Costul furajelor şi preţul oferit de procesatori îngroapă producţia de carne de porc a Cehiei
agrointeligenta.ro -Producţia de carne porc din Cehia a continuat să scadă, în ciuda menţineri cererii la acelaşi nivel, pentru al patrulea trimestru consecutiv continuând tendinţa ultimilor ani
Evoluţiile din cadrul unui sector de producţie ţin nu doar de factorii care influenţează cererea (schimbarea gusturilor, puterea de cumpărare) ci şi de cei care influenţează oferta (costurile de producţie)
Potrivit institutului ceh de statistică în trimestrul trei în Cehia au fost produse 29.410 tone de carne de porc în scădere cu 5,6% faţă de perioada similară a anului trecut. În primele trei trimestre ale anului au fost sacrificaţi 2,09 milioane de porci.
Regiunea Moravia de Sud este în centrul „sectorului” de producţie a cărnii de porc din Cehia. Involuţiile din această regiune descriu cel mai bine tendinţele surprinse de statistici la nivelul întregii ţări – astfel, dacă în 2010 aici fuseseră crescuţi pentru producţie 325.880 de porci, în 2011 numărul lor scăzuse la 316 430, iar în 2013 (estimat pentru tot anul) a ajuns la şi mai puţin, 300.370.
Producătorii din regiune nu sînt deloc optimişti în privinţa viitorului şi nu văd deloc soluţii.
„Declinul are două cauze: lipsa furajelor de pe piaţă, fapt care le face foarte scumpe, şi preţurile mici pe care le oferă fermierilor procesatorii ” declară, citat de The Pig Site, Jaromir Musil director al Camerei Agrare din regiunea Moravia de Sud.
Regiunea Moravia de Sud este a doua ca importanţă în privinţa producţiei de carne (nu doar de porc), acest sector fiind vital pentru oamenii de aici care îşi găsesc de lucru cu precădere în ferme, unităţi de procesare a cărnii şi alte domenii legate de aceasta pe orizontală.