• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Roșiile care ne fac mai buni. Sunt cultivate la Boteni de doi tineri care au dat peste cap tot ce știam despre micile afaceri la țară

    agrointeligenta.ro -

    Să cultivi exclusiv roșii și, pe deasupra, să te declari și mulțumit poate părea o nebunie. O realitate, am spune noi după ce am vizitat recent afacerea pe care doi tineri frumoși au pornit-o la țară.

    Acum patru ani, Robert și Andreea au luat decizia de a se muta la țară pentru a-și construi singuri propria fermă de legume. Au găsit un mic colț de rai în Boteni de Ialomița și, deși până atunci nu avuseseră nici un contact cu agricultura, cu muncă și pasiune au reușit să creeze un adevărat brand: Invitație la sănătate. Numele afacerii lor sugerează perfect ceea ce fac produc și comercializează: roșii sănătoase, crescute fără chimicale, dar cu multă muncă și determinare.

    La ferma de roșii a celor doi tineri am poposit într-o zi caniculară. Ne propusesem să facem interviul pentru emisiunea ”Cultivat în România” cât încă afară se mai simțea răcoarea dimineții. Cum, însă, rareori planurile ne ies întocmai, am intrat în Boteni aproape de prânz. O localitate tăcută, parcă desprinsă din poveștile cu bunici și nepoți în vacanță, astăzi o comună lipsită de nepoți și cu tot mai puțini bunici rămași pe prispele caselor. Și, totuși, aici este centrul universului de unde Andreea și Robert și-au propus să schimbe lumea.

    DSC_0642

    Au început cu o mică grădină și două solarii ce totalizează 2.000 de metri și valorează cam 9.000 de euro fiecare. Au cultivat de toate – de la castraveți la ardei sau roșii, ca acum, în al patrulea an de când locuiesc la țară, să parieze totul pe roșii. Ne-au explicat și de ce: ”Noi muncim tot ce se vede. Am învățat pe parcurs, din propriile greșeli, de pe internet sau de la alți fermieri mai pricepuți care sunt nevoile unei culturi de legume. Ne-am dat seama că având culturi diverse nu facem față, eram copleșiți. Așa că am făcut exact ce am simțit: în acest an am pus numai roșii. Opt soiuri, fiecare cu caracteristicile sale. Testăm mereu varietăți de roșii, cu culori, gusturi și sensibilități diferite, pentru a vedea ce ni se potrivește și ce preferă și clienții noștri”, ne explică Robert care este strategia de alegere a semințelor de roșii.

    Într-un solar de 1.000 de metri, cei doi fermieri cresc câte 2.500 de fire de roșii, de pe fiecare având o producție medie de 3 kilograme. Cam 30% vor fi pierderi pentru că nu folosesc chimicale, ci aplică soluții naturale de combatere a dăunătorilor.

    10428214_541421652669704_4266636569702691027_o11412182_691544894324045_2032973114504435338_o

    Și-au ridicat singuri o casă

    Începutul a fost cel mai greu, își amintesc cei doi tineri. Deși credeau că vor putea face agricultură și să doarmă noaptea în oraș, au realizat că legumele au nevoie de implicare 100% și acest lucru le-a schimbat definitiv viața. Au locuit la început într-o rulotă lângă solarii ca, apoi, cu propriile brațe, să își ridice o căsuță. ”În București, locuiam într-un ansamblu rezidențial, între betoane. În fiecare dimineață, în drum vedeam numai oameni încruntați. Zombi urbani, fără speranță într-o schimbare în bine, așa că noi nu doar că ne-am propus să ne schimbăm viețile, dar și să îi ajutăm pe alții să își regăsească speranța și bucuria de trăi”, ne-a spus Robert.

    De răutatea oamenilor s-au mai lovit și la țară, însă mai puțin. ”Pe noi ne omorau buruienile. Nu făceam față să tot curățăm în solar și când întrebam alți fermieri, ne spuneau mereu că și ei fac la fel, că își curăță culturile singuri, deși aveau mii de metri pătrați de solar. În realitate, aveau pusă folie pe jos și nu mai aveau grija buruienilor. Nu s-au obosit însă să ne sfătuiască, așa că am aflat acest secret pe pielea noastră”, a povestit Andreea despre problemele întâmpinate la începutul lor în agricultură. O altă piedică mereu prezentă sunt bolile și dăunătorii, pe care cei doi tineri s-au decis să îi combată eficient, nu cu tratamente după ureche. Astfel, Andreea, care terminase Automatica, s-a apucat să studieze la Horticultură.

    ”Eu sunt cea care intră tot timpul și observă: uite, asta este pătată, asta trebuie să o scoatem, asta este mâncată de ceva, ar trebui să scăpăm de ea din solar. În felul acesta, să încercăm să ținem cultura cât mai sănătoasă. Nestropind-o și netratând-o cu nimic, la un moment dat este posibil să o pierdem pe toată”, vorbește Andreea despre riscul major al culturii aproape ecologice.

    DSC_0618Clienții îi primesc cu brațele deschise

    Cu munca lor, dar și cu legume crescute frumos și fără chimicale, cei doi tineri au reușit rapid să atragă atenția bucureștenilor care își doresc să mănânce sănătos. Pe Facebook au postat imagini și gânduri, o adevărată filozofie de viață izvorâtă din cultura de roșii și suficient de puternică să stoarcă lacrimi. Lacrimi de bucurie de la mulți dintre clienții care îi primesc cu brațele deschise atunci când fac livrările din casă în casă. ”Suntem mereu mișcați de apropierea pe care o avem cu cei care ne comandă legumele. Ne susțin în tot ce facem, mulți își doresc la rândul lor să se rupă de lanțurile vieții la oraș, iar pentru acești oameni, o roșie crescută ca pe vremuri este o evadare”, ne spune Robert.

    cultura de rosii Rober si Andreea 2015

    Un kilogram de roșii costă 5 lei

    În timp ce culeg roșiile și le așează frumos în cutii de carton, micii fermieri ne spun și cum funcționează sistemul lor de livrări. Tinerii au reușit să își cumpere o dubiță pe care au inscripționat-o cu brandul lor de legume. Comandă cutii de carton de cea mai bună calitate și al căror cost se apropie de 5 lei bucata. Clienții care le returnează cutia scutesc 5 lei din cei 30 de lei cât costă o comandă de 30 de lei în care intră 5 cinci kilograme din toate felurile de roșii coapte la Boteni.

    Despre viitor, filozofia de viață a Andreei și a lui Robert este strâns legată de traiul la țară și sunt convinși că pentru tânăra generație, agricultura poate fi o salvare. De fapt, acest crez îi diferențiază pe cei doi de masa legumicultorilor mânați doar de profit. Pentru tinerii stabiliți la Boteni, agricultura făcută corect a devenit un concept pe care îl promovează celor de vârsta lor și nu numai, ca un model de a-ți găsi un țel în viață, de a face ceva util, frumos și cu pasiune. ”Noi am decis să ne apucăm de legumicultură din dorința de a schimba lucrurile, cumva. Nu mai poate face tânărul din ziua de astăzi agricultură pe suprafețe mari pentru că banii sunt și ei puțin și deja sunt cumpărate mare parte din terenuri”, explică Robert de ce legumicultura este o soluție chiar și pentru tinerii care pornesc de la zero.

    rasaduri de rosii

    Ca și suprafață, ferma celor doi tineri nu este una mare, însă ambiția lor și puțin sprijin de la tatăl Andreei îi ajută să își vadă un viitor în agricultură și să se extindă.

    ”Anul acesta am reușit să ne extindem cu încă 1.200 de mp. Investiția se ridică la 9,5 euro pe mp. Vom planta în următoarele 2 zile 4.500 de fire în ambele solarii din care vom începe să producem pentru vânzare undeva în august și ne vom duce până în jumătatea lunii octombrie. Investiția este un ajutor din partea tatălui Andreei, domnul Adrian Popescu, cel care este și singura persoană care a crezut în noi și ne-a ajutat necondiționat”, a mai spus Robert.

    tineri fermieri care cultiva rosii

    Cu așa afacere frumoasă, Andreea și Robert sunt deciși să nu se mai întoarcă la viața agitată din oraș. În solariile lor cu legume pârguite este mereu liniște și viața are alt gust: gust de roșii românești, aromate și sănătoase!

    Pentru mai multe foto, comenzi și povestea live, zi de zi, a roșiilor de la Boteni, dați like paginii Facebook.com/Invitatie la sănătate – Legume naturale



     


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!