Calendarul Fermierului: Luna August aduce lucrări importante în livadă și la cultura de legume
Roxana Dobre -August, o lună de “foc” din punct de vedere meteorologic, este numită popular și Gustar. Se crede că denumirea vine de la gust – gustul poamelor care se coc în această ultimă lună de vară.
Istoric, numele de August vine de la împăratul roman, Cezar August (Augustus Octavian Caesar, istoricii numindu-l Augustus). Luna August are 31 de zile, ca şi luna Iulie, deoarece Cezar August a vrut să nu aibă mai puţine zile decât luna lui Iulius Cezar. Este perioada în care fermierii din cultura mare efectuează ultimele lucrări de recoltare, transport și depozitare la grâul de toamnă și fructele de sezon. De asemenea, luna debutează cu eliberarea terenurilor de resturile vegetale și efectuarea arăturilor în vederea însămânțărilor de toamnă.
În mediul rural, sătenii fermieri mai mici sau mai mari duc o adevărată luptă cu turmele de porci mistreți care distrug culturile chiar și total. Astfel că se fac focuri și oamenii păzesc întreaga noapte recolta.
Bovinele ies la pășunat pe pășunile amenajate în jurul fermelor sau pe cele comunale, iar fermierii acordă o atenție specială pentru protecția animalelor de căldura excesivă.
Pomicultorii culeg roadele pentru speciile de vară la meri, peri, piersici și ultimele recolte de mure și zmeură. Să nu uităm că, din punct de vedere pomicol, luna august este dedicată recoltării prunelor pentru țuică sau alte diverse destinații.
Culturi de câmp
– Lucrări de întreținere în culturile prășitoare (combaterea bolilor și dăunătorilor, erbicidări, prașile manuale);
– Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport și depozitare la grâul de toamnă;
– Eliberarea terenurilor de resturile vegetale și efectuarea arăturilor în vederea însămânțărilor de toamnă;
– Aplicarea irigațiilor pe suprafețele agricole cu deficite de apă în sol;
– Se recolteazaă porumbul pentru însilozare, soia și floarea soarelui;
– Se continuă recoltarea grâului acolo unde condițiile meteo nu au permis finalizare campaniei în luna iulie.
Apicultură
– Toată atenţia trebuie acordată pregătirii familiilor pentru creşterea albinelor de iernare, iar in acest sens calitatea si cantitatea hranei este primordială. De asemenea, în lipsa culesurilor sunt necesare o serie de hrăniri suplimentare de stimulare – pentru stimularea pontei şi creşterea albinei de iernare în cantitate suficientă;
– Zonele de deal şi Delta Dunării ramân singurele surse serioase de cules natural (fâneaţă şi flora de baltă) în această perioadă;
– Se fac lucrări de organizare a cuibului prin îndepărtarea fagurilor goi, desăpăcirea după diafragmă a celor cu miere puţină, echilibrare şi eventual completarea cu faguri cu miere de la alte familii mai puternice;
– Se realizează examenului clinic al familiilor de albine şi efectuarea eventualelor tratamente necesare;
– Se elimină fagurii cu miere de mană;
– Se face schimbarea mătcilor necorespunzătoare;
– Se continuă lucrările de recoltare de propolis sau lăptişor de matcă;
– Colectoarele de polen se ridică în jurul datei de 15 august pentru a da posibilitatea să se completeze rezervele de polen din familiile de albine;
– Conservarea fagurilor goi care se vor depozita în dulapuri speciale, corpuri de stup și tratarea cu sulf pentru prevenirea găselniţei;
– Se face recondiţionarea elementelor de stup care urmează să adăpostească familiile pentru iernare;
– Se continuă lucrările de reformare a fagurilor.
Zootehnie
– Are loc furajarea suplimentară a animalelor;
– Se au în vedere și se respectă normele de bunăstare a animalelor pentru protejarea acestora împotriva caniculei, în special la porcine, știut fiind că această specie este sensibilă la căldură;
– În fermele mici de păsări se are în vedere protejarea păsărilor tinere contra intemperiilor. Se pregătesc clocitorile și se obțin ultimele generații de pui de vară;
– Se face cosirea și strângerea fânețelor;
– Se cosește lucerna când este îmbobocită și se depozitează în cele mai bune condiții.
Legumicultură
– Sunt înființate culturi pentru toamnă prin semănat direct. Este vorba despre spanac, salata din care se obține răsadul ce se plantează la sfârșitul lui septembrie, mărar și pătrunjelul pentru frunze;
– Legumele se udă dimineața devreme și seara târziu dacă apare seceta;
– Nu trebuie depășită limita de 10 l/mp. Cantitatea de apă în exces favorizează apariția bolilor – cu precădere a celor micotice – și diluează aroma plantelor în special a roșiilor;
– Dacă este cazul sunt îndepărtate și distruse frunzele uscate de la legume, care pot purta germeni de boli sau dăunatori;
– Se recoltează roșiile de grădină crescute natural și se transformă în bulion, suc sau alte preparate;
– După cum se știe roșiile se coc progresiv astfel că pentru cele rămase pe fir se continuă copilitul și cărnitul lor. Astfel, vei accelera producția târzie și roșiile de toamnă vor crește și se vor coace inainte de căderea brumei;
– Tot acum se aleg semințele pentru anul viitor și se pun la uscat la soare pe hârtie. După aceea sunt sortatate pe soiuri și depozitate în pungi de hârtie;
– Și castraveții sunt recoltați și puși la murat cu sare pentru consum pe termen scurt sau cu oțet pentru iarnă;
– Se continuă recoltatul și la ardei, vinete, dovlecei, morcov, păstârnac), fasole verde. Atenție! Frunzele de morcov nu trebuie aruncate. Sunt foarte prețioase în mâncare!
– Morcovul se depozitează în nisip dacă este păstrat pentru iarnă, în locuri răcoroase și întunecoase;
– Se rup primele frunze de jos la sfecța roșie de toamnă și la țelină pentru a face căpățână. Se știe că plantele trebuie aerisite cât mai mult pentru a nu pierde energia și seva pentru frunze sau copili ci acesta trebuie îndreptată către căpățâna sau leguma în sine;
– Se seamănă culturile succesive cum ar fi varza de toamnă, castraveţii de toamnă;
– Se recoltează ceapa și usturoiul care se pun la uscat pentru mai multe zile. Ceapa se împletește pe o funie și se depoziteză în locuri uscate și umbroase. Același lucru este valabil și pentru usturoi;
– Luna august este o perioadă bună pentru cei care vând legumele obținute. Pentru aceasta, marfa trebuie sortată pe categorii de calitate, ștearsă și calibrată. Este important să fie depozitată în condiții optime și vândută în maxim 2-3 zile de la recoltare;
– Se cultivă loboda care se înmulțește prin semințele care apar în luna august. Fiind o plantă foarte rezistentă și nepretențioasă, loboda se poate semăna și în această perioadă, nu doar primăvara. Semințele lobodei își pastrează proprietățile germinative o perioadă scurtă, de maximum 2 ani;
– Se monitorizează starea fitosanitară a culturilor și se aplică tratamentele adecvate pentru combaterea buruienilor. Spre exemplu pentru o producție bună de ardei, trebuie continuată fertilizarea cu azot și potasiu;
– Se recoltează pepenii galbeni și verzi și se duc în piețe. Atenție! Înainte să consumații pepeni trebuie să spălați bine coaja ca pe orice fruct. Medicii avertizează că pepenii devin periculoși pentru sănătate din cauza creșterii direct pe pământ de unde pot lua bacteriile și microbi care se transferă automat pe coajă.
Viticultură
– Pentru plantaţiile aflate în primii ani de la plantare (I-III) se va face al doilea copcit care va favorizează dezvoltarea sistemului radicular în profunzime şi va conferi viitorilor butuci rezistenţă la secetă;
– Se recoltează strugurii timpurii, de masă. Atenție! Aceștia nu se recoltează decât dacă sunt complet copți. Soiurile de struguri roșii se culeg la circa 10-15 zile dupa cele albe, iar cele aromate se culeg cu circa 10 zile mai târziu decât cele roșii;
– Se recomandă ca în această perioadă să aplici ultimele tratamente și să execuți ultimele prașile;
– Se menţine solul afânat şi curat de buruieni;
– Se îndepărtează frunzele din jurul ciorchinilor de struguri pentru a le permite să se bucure de lumină și soare. Astfel boabele vor fi mai mari și mai dulci;
– La începutul lunii se continuă legarea lăstarilor (acesta este al treilea legat după cele din lunile mai și iunie) înainte de intrarea strugurilor în pârg concomitent cu îndepărtarea copililor în stare erbacee.
Pomicultură
– Se culeg soiurile timpurii de mere, pere și prune și nucile verzi, alune
– Merele de vară se culeg mai în pârgă cu 10-14 zile înainte de a ajunge la maturitatea deplină când culoarea verde de pe partea lor umbrită nu a dispărut complet. Puse la păstrat în spații răcoroase, merele culese atfel se colorează mai binee și se coc mai lent. Merele de varză pot fi păstrate circa două săptămâni. Dacă sunt culege cu întârziere merele d evară devin făinoase chiar din pom. Merele căzute nu trebuie irosite ci pot fi folosite la țuica de mere!
– Soiurile de pere de vară trebuie culese cu 8-12 zile înaintea maturității depline, când culoarea verde de pe partea umbrită a fructelor începe să treacă în verde-gălbui. Culese în momentul indicat, perele de vară se transportă mai bine, se coc mai lent în depozit și se pot păstra circa 2 săptămâni. În depozite frigorifice cu atmosferă controlată (3-6 la sută oxigen și 2-5 la sută bioxid de carbon)fructele soiului Williams pot fi păstrate până în luna ianuarie. Și perele căzute din pom pot fi folosite la țuică!
– Prunele nu-și continuă coacerea după recoltare. Când sunt consumate în stare proaspătă se culeg cu mâna, cu 2-4 zile înainte maturității depline, având grijă să rămână cu codița și pruina cât mai intacte. Prunele care sunt puse la uscat și cele pentru industrializare se culeg la coacerea deplină, prin scuturare (se mișcă energic șarpantele cu mâna), pe folii de plastic, prelate sau rogjini. Scuturarea prunelor cu prăjina nu este indicată deoarece astfel sunt rupte ramurile de rod și frunzele producția anilor următori fiind diminuată din această cauză. Fructele unor soiuri precum Stanley, Vânăt de Italia, Vânăt Românesc pot fi păstrate la temperatură obișnuită peste 4-5 zile, deoarece pulpa lor se înmoaie lent. Prunele care sunt transformate în țuică se depozitează în butoaie și sunt puse la soare până când început să fermenteze. Pot fi folosite în minim 15 zile o perioadă maximă neexinstând neapărat. Dacă sunt păstrate bine, închise ermentic, ele pot fi folosite la țuică și în primăvara următoare;
– Nucile verzi se culeg în această perioadă numai pentru consumul miezului în stare verde și folosirea acestuia la diverse rețete naturiste. Nucile se coc eșalonat astfel că atunci când ating maturitatea coaja verde care pe acoperă capră iar apoi se desprinde de nuca propriu-zisă care cade. Dacă plantația este bine împrejmuită, nucile se strâng zilnic de sub pomi sau o dată la 2-3 zile, pe măsură ce cad singure. Dacă plouă des, nucile trebuie culese zilnic ca să fie evitată mucegăirea;
– Și alunele se culeg în luna august, mai spre sfârșit ce-i drept. Cel puțin anumite soiuri care la maturitate se separă de involucru și cad. Fructele scuturate și recoltate se intind la soare pentru 2-3 zile în start gros de 10-12 centimetri, care se răscolește zilnic, iar apoi sunt depozitate în încăperi bine aerisite în strat gros de 10-12 centimetri, care se lopătează zilnic pentru a preveni mucegăirea;
– Tot acum se culeg și afinele, coacăzele și bobițele de soc pentru delicioasa dulceață. Se recoltează și caisele care sunt destinate uscării sau gemului, marmeladei, sucului sau siropului. Fructe se lasă aă ajungă la maturitate pentru astfel de întrebuințări și se culeg prin scuturare manuală, pe folii de plastic. Dacă sunt vândute, caisele trebuie expediate beneficiarului în ziua recoltării;
– Se îndepărtează toți lăstarii anuali care cresc vertical. În cazul soiurilor care cresc încet lăsați lăstarii mai subțiri și tăiați-i doar pe cei puternici, pentru că este posibil ca fructele rămase în pom să nu mai aibă hrană suficientă;
– Se aranjează proptelele la pomii cu rodire abundentă;
– Se urmăresc buletinele de avertizate fito-sanitară şi se aplică tratamente după caz;
– În luna august consumul de apă este foarte ridicat, trebuie să asiguram minim 300 metri cubi la hectar iar la fertirigare 12 litri de apă pe pom în fiecare zi;
Grădină şi flori
– Și la flori trebuie să avem grijă cum udăm și cât udăm. Cei care au sisteme automate de irigații au posibilități mult mai mari pentru a uda grădina sau gazonul. Grădinarii care udă manual trebuie să ude dimineața devreme sau seara târziu pentru a evita ofilirea plantei;
– Dacă nu este extreme de cald spre finalul lunii puteți începe plantare bulbilor care înfloresc primăvara. E bine să plantați bulbii când pământul e cald (nu arid sau extrem de uscat), așa încât bulbii să aibă timp până la venirea iernii să se dezvolte în pământ;
– Florile ofilite se curăță regulat
– Lavanda înflorește în august, astfel că florile se culeg atunci când sunt închise, sau abia deschise, când parfumul și culoarealor au atins maximum de intensitate. Dupa ce se taie, firele de lavandă se țin la uscat sub formă de buchete, fie atârnate cu florile în jos, fie răsfirate pe o tavă, într-o încăpere bine aerisita și destul de călduroasă;
– Arbuștii și arborii care înfloresc vara trebuie tunși pentru modelare, însă doar dacă au încetat înflorirea. Îndepărtează ramurile moarte sau bolnave!
– Smulge tot timpul buruienile din jardiniere sau grădina de flori ca să nu înflorească și să facă semințe, altfel vei avea de furcă cu eradicarea buruienilor multi ani la rând;
– Dacă doriți să înmulțiți singuri trandafirii, puteți tăia butași semilemnși la sfârsitul verii (sfarsitul lui august – începutul lui septembrie) din plantele deja mature, și să îi plantați direct în gradină.
Plante medicinale
– Se culege planta de trei-fraţi-pătaţi, pentru detoxificare. Creşte în luncile umede, la marginea pădurilor, în zona de deal şi cea subalpină. Mai este numită şi panseluţa sălbatică. Adună partea aeriană a plantei (tulpini, frunze, flori), numai în perioada înfloririi ei;
– Recoltează sulfina, plantă ce „pune pe fugă“ neplăcerile menopauzei. O întâlneşti prin toată ţara, de-a lungul întregului sezon cald, pe marginea drumurilor şi pe coastele pietroase. Este sulfina, pe care o recunoşti imediat după frunzele zimţate şi florile galbene aşezate în formă de spic. Tocmai aceste ramuri înflorite sunt folosite în medicina naturistă. Părţile active ale plantei – Culege florile, dar şi partea aeriană a sulfinei. Pentru a-ţi uşura recoltarea, foloseşte un cuţit sau o seceră;
– Se culeg florile de traista-ciobanului, lumânărică, coada-șoricelului și cimbrișor;
– Luna august este ultima în care se poate recolta rostotasca supranumită și “darul cerului”. Are o acțiune eficientă în combaterea negilor. Este ușor de recunoscut după latexul de culoare galbenă care în contact cu aerul se brunifică;
– Se recoltează menta și gălbenelele. De specificat că cele două sunt recoltate periodic până în septembrie. Ceaiul de mentă are efect calmant și stimulează digestia;
– Numai în luna august se recoltează și armurariul. Acum condițiile climatice sunt similare cu cele din zonele native ale Europei de Sud și Asiei. Semințele măcinate sunt folosite în scopuri medicinale datorită prezentei unei substanțe protectoare, numită silimarină;
– Altă plantă medicinală de recoltat până în luna august este cicoarea comună. Are o arie mare de răspândire, din zonele de câmpie până în cele de deal și de munte. Crește în pășuni și fânețe, pe marginea apelor curgătoare, ba chiar și la marginea drumurilor. În scopuri medicinale se întrebuințează părțile aeriene ce se recoltează în prima perioadă de înflorire a plantei, în lunile iulie-august, când tulpinile nu au au apucat să se întărească;
– Și cătina poate fi recoltată în luna august dar poate suporta amânare și până în septembrie.