Strugurele de Aur 2015. Ce vinuri ne fac unici în lume
Roxana Dobre -Circa 30 de producători din țară vor participa cu peste 170 de vinuri la concursul național Strugurele de Aur – ediția a IX-a, care are loc și în acest an, înaintea celui mai important eveniment din calendarul viticol, culesul viilor.
Strugurele de Aur 2015 se desfășoară la Alba Iulia.
“Faptul că am ajuns la a IX-a ediție înseamnă foarte mult și anume că breasla viticultorilor se organizează din ce în ce mai bine și investițiile făcute în reconversia plantațiilor viticole a început să dea roade. Avem plantații noi care produc vinuri de calitate. Este o filieră de produs care aduce o valoarea adăugată României”, a declarat pentru Agrointeligența Emil Dumitru, directorul general ONIV și totodată președintele Federației Naționale Pro Agro.
33.000 de hectare de plantații noi cu soiuri de struguri de vin, în perioada 2007-2015
Dumitru spune că în România s-au plantat în perioada 2007-2015 undeva la 33.000 de hectare plantații noi pentru vin.
“Avem absorbție de 100% în Programul Național Viticol. Suprafața totală ocupată este de 182.000 de hectare din care soiuri nobile pentru vin undeva 95.000 de hectare. Piața vinului din România s-a îmbunătățit foarte mult dacă ne uităm și pe rafturile supermarketurilor unde găsim tot mai des vinuri produse în cramele de la noi. Este un trend pozitiv, însă nu este suficient acest lucru ci trebuie să încurajăm în continuare o promovare a sectorului pentru că mai vin și ani cu incidente climatice cum este și anul acesta în care podgoriile din sudul României sunt afectate de secetă”, a declarat Emil Dumitru pentru Agrointeligența.
Feteasca Neagră și Regală ne fac unici în lume
Exportul pe care îl face România la vin este încă mic, vorbim undeva de 7-8 % din producția totală. Directorul general al ONIV spune că trebuie să înțelegem că pentru a exporta vin avem nevoie de o imagine a țării ca fiind producătoare viticolă importantă.
“Ca țară, ai nevoie să găsești niște piețe în care vinul să fie comercializat la un preț competitiv, pentru că în prezent, din păcate, în multe țări exportăm la prețuri mici cu toate că acea calitate a vinului este foarte bună. Vorbim de 1,50 – 1, 80 de euro, ceea ce este inadmisibil. La export sunt căutate soiurile autohtone de struguri care produc vinuri cum ar fi Feteasca Neagră sau Regală care se nu se mai regăsesc în plantațiile din alte state membre. Este un element de noutate și de specificitate a României”, ne-a declarat Emil Dumitru.
Momentan vinurile românești pleacă în China în baza unui acord bilateral cu UE și în care sunt stabilite anumite contigente tarifare.
“Avem chiar și participări la diverse târguri organizate în China și putem exporta acolo. Bineînțeles că nu vorbim despre cantități uriașe, dar este o piață în continuă creștere. Mai facem exporturi în Coreea de sud, Japonia. Rusia a fost închisă ca piață în urma embargoului. Aș mai adăuga SUA, Canada, Germania, Italia. În general lucrurile nu sunt foarte bine structurate pentru că până acum am investit în capacități de procesare și plantații și mai puțin în ceea ce înseamnă promovarea vinului. Trebuie să mai lucrăm la acest capitol”, mai spune directorul ONIV.