• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Eșecul dialogului va duce la proteste și în România. Emil Dumitru, Pro Agro: ”Politicile agricole trebuie făcute pentru fermieri, nu pentru comercianți”

    Roxana Dobre -

    Fermierii afiliați la Pro Agro au fost invitați de Pekka Pesonen, Secretar General al Copa-Cogeca să participe la protestul care are loc astăzi la Bruxelles dar din păcate, prinși cu problemele din țară, cultivatorii și crescătorii de animale nu au putut să răspundă “prezent”.

    “Susținem total protestul pentru că în general fermierul, indiferent că vorbim de sectorul de lapte, cereale, carne sau vinuri este supus unei presiuni foarte mari de a-și vinde producția la niște prețuri foarte mici. Și ulterior descoperim că acel preț nu se regăsește în coșul consumatorului”, ne-a declarat Emil Dumitru, președintele Pro Agro.

    El spune că fermierii ar putea trece la proteste și în România dacă prima cale, dialogul, nu va avea succes. “Cei prezenți la Bruxelles o să ne informeze și după discuții la ce concluzie s-a ajuns și aștept inclusiv din partea României, așa cum s-a întâmplat în Franța, să se solicite niște măsuri concrete de protejare a producției, în special pe carnea de porc. Trebuie să facem și în țară o analiză pe ce înseamnă închiderea capacităților de creștere și îngrășare a suinelor în România. Degeaba am dat sute de milioane de euro ca să construim ferme de porci în condițiile în care ele se închid pe capete doar pentru că în piață există o disfuncționalitate majoră”, ne-a mai spus liderilor fermierilor.

    Se anunță o toamnă cu proteste și în România

    “Vom declanșa și acțiuni de protest dar prefer deocamdată dialogul și încă mai sperăm că totul se va rezolva civilizat. Este foarte greu să suporți astăzi o tensiune în piață în care producătorul de carne de porc își vinde producția sub prețul de cost. Este un lucru inacceptabil pentru oricare dintre noi”, avertizează Emil Dumitru.

    El spune că practic o astfel de manieră în care comerciantul și intermediarul înțelege să se comporte în piață creează mari disfuncționalități fermierilor. “Dacă vom continua la nesfârșit cu un discurs din ăsta în care nu găsim o finalitate, cu niște măsuri concrete cu siguranță ultima soluție este protestul”, completează liderul Pro Agro.

    Emil Dumitru spune că în prezent pe piața din România se asistă la o decapitalizare a producției și o capitalizare foarte mare a comerciantului și lucrul acesta nu face altceva decât să îi nemulțumească foarte mult pe fermieri.

    “Cu siguranță și în România vom genera niște discuții absolut pe principii de corectitudine pentru că nu se mai poate să funcționăm așa. Aș da aici exemplul traderilor de cereale care obțin beneficii din ce în ce mai mari iar producătorul să fie aproape de faliment. Este inadmisibil ce se întâmplă și inacceptabil modul în care se fac politicile agricole. Acestea ar trebuie făcute pentru agricultură și nu pentru comercianți. Nu contestă nimeni că și ei sunt o verigă importantă dar nu esențială. După cum se știe am și generat o discuție cu traderii, care nu a avut finalitate, tocmai pentru că aceștia și-au făcut o obișnuință în a nu ieși public să explice de în bazinul Mării Negre este prețul cel mai mic la cereale în comparație cu cotațiile bursiere din alte state membre”, ne-a mai spus președintele Pro Agro.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!