• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Despăgubiri pentru seceta din 2015: Fermierii vor primi cel mult 400 lei/ha pentru porumb și floarea-soarelui. Cei fără asigurări primesc mai puțin

    Gabriela Gimbășanu -

    În cursul zile de astăzi (9 septembrie – n.r.), ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a avut o întâlnire cu lideri din sectorul vegetal, dar și din industria laptelui și a cărnii pentru a discuta problemele ce au fost dezbătute în cursul zilei de luni la Consiliul de Miniștri de la Bruxelles.

    Fermierii au fost anunțați că vor fi despăgubiți pentru secetă și banii ar putea ajunge chiar mai devreme decât se așteptau, un avans va fi plătit în lunile noiembrie-decembrie.

    ”Am discutat astăzi, atât cu reprezentanții din sectorul vegetal, cât și cu cei din sectorul zootehnic, despre discuțiile care au avut loc la Bruxelles, despre despăgubirile pentru fermierii care au suferit pierderi de pe urma secetei și am prezentat propunerile pe care le avem pentru o Ordonanță de Urgență în așa fel încât să ne organizăm mai bine în agricultură”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la finalul unei ședințe ce a durat aproape 3 ore.

    Fermieri vor primi maxim 400 lei pe hectar

    Liderii fermierilor care activează în sectorul vegetal și cel zootehnic au fost anunțați astăzi și despre valoarea plăților ce se vor acorda cu titlul de despăgubire. ”Valoarea plăților va fi stabilită în urma unor calcule pe care le vom prezenta și CE, dar sprijinul acordat nu va fi mai mare de 400 lei pe hectar, dacă vorbim de culturile de bază care au fost afectate de secetă, aici mă refer la porumb și floarea-soarelui. Dacă vorbim de cartof sau de sfeclă de zahăr sau de legume, despăgubirile acordate ar trebui să fie ceva mai mari”, ne-a explicat șeful de la MADR.

    Depăgubirile se acordă diferit

    Referitor la momentul în care vor primi banii, acesta diferă în funcție de forma juridică a fiecărei ferme. ”Persoanele juridice vor primi un avans din despăgubire în acest an, care nu va fi mai mare de 300 lei pe hectar, sau în conformitate cu valoarea care a fost stabilită de consiliile locale, cu o mețiune trebuie să fie asigurați. Dacă nu sunt asigurați, în conformitatea cu RE, primesc jumătate din valoarea acestui sprijin. La persoanele fizice, având în vedre că majoritatea nu sunt asigurați, avansul plătit în acest an nu va fi mai mare de 200 lei pe hectar”, ne-a vorbit Constantin, despre felul în care se acordă despăgubirile pentru fermierii care au suferit pierderi din cauza secetei.

    Dacă ai asigurare iei 80%, dacă nu doar 50%

    Cuantumul depăgubirilor diferă și în cazul celor care și-au asigurat terenurile pentru minim un risc, față de cei care nu au asigurare. ”În conformitate cu Regulamentul European, fermierii trebuie să aibă terenul asigurat pentru minim un risc. Noi încercăm să obținem o derogare de la această chestiune, dar dacă nu vom obține această derogare, atunci ei trebuie să aibă încheiată o asigurare, nu neapărat pentru secetă. Un risc trebuie să fie asigurat, dacă este asigurat va primi până la 80% din valoarea pe care o stabilește fiecarea stat membru în funcție de posibilități, iar dacă nu are această asigurare vor primi jumătatea din valoarea pe care o stabilim pe hectar”, a oferit lămuriri șeful de la MADR.

    Comisia Europeană va fi notificată săptămâna viitoare

    În cadrul întâlnirii ce a avut loc luni la Consiliul de Miniștri, România, Polonia și Cehia și-au prezentat problemele specifice pe care le traversează fermierii, cu privire la pierderile pe care le-au suferit din cauza secetei. ”Pentru fermierii români, vom notifica Comisia Europeană, probabil, săptămâna viitoare, după ce vom avea imaginea completă la nivel național. Am convenit următorul lucru, în confromitate cu Regulamentul European, putem să plătim despăgubiri pentru pierderea de venit pe care au înregistrat-o în anul agricol 2015, față de media ultimilor trei ani (2012, 2013, 2014). Ca să vedem pierderea ar trebui în mod normal să vedem bilanțul, nu putem aștepta până atunci și vrem să notificăm Comisia Europeană să plătim aceste despăgubiri, din avans, încă din anul 2015. Plățile vor ajunge la fermieri undeva în luna noiembrie sau decembrie a acestui an”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.


    Te-ar mai putea interesa

    O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează

    Ultimele știri

    Ciparea tractoarelor pentru o putere mai mare. Avantaje și riscuri ANM: Alertă meteo condiții extreme în mai județe din țară! Președinte Erdogan îi îndeamnă pe turci să boicoteze alimentele la suprapreț, pe fondul scăderii inflației