Secretarul de stat Daniel Botănoiu – plângere penală împotriva unui fermier străin: ”Am zis că, pe banii mei, vreau să se facă analize”
agrointeligenta.ro -Secretarul de stat Daniel Botănoiu este un om care vine din producție, știe să facă agricultură și, ca atare, nu este deloc ușor de păcălit de cei care vor să fenteze legea sau normele în vigoare pe sectorul agricol. De principiile ferme ale fermierului cu rang de ministru s-a lovit un investitor străin care lucrează suprafețe mari în județul Botoșani și căruia Botănoiu s-a decis să îi facă plângere penală.
”În zona Botoșaniului am avut un cetățean venit de pe alte meleaguri, de unde ne dau lecții cu privire la agricultură, cum trebuie să fim noi niște fermieri performanți, o țară agricolă performantă, un cetățean care a utilizat un insecticid prost pentru o cultură unde nu era recomandat, fără să anunțe în zonă ce s-a întâmplat acolo. Și era vorba de rapiță și el trata prost cu insecticidul acela. Când a văzut că s-a îngroșat treaba și 200 de famili de albine au dispărut, a spus că nu e din cauza asta, că e din cauza neonicotinoidelor”, rememorează secretarul de stat episodul de anul trecut.
Cum știrea a făcut multă vâlvă mai ales pe plan local, Daniel Botănoiu a decis atunci să afle exact cauza ce a condus la moartea albinelor. ”Am zis că pe banii mei vreau să se facă analize, să se facă proba de ce au murit acele albine. Și cum s-a întâmplat: din cauza insectidului respectv. Am spus că în varianta aceasta declanșăm o plângere penală. Eu am făcut-o împotriva cetățeanului din statul respectiv, un stat care este motorul Europei. Am zis, nu domne, vino și răspunde pentru ce ai făcut aici. Bine, că până la capăt, apicultorii noștri s-au bucurat că au primit niște bani și stupii, și s-au închis lucrurile ulterior”, a povestit secretarul de stat în MADR.
Deși Botănoiu nu a menționat despre ce societate sau fermier străin este vorba, cea mai mare ”potriveală” este cu cazul sutelor de albine care au murit anul trecut pe pe raza comunelor botoșănene Prăjeni și Frumușica și în orașul Flămânzi. Cum totul s-a petrecut în perioada de înflorire a rapiței, apicultorii au fost convinși să paguba li se trage de la neonicotinoidele terenurilor cu rapiță ale societății Agri Pe Frumușica, o companie deținută de afaceristul german Roman Klaus Kurzer.