• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Daniel Botănoiu, MADR: Despăgubirile pentru secetă se vor da ”cel mai probabil printr-o schemă de ajutor de stat”

  agrointeligenta.ro -

  Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Dumitru Botănoiu, a participat, în data de 6 august 2015, la o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate și fermieri din județul Neamț.

  Cu acest prilej, secretarul de stat le-a oferit producătorilor agricoli informații referitoare la posibilitatea acordării de despăgubiri pentru culturile afectate de secetă.

  „La nivel ministerului, monitorizăm cu foarte multă atenție situația din teren. Pentru a putea veni în sprijinul fermierilor, Ministerul Agriculturii, prin direcțiile agricole județene, a solicitat de la primării date referitoare la situația culturilor și suprafețele afectate de secetă. După centralizarea și analiza acestora, direcțiile agricole vor transmite raportul către minister. Ulterior, vom găsi cea mai bună soluție pentru a veni în sprijinul fermierilor afectați de secetă, cel mai probabil printr-o schemă de ajutor de stat”, le-a precizat secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu, fermierilor care au participat la întâlnire.

  Totodată, oficialul MADR le-a prezentat producătorilor agricoli oportunitățile de finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, în vederea refacerii infrastructurii secundare de irigații.

  „Prin Sub-măsura 4.3 – Sprijin pentru investiții în infrastructură legate de dezvoltarea, modernizarea și adaptarea sectoarelor agricol și forestier – Componenta irigații, din noul PNDR, se pot accesa numai anul acesta 218 milioane de euro pentru proiecte care vizează refacerea infrastructurii secundare de irigații. Pentru întreaga perioadă de programare, bugetul alocat pentru asemenea investiții se ridică la peste 435,2 milioane de euro”, a subliniat Daniel Dumitru Botănoiu.

  Printre subiectele ridicate de fermierii prezenți la discuții s-au numărat și efectele eliminării cotelor de lapte la nivel european, amenajamentele pastorale, posibilitățile de stimulare a investițiilor în sectorul zootehnic și în zona montană, precum și efectele aplicării Legii 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol.

  „Această lege a fost gândită pentru protejarea producătorul adevărat, adică agricultorul care deține teren sau animale și face producție. Principalul efect al legii este scoaterea intermediarilor din relația producător-consumator final, astfel încât micul producător să își poată valorifica marfa, cu profit”, le-a explicat secretarul de stat agricultorilor nemțeni.

  La întâlnire, alături de oficialul MADR, au fost prezenți reprezentanți ai Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Agenției Naționale pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, Direcției pentru Agricultură a Județului Neamț, împreună cu peste 200 de producători din sectorul vegetal și zootehnic.   


  Te-ar mai putea interesa

  Guvernul a aprobat sumele pentru plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor Subvenții APIA 2024. Noi cuantumuri aprobate pentru plată: 73 euro/ha, 98 euro/ha și 102 euro/ha Mihai Mirițescu, Saaten Union: Sfatul meu pentru fermieri este să semene mazărea cât mai repede Subvenția APIA la hectar care intră la plată mai devreme Crescătorii de animale, în așteptare. Când începe APIA plata ANT zootehnie

  Ultimele știri

  Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina Fermierii români au cerut la Bruxelles un preț de intervenție de minim 200 euro pe tona de grâu Fermier cercetat penal pentru depozitarea improprie a 24 de tone de azotat de amoniu Dacian Cioloș va transmite la Bruxelles un set de propuneri pentru Politica Agricolă Comună (PAC)