Căpăceala – produsul apicol care face furori la Târgul Național al Mierii. Cât costă și ce conține
agrointeligenta.ro -Cei circa 120 de producători de miere și de utilaje apicole reuniți zilele acestea la Târgul Național al Mierii spun că încă de la deschiderea de astăzi, evenimentul se anunță unul cu vânzări foarte bune. Cel mai solicitat produs, pe lângă mierea de toate sortimentele, este căpăceala – un produs care iese în evidență la standurile crescătorilor de albine.
”Căpăceala este o foiță de ceară pe care albinele o prelucrează și o depun peste fagure ca un capac, moment în care mierea este căpăcită și gata pentru a fi depozitată pe timpul iernii”, ne-a explicat Adrian Ivașcu, un apicultor cu 250 de stupi din județul Argeș, prezent la Târgul Național al Mierii cu standul ”Albina lucrătoare”.
Proprietățile căpăcelii sunt deosebite, produsul acționând pe trei căi: pentru tuse, pentru durerile în gât și pentru aparatul respirator.
”Căpăceala conține propolis, miere, ceară și enzime specifice albinelor, așa că dacă stăm să analizăm acest produs secundar, ne vom da seama cât de benefic este el pentru sănătate”, mai spune Adrian Ivașcu, apicultorul care a început să crească albine încă de când era în clasa a X-a la liceu.
5 lei pentru 100 de grame de căpăceală
Crescătorul argeșean spune că, într-adevăr, căpăceala a început să fie mai cerută din acest an, însă ea este un produs apicol cunoscut, însă care nu a beneficiat de o promovare considerabilă.
La Târgul Național al Mierii, organizat în perioada 4-6 septembrie pe platforma apicolă Băneasa, o caserolă cu 100 de grame de căpăceală costă cinci lei. Prețul la borcan pornește de la 12-15 lei.