Soiuri românești de roșii recomandate în cultură de către un cercetător cu experiență
agrointeligenta.ro -Dr. ing. Victor Lăcătuș este unul dintre cei mai cunsocuți cercetători români și totodată fondatorul Cooperativei Agricole ”Legume de Vidra”. Cu o vastă experiență în studiul soiurilor autohtone de legume, dar și în evoluția cererii de piață, specialistul a întocmit o listă cu cele mai bune soiuri de roșii care merită cultivate de către fermierii români.
Soiuri de roșii care merită cultivate de către fermieri:
• Soiul de tomate Pontica 102 – creștere determinată, cu fructe sferice, de culoare roșie – intensă pe toată suprafața, soi mare, cu greutatea între 90 și 150 de grame, rezistent la verticilioză, tolerant la bacterioze și cu o capacitate de producție este de 85-95 t/ha;
• Soiul de tomate Viorica – destinat industrializării, creștere determinată, productiv, cu fructe de greutate medie (55-75 de grame), rotundeovoide, rezistente la crăpare, cu un conținut de substanță uscată de 5,5 % și un grad de concentrare a coacerii de 85 %; producția este de 75 t/ ha; este tolerant la alternarioză;
• Hibridul de tomate Siriana – cu creștere nedeterminată, soi timpuriu, destinat cultivării în solarii, cu fructe sferice, de culoare roșie -uniformă, strălucitoare, cu greutate de 120-180 de grame; producția este de 5-5,5 kg/plantă; soiul este tolerant la bolile vasculare și la mană;
• Soiul de tomate cu creștere determinată Buzău 22 – foarte productiv, 80-100 t/ha, cu fructe mari de 180 de grame, globuloase, de culoare roșie uniformă;
• Soiul de tomate tip cireașă, cu creștere nedeterminată;
• Carisma, cu fructe rotunde, de culoare roșie intensă, greutate de 25 grame și o producție de 2,5 kg/plantă (70 t/ha); este tolerant la Virusul Mozaicului Tomatelor (VMT).
Foto: RNDR.ro