se face înainte de răsărit

    Un alt ritual ce se modifică odară cu venirea verii este cel al udatului. Se preferă acum irigarea la primele ore ale zilei, seara târziu sau chiar noaptea. “Eu la 4.30 dimineața sunt în solar. Udatul pentru răsadurile din cultura a doua se face etapizat cu cantităţi moderate de apă, în funcţie de cerinţele plantelor. Nu trebuie depășită limita de 10 l/mp. Cantitatea de apă în exces favorizează apariția bolilor – cu precădere a celor micotice – și diluează aroma a roșiilor”, ne-a mai spus legumicultorul.

    Un alt aspect pe care legumicultorii îl au în vedere este și temperatura apei: ea nu trebuie să fie foarte rece. “Trebuie atenție sporită și la udat. Nu poți să dai plantei apă crezând că dacă este cald poți să o salvezi. Mai rău îi faci pentru că se dă naștere excesului de umiditate care este extrem de distructiv”, mai explică Mircea Croitoru.

    plasa-umbrire_21402

    Plasa de umbrire rezistă până la șase ani

    O altă soluție pentru legumiculori este să apeleze la plasa de umbrire care are rolul de a scădea cantitatea de raze solare ce pătrund în solar și, implicit, se reduce și temperatura până la un nivel ce nu creează stres termic legumelor sau florilor. Datorită procentului mare de aditiv UV (4%) plasa de umbrire are o garanție dată de producător de 1 ani și o durată de viață în solar de 5 – 6 ani!

    ecrane umbrire solar

     

    Se poate opta și pentru ecranele de umbrire alcătuite din straturi de folie transparentă și de aluminiu care blochează radiațiile. Benzile transparente absorb radiația și permit trecerea doar a luminii albe. Benzile laminate cu aluminiu absorb căldura și stopează transmiterea ei către nivelurile superioare.

    perdea de apa in solar pret

    Mai nou apărute pe piață și o investiție mai mare, ce-i drept, sunt și sistemele de ceață pentru sere/solarii. Acestea îmbunătățesc ventilarea și umbrirea, ceea ce ajută în evitarea dezastrelor cauzate de supraîncălzire. ”Ce fac aceste sisteme, mai exact? Ele reglează doi factori de creștere critici: temperatura și umiditatea ideale, necesari pentru ca plantele să se dezvolte”, explică specialiștii companiei de profil Sere Transilvania.

    Sistemele de ceață folosesc răcire prin evaporare pentru a răci plantele în mod natural. Apa este sub presiune și șpreiata prin duze mici, astfel creând o ceață micro-fină. Sistemele funcționeaza la o presiune de 70 Bari și sunt proiectate pentru a crea picături cu diametru mai mic de 5-10 microni, iar pentru ca au mărime așa de mică rămân suspendate în aer o perioadă mai lungă generând astfel efectul de ceață.

    ventilator solar

    Tot pentru a răcori plantele și pentru a pune în circulație aerul din solar, legumicultorii pot monta ventilatoare, însă prețul unui astfel de echipament este de 620 de euro la furnizori precum Sere Transilvania.

    Foto: Sere Transilvania, Covera.ro, Shutterstock.com



     


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul Alexander Degianski a semănat floarea-soarelui și a intrat la porumb: ”Ne adaptăm în funcție de loc” Tractor făcut scrum în fermă. Paguba este totală Ofertă la tractorul Zetor Fronterra de 136 CP cu dotări premium și garanție: 65.500 de euro

    Ultimele știri

    Plantele beau, nu mănâncă! Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime? S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene!