• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cea mai frumoasă Bălțată Românească dă 7.700 de litri de lapte pe an și are un regim strict de furajare

    agrointeligenta.ro -

    Cea de-a doua zi a Congresului Internațional al Rasei Bălțată tip Simmental a adus și un concurs între cele mai frumoase exemplare venite din toată țara. În total, 100 de taurine au fost înscrise în competiția pe categorii, la final fiind desemnată și o Bălțată Românească perfectă, care reunește toate caracteristicile rasei la cel mai înalt nivel.

    Cea mai frumoasă Bălțată Românească a fost aleasă câștigătoarea la secțiunea ”Multipare”, un exemplar superb aparținând Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru creșterea Bovinelor Târgu Mureș. Dintre finaliste, ea a primit Marele Premiu al juriului, spre bucuria, dar și surpriza cercetătorilor mureșeni.

    Bălțata-supremă este născută în 2009 cu material seminal de la Semtest-BVN. Bălțată Românească de tip Simmental, ea a fost una dintre cele trei exemplare pe care directorul Stațiunii, dr. Ing. Ioan Oroian le-a selectat pentru a participa la concursul din cadrul Congresului.

    Cum arata o Baltata Romaneasca perfecta

    Despre Bălțata care a luat Marele Premiu, directorul Oroian are doar cuvinte de laudă. ”În două-trei săptămâni urmează să fete. Va fi lactația a cincea. A încheiat lactația a patra și a avut producția de 7.700 de litri de lapte echivalent maturitate. Avem la stațiune alte vaci mai productive, dar ea are și conformație deosebită, motiv pentru care comisia de specialiști a selectat-o”, ne-a declarat cercetătorul după premiere. El a precizat că în determinarea finalistei au fost luate în considerare multe aspecte, pornind de la fondul genetic, la cantitatea de lapte, conformația și chiar aspectul ugerelor, care trebuiau să nu fie lăsate. Astfel, chiar dacă deja fătase patru viței, campiona i-a impresionat pe membrii juriului cu o piele fermă, picioare puternice și, bineînțeles, un aspect armonios per ansamblu.

    Cât de mult contează genetica în producția de lapte

    Bălțata Românească desemnată cea mai frumoasă la congresul organizat la Târgu Mureș are și o dietă strictă, cu care este ținută în formă, la fel ca și ”suratele” ei din stațiunea pentru creșterea bovinelor. De altfel, rația riguroasă de mâncare este și secretul unei producții bune de lapte, ne-a dezvăluit dr. Ing. Ioan Oroian: ”În general, fondul genetic are o pondere de 30%, dar ca acest fond genetic să se poată manifesta la maximum este nevoie de o furajare corectă, corespunzătoare. La stațiune, această vacă, la fel ca și celelalate pe care le avem, are un regim strict. Rația de bază e formată din 25-30 de kilograme de porumb siloz, 2-3 kilograme de fân, 4 kilograme amestec de cereale și 2 kilograme de șrot de floarea-soarelui și de soia. Este foarte important, și crescătorii ar trebui să fie conștientizați, că vacii, dacă îi dai mâncare, îți dă lapte. Cel mai important este ca odată stabilită structura rației, să nu o mai modifici sau să o modifici cât poți de rar. Mergi cu o rație constantă”.

    vaca premiata Baltata Romaneasca

    Directorul de la SCDCB Târgu Mureș a ținut să precizeze că vacile nu primesc suplimente de nici un fel care să le ajute la producție, iar unele dintre exemplare, așa cum s-a dovedit în trecut, pot atinge recorduri de 10.000 de litri de lapte pe an. ”Nu dăm nici un supliment. Fondul genetic, furajarea corespunzătoare și condițiile de întreținere. La peste 30 de grade, scade producția cu 30-40%, așa că pe timp de vară acordăm o deosebită atenție animalelor”, ne-a mai spus inginerul Oroian.

    Directorul stațiunii mureșene a subliniat că nu există deosebiri între Bălțata Românească și Bălțata de tip Simmental. El recunoaște, însă, că mai avem puține exemplare care să nu fi fost ameliorate recent cu ”sânge” de Simmental.

    ”Procesul de amelioare s-a început în 1970. S-a muncit 45 de ani: peste Bălțata Românească venim cu Simmental. Mai avem Bălțată Românească, dar se consideră rasă curată dacă are peste 50% sânge din rasa originală. Noi încă mai avem exemplare care n-au sânge de Simmental. Sunt infuzie de Simmental, de fapt, pentru că Bălțata noastră face parte din tulpina Simmental, așa cum sunt și Bălțată germana sau Bălțată austriacă”, a explicat cercetătorul.

    Marele Premiu Baltata Romaneasca

    La finalul competiției, când Bălțata Românească de la Stațiune a primit Marele Premiu, Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, a înmânat trofeul  îngrijitorilor de la stațiunea de cercetare, celor care au prezentat bovina-campionaă și care au avut grijă ca ea să facă o impresie bună membrilor juriului format din specialiști români și străini.



     


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA