• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Facultatea de Management din cadrul USAMV București – adevărat ”magnet” pentru absolvenții de liceu care vor să-și deschidă o afacere în mediul rural

    Gabriela Gimbășanu -

    Din 2010 încoace, una dintre ”ramurile” Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară – București (USAMVB) a crescut enorm, dovedind că o programă bine gândită, cu cursuri utile și profesori dedicați sunt secretul pentru a-i atrage pe absolvenții de liceu către o carieră strâns legată de viața la țară, de agricultură, dar mai ales de antreprenoriat. În ultima zi de înscriere la Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală Agrointeligența a stat de vorbă cu prof. univ. dr. Dinu Toma Adrian, decanul instituției, care ne-a dezvăluit motivele principale pentru care numărul de locuri la facultatea pe care o conduce crește de la an la an. 

    Facultatea a fost înființată în anul 2000

    Facultatea de Management este cea mai nouă din cadrul USAMV – București, fiind înființată în anul 2000. Chiar dacă nu are mai mult de 15 ani, facultatea este din ce în ce mai căutată de tinerii absolvenți de liceu, care fie vor să-și deschidă o afacere în mediul rural, fie vor să lucreze într-un domeniu conex.

    “Suntem o facultate tânără, ne-am înființat ca și specializare în anul 1992 și am devenit facultate în anul 2000. În acest moment suntem cea mai mare facultate a USAMV-București, cu 2.600 de studenți, în trei localități: București, Slatina și Călărași. În cadrul facultății sunt două specializării: Inginerie Economică în Agricultură și Inginerie și Management în Alimentație Publică și Agroturism. Aceasta din urmă este foarte căutată de absolvenții de liceu datorită multiplelor oportunități de angajare”, a declarat pentru Agrointeligența prof.univ.dr. Dinu Toma, decanul facultății de Management, Inginerie economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală.

    Locurile s-au ocupat în proporție de 85%

    Astăzi este ultima zi de înscriere la facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală și datele arată că, locurile puse la dispoziția absolvenților au fost ocupate în proporție de 85%. În ritmul acesta, într-un an sau doi, nu este exclus ca la înscrieri să se formeze cozi. Cu fiecare nouă sesiune de admitere, numărul cererilor se dublează!

    “La specializarea Inginerie Economică în Agricultură avem 71 de locuri la buget și 89 la taxă. Până acum dintr-un total de 160 de locuri, s-au înscris peste 150 de absolvenți. În timp ce, la Inginerie și Management în Alimentație Publică și Agroturism avem un total de 400 de locuri, din care 91 la buget și 309 la taxă. Pentru această ultimă specializare, ultimele date ne arată că, până azi s-au înscris peste 300 de studenți. Sperăm ca, mulți dintre aceștia să-și dorească să devină studenții noștri și pe 2-3 august să putem anunța că ne-am ocupat întreaga capacitate de școlarizare”, ne-a spus decanul facultății de Management, despre situația înscrierilor.
    Profesorul Toma Dinu ne-a precizat faptul că, lucrurile stau mai puțin bine în filialele din Slatina și Călărași unde până acum au fost ocupate doar jumătate din numărul de locuri puse la dispoziție și aici cu siguranța va mai fi și o a doua sesiune de înscriere.

    De la 25 de studenți la 2.500

    La deschidere, facultatea a început cu 25 de studenți și încet, dar sigur, numărul celor care și-au dorit să urmeze o carieră în agricultură, pe partea mai puțin tehnică, ceea de administrare a unei afaceri agricole, a crescut simțitor, atigând un maxim în anul 2008, când facultatea avea, nici mai mult, nici mai puțin de 3.200 studenți.

    “Am început cu foarte puțini studenți, în primi ani erau doar 25 de studenți pe serie. Ușor, ușor am crecut până la 100-150 de studenți pe serie și bumul a intervenit în anii 2000-2004 când facultatea noastră număra peste 3.000 de studenți. În 2008 când am preluat eu decanatul, facultatea avea 3.200 de studenți. În 2009 a intervenit reducerea perioadei de studii de la 5 ani, la 4 ani și numărul de studenți s-a redus la 2.700-2.800. Astăzi am ajuns să avem un maxim de 2.500-2.600 de studenți. Interesul pentru facultatea de Management s-a menținut la cote constante, în creștere vizavi de preferințele mereu în schimbare ale generațiilor de adolescenți”, ne-a vorbit decanul, despre evoluția numărului de studenți, de la deschiderea facultății și până acum.

    Posibilități de angajare multiple

    Absolvirea facultății aduce cu sine și grija locului de muncă. Totuși, decanul Tima Dinu susține că, dacă ești conștiincios și îți vezi interesul poți activa pe piața forței de muncă, într-o paletă largă de activități.

    “Absolvenții noștri au posibilitatea să-și găsească locuri de muncă într-o paletă mult mai largă de activități. Ei pot lucra foarte bine în ferme, ca furnizori de inputuri pentru sectorul agricol, în prelucrarea producției agricole și pot activa în orice afacere care are legătură cu agricultura”, a exemplificat profesorul care sunt posibilitățile de angajare ale absolvenților facultății de Management.

    Colaborare strânsă cu companiile

    Decanul Facultății de Management le oferă posibilitatea studenților de a intra în legătură directă cu companiile care activează în sectorul agricol, încă de pe bancile facultății.

    “Am o colaborare strânsă cu numeroase companii care activează în sectorul agricol și încerc să-i ajut pe absolvenții noștri. Companiile solicită celor care aplică pentru un loc de muncă, să aibă și un pic de experiență, pentru că simt nevoia ca acele cunoștințe teoretice pe care studenții le capătă pe durata celor patru ani de studiu, să fie îmbinate și cu ceva elemente practice. Noi încercăm să face pași în această direcție, numai că, aici este vorba de un parteneriat care se încheie între furnizorul de educație și mediul de afaceri”, a declarat pentru Agrointeligența prof.univ.dr Dinu Toma, decanul facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală.

    Legea internshipului îi ajută pe studenți

    Studenții care erau conștienți că trebuie să învețe și să capete experiență nu au fost așa de interesați de faptul că a fost introdusă legea internshipului.

    “Cu sau fără această lege acei studenți meritoși își fac stagiile de practică așa cum trebuie pentru că știu că, această experiență îi va ajuta foarte mult la angajare. Legea internshipului doar formalizează această activitate și arată că, orice activitate practică care te ajută să acumulezi un pic de experiență este benefică pentru viitorul tău, ca angajat al unei companii sau ca viitor antreprenor”, a explicat prof. univ. dr. Dinu Toma.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou