APIA a început să verifice cosirea pajiștilor și a fânețelor pentru care s-a cerut subvenție
agrointeligenta.ro -În această perioadă, angajaţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Argeş fac controale la fermierii ce au depus cereri unice pe suprafaţă şi zootehnie. În total au depus în Argeş anul acesta 25.037 de fermieri pentru o suprafaţă totală de 173.904 ha.
Potrivit directorului APIA Argeş, Marius Stroescu, există un eşantion de 7.976 de fermieri la care se verifică culturile în teren, iar privind respectarea cerinţelor de cosit eşantionul e de 1.233 fermieri.
Pînă acum au fost găsite în urma verificării 275 de parcele cosite şi 80 necosite. Pentru acestea din urmă, fermierii riscă penalizări dacă nu notifică APIA şi nu cosesc parcelele pînă la sfîrşitul lunii august.
Au fost şi situaţii în care, în timpul controlului, fermierii au fost găsiţi la coasă pe teren. Angajaţii APIA aşteaptă apariţia eşantionului de control clasic pe teren la care lucrează APIA centrală. În cadrul acestui control se verifică întreaga fermă, tot ce a declarat în cerere fermierul, atît pe sectorul vegetal, cît şi în privin-ţa animalelor deţinute.
Controalele trebuie finalizate până la 30 septembrie
După controlul clasic urmează cel prin teledetecţie. Rezultatele controalelor se introduc în aplicaţia informatică, iar apoi se fac ultimele verificări înaintea autorizării plăţii în avans. Pînă la 30 septembrie, trebuie să se finalizeze toate verificările, astfel încît, la 16 octombrie, să se facă plăţile în avans. Suma totală se va stabili prin ordin de ministru.
Anul acesta, sînt mai multe plăţi. Pe lîngă SAPS, avem plata redistributivă, plata pentru respectarea condiţiilor de climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul vegetal şi în zootehnie, ajutoarele naţionale cuplate pe producţie şi în sectorul vegetal şi pe zootehnie.
Sursa: Curierul Zilei
Foto: picof.net