• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • După apariția unui articol Agrointeligența, Ministerul Mediului a promis o dezbatere publică privind introducerea taxei de mediu în agricultură – UPDATE

    agrointeligenta.ro -

    Pe 27 iulie, Agrointeligența dezvăluia efectele devastatoare ale introducerii unei taxe de mediu în sectorul agricol, o decizie politică ce este la un pas de a fi adoptată în cadrul unui proiect amplu elaborat de Ministerul Mediului condus de Grațiela Gavrilescu. Joia trecută, pe 30 iulie, instituția a răspuns adresei reporterilor noștri și a anunțat că va exista o dezbatere publică pe acest subiect.

    UPDATE: Asociațiile de profil și organizațiile de fermieri au primit astăzi o invitație la o discuție cu reprezentanți ai Administrației Fondului pentru Mediu. Întâlnirea este programată să se desfășoare în cursul zilei de mâine. 

    Citiți și: Fermieri, se pregătește taxa de mediu în agricultură! Guvernul vrea impozit special pentru produsele care combat dăunătorii

    La momentul redactării articolului nostru, menționam că am transmis o solicitare și către Ministerul Mediului în care am cerut să ni se precizeze motivele pentru care se dorește introducerea unei taxe de mediu de 2% pentru toate produsele folosite în agricultură, cu excepția fertilizanților. Răspunsul autorităților a venit pe 30 iulie și ne bucurăm că articolul Agrointeligența și-a făcut un prim-efect: Ministerul Mediului a promis că nu va lua nici o decizie privind introducerea taxei de 2% fără o dezbatere publică la care să invite și fermierii și companiile care activează în domeniu și care vor fi afectate de noile reglementări.

    Răspunsul Ministerului Mediului ne-a fost transmis joi, pe 30 iulie, înainte ca restul colegilor din presă să abordeze subiectul noii taxe ce vizează producția agricolă, astfel că ne bucurăm să vedem că un articol Agrointeligența are forța de a deschide ușa dialogului între autorități și reprezentanții din sectorul agricol.

    Ulterior dezvăluirilor făcute de Agrointeligența, presa centrală și televiziunile de știri au prezentat ascunzișurile acestui nou bir în agricultură care a fost reclamat autorităților atât de fermieri, cât și de organizațiile profesionale și de mediul de afaceri.

    ”În ceea ce privește dialogul cu organizațiile reprezentative din sectorul agricol și a celor din mediul de afaceri din acest sector, precizăm că AFM (Administrația Fondului pentru Mediu – n.r.) a demarat procedura de organizare a unei dezbateri publice cu toate organizațiile care au formulat observații asupra proiectului de act normativ, inclusiv cu autoritățile publice centrale avizatoare din domeniul de competență”, se arată în răspunul transmis de Ministerul Mediului la adresa Agrointeligența.

    Referitor la observații, propuneri sau sugestii asupra proiectului de act normativ cu privire la efectele noilor prevederi asupra activității agricole, din sectorul agricol au fost formulate deja adrese de către Asociația Industriei de Protecția Plantelor (AIPROM), Alianța Industriei Semințelor din România (AISR), în timp ce prin intermediul Agrointeligența, la urechile guvernanților au ajuns apeluri din partea Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR), OIPA Legume-Fructe, Camerei Agricole Naționale și Asociația Producătorilor de Legume. Mai mult, LAPAR a solicitat ministrului Grațiela Gavrilescu o întâlnire pentru a discuta punctual prevederile proiectului de ordonanță guvernamentală.

    În prezent, proiectul de ordonanță de Guvern care include o contribuție de 2% pentru produsele chimice folosite în agricultură, cu excepția fertilizatorilor, se află la nivel de consultare în Guvern.

    ”Precizăm că proiectul de act normativ se află în procedură de avizare internă la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, iar după obținerea tuturor avizelor va fi comunicat autorităților publice centrale spre avizare ministerială”, se mai arată în răspunsul Ministerului Mediului. Cu alte cuvinte, proiectul nu a primit încă nici măcar aprobarea internă a instituției pe site-ul căreia a fost postat și nici Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu a fost consultat deși inițiativa afectează și fermierii și companiile de agribusiness.

    Despre motivele introducerii noii taxe în agricultură, cei de la Mediu ne spun că ele pleacă de la principiul ”poluatorul plătește”. ”Facem precizarea că această contribuție nu este nouă, iar lărgirea sferei de impozitare nu s-a făcut pentru includerea numai a amestecurilor pentru protecția plantelor, ci a tuturor amestecurilor clasificate ca fiind periculoase pentru mediu (vopseluri, amestecuri pentru reducerea emisiilor etc)” – se mai arată în documentul ministerial adresat redacției noastre.

    Potrivit instituției condusă de ministrul Grațiela Gavrilescu, sumele ce vor fi colectate din extinderea contribuției de 2% se vor vărsa în Fondul pentru mediu. ”Ținând cont de destinația Fondului pentru Mediu, de instrument economico-financiar destinat susținerii și realizării proiectelor și programelor pentru protecția mediului și pentru atingerea obiectivelor Uniunii Europene în domeniul mediului și schimbărilor climatice, considerăm că impunerea tuturor preparatelor clasificate ca fiind periculoase pentru mediu este necesară, unul din efecte fiind stimularea operatorilor implicați să găsească soluții pentru modificarea acestora astfel încât efectele asupra mediului să fie pozitive”, mai susțin oficialii de la Ministerul Mediului.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb

    Ultimele știri

    Ciparea tractoarelor pentru o putere mai mare. Avantaje și riscuri ANM: Alertă meteo condiții extreme în mai județe din țară! Președinte Erdogan îi îndeamnă pe turci să boicoteze alimentele la suprapreț, pe fondul scăderii inflației