Burse şi preţuri

Va fi carnea mai ieftină în 2013? Soia deja scade pe pieţele internaţionale

O recoltă de soia mai bună decât fusese estimat ultima dată în Statele Unite şi una cu perspective bune în Brazilia, trag preţul acestei materii prime în jos, potrivit ultimului raport al Departamentului Agriculturii din Statele Unite (USDA).

Soia este larg utilizată în sectorul creşterii animalelor – în principal a păsărilor, vitelor şi porcinelor, regăsindu-se asfel în preţul ouălor, lactatelor şi cărnii. Cei mai importanţi producători sînt în emisfera nordică Statele Unite iar în cea sudică Brazilia, cel mai importat cumpărător la nivel global este China.

Tendinţele din piaţa futures (a se vedea cotaţiile de la Bursa de Mărfuri din Chicago – Chicago Board of Trade) sugerează că aşteptările marilor jucători privesc un declin constant al preţului la soia care se va accentua odată cu intrarea în anul de marketing 2013-14.

Specialişii estimează o nouă recoltă record de soia în Brazilia, în urma continării procesului de extindere a suprafeţelor dedicate culturilor acestei plante. O combinaţie fericită de culturi record sau aproape de record în America de Sud şi în Statele Unite în 2013 ar împinge preţurile aproape de media ultimului deceniu sau chiar mai jos de aceasta pînă la aproape 11 dolari.

În acest moment al crizei internaţionale, scăderea preţului la soia înseamnă o ieftinire a alimentelor şi o reducere a presiunii inflaţioniste la nivel global, o veste bună pentru guvernatorii băncilor centrale şi pentru guvernanţii care nu prea mai au resurse pentru stimularea consumului.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!