• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Despăgubirile pe secetă amână ajutorul de minimis pentru creșterea efectivului de bovine. Sunt afectați fermierii care au sub 10 capete

  Roxana Dobre -

  Ajutorul de minimis care ar fi trebuit plătit crescătorilor de bovine care dețin efective sub 10 capete pentru a-și crește ferma nu va mai fi acordat în 2015. Situația este valabilă atât pentru sectorul vacilor de carne, cât și pentru cel al vacilor de lapte.

  Potrivit președintelui Federației Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc, efortul bugetar pe care ministerul agriculturii îl face pentru a acoperi pierderile cauzate de secetă este prea mare pentru a mai putea include și ajutorul pentru achiziționarea de bovine.

  Vă spun sigur că nu se va mai da în acest an pentru că efortul bugetar pentru a acoperi despăgubirile pentru secetă este destul de mare mai ales că acesta va fi dat de la bugetul național, nu din cei 500 de milioane care vin de la UE”, a declarat Claudiu Frânc pentru Agrointeligența.

  Cine trebuia să beneficieze de acest ajutor

  Ajutorul de minimis pentru achiziționarea de bovine era anunțat de Daniel Constantin încă din luna aprilie. Potrivit declarațiilor făcute de șeful de la MADR, începând cu 2015, în sprijinul sectorului de lapte trebuie să fie acordat un ajutor de minimis care să ajute micile ferme de tip familial să-și mărească capacitatea de producție.

  ”Vom încerca anul acesta, să venim cu un ajutor de minimis, în mod special pentru cei din zonele montane, unde colectarea se face destul de dificil și cu costuri foarte mari. Vrem să-i ajutăm pe crescători să-și cumpere animale astfel încât să intre și acești fermieri în categoria celor care dețin între 10 și 250 de capete, deci să poată beneficia de sprijinul cuplat”, declara în luna aprilie Daniel Constantin.

  Planurile ministrului au fost distruse de seceta care a lovit România anul acesta astfel că cei care intenționau să își mărească efectivul de animale cu bani de la minister mai trebuie să aștepte. Așadar, crescătorii care au sub 10 capete, vaci de carne sau de lapte, rămân doar cu ANT-ul care este, să zicem, un fel de ajutor social, iar România este singura țară din Europa care a cerut să rămână și cu acest sprijin.

  Și la vacile de carne ajutorul de minimis a putea fi amânat. Acesta crescuse, pe hârtie, de la 5.000 la 6.000

  După cum ne-a declarat președintele Asociaţiei crescătorilor de bovine pentru carne din România, Dumitru Grigorean, situația este incertă și la bovinele de carne, deși crescătorii care au sub 10 capete își puseseră mari speranțe în acest ajutor.

  “Deocamdată nu spune nimeni, nimic. O să avem miercuri o întâlnire la minister și vedem cum se împart banii. Posibil ca din cauza secetei acest ajutor să fie amânat”, ne-a declarat Dumitru Grigorean.

  Fermierul sucevean a militat la Ministerul Agriculturii pentru creșterea ajutorului de minimis și a avut ca argumente că vaca de carne este mai scumpă la achiziții decât cea de lapte pentru care ajutorul se promitea a fi de 5.000 de lei.

  „O junincă gestantă se achiziţionează cu 2.200-2.300 de euro. Pot primi ajutor doar cei care au între 3 și 10 vaci. Ideea este că cei care au sub 10 vaci și nu sunt eligibili la plata pentru sprijinul voluntar cuplat, să fie spijiniți ca să se dezvolte în ideea ca, la anul, să poată intra și ei la plată. Cei care au peste 10 capete se consideră că se pot descurca și singuri, adică își mențin femelele în exploatație ca să poată mări efectivul”, ne declara în luna iulie plin de speranțe Dumitru Grigorean.


  Te-ar mai putea interesa

  Mâncarea delicioasă – noul simbol turistic al Transilvaniei. Festivalul Gastronomic „Taste of Transylvania”: 7-9 octombrie, în județul Harghita Subvenții APIA 2022: Dată limită pentru fermierii care vor să ia prima tranșă de bani înainte de 16 octombrie Consultanță în legumicultură de la specialiștii Marcoser, în cadrul FFExpo 2022 (13-15 octombrie)

  Ultimele știri

  Cei mai buni consultanți în fonduri europene vin la FFExpo 2022, la standul Fabrica de Consultanță! Primii fermieri care vor avea avansul APIA în conturi! Plata APIA pe hectar 2022. Calcul oficial – suma care intră în conturi de săptămâna viitoare