• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Piața țărănească unde vând doar producătorii adevărați: Fermierii sunt scutiți de orice taxă, iar numărul cumpărătorilor a ajuns la 3.000 pe zi

    agrointeligenta.ro -

    Piaţa Ţărănească „Transilvania” din Sibiu este un pariu câştigat nu doar de cei care au avut ideea să o înfiinţeze, ci şi pentru micii producători. Mult timp, subjugaţi de taxele mari din pieţe şi de comercianţi, micii producători au ocolit pieţele. Acum, cu taxe zero vin în fiecare sâmbătă şi îşi aduc produsele ecologice în Piaţa Ţărănească. Toată lumea e mulţumită: ei că au unde să vândă fără să achite taxe, dar şi cumpărătorii, care ştiu că mănâncă sănătos.

    Pe 1 septembrie 2015, Piaţa Ţărănească „Transilvania” a împlinit 3 ani de când a fost înfiinţată, iar organizatorii spun că în fiecare sâmbătă, 3.000 de persoane cumpără produse ecologice, multe atestate tradiţional, de la producători.

    piata taraneasca

    „Scopul înfiinţării acestei pieţe a fost acela de a încuraja şi sprijini producătorii locali şi zonali să îşi desfacă produsele agroalimentare într-un spaţiu civilizat, precum şi de a oferi sibienilor produse autohtone, proaspete şi de calitate, la preţuri mai mici comparativ cu cele practicate în celelalte pieţe din municipiul Sibiu, aspect datorat faptului că producătorilor nu li se percepe niciun fel taxă. Pentru aproximativ 3.000 de sibieni, Piața Țărănească Transilvania face parte din programul de sâmbătă dimineața și acest lucru este o confirmare a faptului că produsele proaspete, pregătite în gospodăriile producătorilor din județul Sibiu, sunt căutate și apreciate”, spune Georgeta Purima, directorul Camerei Agricole Sibiu.

    Piaţa Transilvania a creat şi o legătură strînsă între cumpărători şi producători. Atunci când vin în Piaţă şi cumpără produse, ei se cunosc şi s-a ajuns deja, în trei ani, la o fidelizare a sibienilor față de anumiți producători, în funcție de gusturi și mai ales de amintirile pe care produsele le stârnesc pentru cumpărători. Pentru unii, doar o anumită pâine le amintește de “pita” pe care le-o făcea mama sau bunica în urmă cu mulți ani.

    Piaţa devine brand de Sibiu

    Organizatorii Pieţei Ţărăneşti „Transilvania” spun că proiectul îşi datorează existenţa Văii Hârtibaciului, a crescătorilor de animale şi a producătorilor agricoli din cea mai ecologică zonă a judeţului Sibiu. Aceşti fermieri i-au spus deputatului Ioan Cindrea păsurile legate de posibilităţile reduse, chiar inexistente, de a-şi desface marfa în pieţele din Sibiui şi de a avea astfel o sursă de venit. Sensibilizat de această problemă ridicată, deputatul s-a gândit la o soluţie pe care a materializat-o la scurt timp după ce a ajuns preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu.

    Înfiinţarea unei pieţe volante a fost unul dintre proiectele strategice ale Consiliului Judeţean Sibiu şi proiectul s-a bucurat de susţinerea consilierilor judeţeni, indiferent de culoarea politică. Patenerii acestui proiect sunt Camera Agricolă a judeşului Sibiu şi Sala Polivalentă Transilvania. Producătorii îşi aşează produsele pe platforma din faţa Sălii sportive.

    „Dacă la prima ediţie au participat puţin peste 40 de producători de produse agroalimentare din judeţul Sibiu, după trei ani numărul acestora a crescut la aproape 300 de producători autorizaţi din judeţul Sibiu şi din judeţele limitrofe. Acest succes se datorează în primul rând faptului că producătorilor nu li se percepe nicio taxă, iar condiţiile oferite sunt foarte bune. Pentru buna funcţionare a pieţei, Consiliul Judeţean Sibiu a achiziţionat prin Serviciul Public Sala Transilvania dotările necesare: mese, umbrele, scaune şi vitrine frigorifice. Piaţa beneficiază de un birou pentru medicul veterinar de zonă, dotat cu un frigider unde sunt depozitate probele ridicate pentru analize. De asemenea, pentru verificarea cantităţilor, cumpărătorii au la dispoziţie un cântar de control aflat în holul Sălii Transilvania”, spune Ioana Căpăţână, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Sibiu.

    Ioan Cindrea

    Vă mărturisesc că sunt extrem de bucuros și mă încearcă un sentiment de satisfacție să vad că proiectul Consiliului Județean Sibiu privind înființarea unei piețe volante gratuite, pe care am inaugurat-o în urmă cu 3 ani, este unul bun, apreciat și s-a remarcat prin continuitate și amploare. În acest sens, o dovadă evidentă este că am pornit cu doar 40 de producători și avem în prezent aproape 300. Totodată, statutul actual al pieței este cel de piață agroalimentară. Acest proiect numit Piața Țărănească Transilvania a avut sprijinul consilierilor județeni, cărora le mulțumesc că au dat o șansă micilor producători să își desfacă produsele gratuit, în condiții optime de igienă, și să aibă astfel șansa să își câștige un trai mai bun pentru familiile lor. Pentru că, incontestabil, Piața Transilvania din Sibiu a devenit un brand pentru județul Sibiu, doresc să-i urez viață lungă și să sper că tot mai mulți sibieni își vor face cumpărăturile la această piață”, a declarat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, la conferinţa de presă organizată odată cu aniversarea celor trei ani de existenţă a Pieţei Ţărăneşti.

    Piața este împărțită pe sectoare

    Piaţa Ţărănească Transilvania este structurată pe 11 sectoare: lapte şi produse lactate; carne şi preparate din carne; ouă de găină şi de prepeliţă; miere şi produse apicole; pâine şi produse de patiserie; legume, fructe, conserve şi sucuri naturale; flori şi aranjamente florale; uleiuri; băuturi alcoolice; plante din flora spontană şi obiecte meşteşugăreşti.

    Localităţile din care provin producătorii sunt: Răşinari, Poplaca, Gura Râului, Sadu, Tălmaciu, Tălmăcel, Jina, Râu Sadului, Şura Mare, Hamba, Alţâna, Mediaş, Hosman, Daia, Nou, Racoviţa, Slimnic, Tilişca, Ernea, Mohu, Răvăşel, Ocna Sibiului, Orlat, Cristian, Şeica-Mare, Bradu, Boiţa, Alămor, Cisnădie, Marpod, Caşolţ, Şoroştin, Micăsasa, Gusu, Sibiu, Nucet, Cornăţel şi din judeţele limitrofe Alba, Vâlcea, dar şi Olt şi Bistriţa.


    Te-ar mai putea interesa

    ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor