• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Hibrizii moldovenești de porumb își pregătesc intrarea în România: Costul semințelor, de trei ori mai mic decât la multinaționale. Producția, la același nivel

    agrointeligenta.ro -

    Pentru piața hibrizilor din România se anunță un șoc major în 2017 când în joc va intra și un producător neașteptat care va veni cu prețuri de trei ori mai mici decât cele practicate de multinaționale. Iar producțiile semințelor noi promit să nu difere foarte mult în condițiile de cultură de la noi din țară.

    Este vorba despre hibrizii de porumb produși în Republica Moldova la Institutul de Fitotehnie de la Porumbeni. Deja testate în România pe loturi demonstrative și în ferme în anul 2014 și 2015, noile semințe de porumb vor primi undă verde pentru comercializarea în spațiul comunitar din 2017.

    ”Procedura de omologare în spațiul Uniunii Europene implică trei ani de culturi experimentale, de loturi demonstrative. Acesta este al doilea an în care participăm la Ziua Porumbului de la Orezu, dar avem loturi și în alte zone, colaborăm și cu cercetătorii de la Turda”, a declarat pentru Agrointeligența doctor inginer Nina Frunze de la Institutul de Fitotehnie Porumbeni.

    DSC_0945

    Diferența de preț este uriașă între semințele de porumb produse în Republica Moldova și cele comercializate de marile companii prezente în România. ”Aș spune că diferența de preț față de multinaționale este chiar triplu. Din ce am văzut, la o firmă mare de aici din România, la unitatea de semănat pentru un hectar 72.000 de boabe, se comercializează semințele undeva cu 70 de euro. La hibrizii noștri, prețul ar fi undeva la 20 de euro”, ne-a declarat dr. ing. Frunze.

    Chiar dacă prețul este mult mai mic, producțiile obținute la Ialomița cu hibrizii moldovenești au fost foarte bune. ”Din cauza secetei, mai mici cu 5-7% față de anul trecut, la fel ca și la restul companiilor care au participat cu loturi demonstrative la Ziua Porumbului”, a declarat reprezentanta Institutului de Fitotehnie Porumbeni.

    Moldovenii au venit în România cu șase hibrizi de porumb, din care cele mai bune rezultate s-au obținut cu Porumbeni 310 (denumire care include și grupa FAO). La o densitate de 72.000 de plante la hectar și cu o umiditate de 12%, la final s-a ajuns la 9.145,47 de kilograme la hectar. Restul semințelor au avut producții peste 8 tone la hectar, cu excepția hibridului Porumbeni 461. O surpriză pentru cercetătoarea din Moldova. ”Nu mă așteptam, pentru că la noi acasă, aceste semințe sunt cele mai apreciate. Se pare, însă că în România merg mai bine alți hibrizi”, ne-a explicat dr. ing. Nina Frunze.

    DSC_0946

    Plecând de la această constatare, se pare că și strategia instituției moldovenești este de a intra prima dată pe piața europeană cu hibridul care s-a comportat cel mai bine în România. ”Începând din 2017 este posibil ca un hibrid de al nostru să fie omologat în România, cel mai probabil Porumbeni 310 și atunci vom putea intra cu semințele și în restul celorlalte 27 de țări europene”, ne-a dezvăluit ing. Frunze.

    Aventura hibrizilor moldovenești nu este însă lipsită de peripeții pentru că hățișurile birocratice sunt multe. ”Spre exemplu, era să nu ajungem cu sămânța în România în acest an. La graniță am fost opriți pentru un control foarte viguros și era aproape să ni se confiște boabele de porumb pentru culturile din România. Este încă dificil să facem transportul din cauza documentației stufoase care se cere”, ne-a declarat specialista din Republica Moldova.

    DSC_0948

    Ce recolte de porumb au moldovenii în 2015

    Seceta a lovit și în Republica Moldova, ne-a spus cercetătoarea de peste Prut. Astfel, producția de anul acesta a fost mult mai mică, în special la porumb. ”Dacă în raioanele de nord va fi undeva la 2-3 tone la hectar, până în 4 tone, în raioanele de sud înspre mare o să fie în jur de 5, la centru poate să fie 4-5 tone la hectar. Foarte mică producția de porumb anul acesta”, a declarat pentru Agrointeligența dr. ing. Nina Frunze.


    Te-ar mai putea interesa

    Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    Ucraina și-a reluat exporturile de ouă și de zahăr către statele din UE Ce șanse sunt ca silozurile, irigațiile și solariile să scape definitiv de taxa pe stâlp Protest masiv al fermierilor din Polonia! Președinta CE Ursula von der Leyen nu a mai venit la Varșovia