Efectul reducerii TVA în industria cărnii: Consumul a crescut la toate produsele, prețurile au scăzut cu 9,9%
agrointeligenta.ro -Președintele Asociației Române a Cărnii, Radu Timiș, a prezentat ieri care au fost efectele imediate ale reducerii TVA în acest sector, măsură ce se aplică de 1 iunie anul aceasta.
Scăderea TVA de la 24% la 9% pentru carne și preparate din carne a condus la un volum mai mare al vânzărilor la toate gama de produse. La cele premium, creșterea a depășit chiat 25%, vorbind aici de produsele crud-uscate așa cum este, spre exemplu, Salamul de Sibiu.
”Noi am colectat și comparat datele din lunile mai, iunie și iulie. Nu a scăzut consumul la nici un produs, iar consumatorul a mâncat mai bine și a plătit mai puțin. În medie, prețul pe total piață de carne a scăzut cu 9,9%”, a declarat Radu Timiș, președinte ARC și fondatorul Grupului Cris-Tim.
Categorie de produse | Vânzări Iunie față de Mai | Vânzări Iulie față de Mai |
Crud-uscate | +14,9 % | +25,8 % |
Diverse – mici, slănină, carne tocată | +7,1 % | + 20,5 % |
Cremvuști | + 12,4 % | + 14,7% |
Cârnați | +9,6 % | + 14,6 % |
Salamuri | + 5,7% | + 14,1 % |
Specialități | +6,3 % | +13,7 % |
Parizer | +9,9 % | + 11,7 % |
Tobă | + 2,2% | + 6,9 % |