Teama fermierilor: ”Grosul” sprijinului de la Bruxelles ar putea ajunge la procesatori și nu la crescătorii de vaci de lapte sau porci – UPDATE
Roxana Dobre -Cu o situație neclară privind cantitățile de lapte colectate, dar și luate prin surprindere de suma de 11,1 milioane de euro alocată României de Comisia Europeană, autoritățile naționale sunt în dificultate privind împărțirea banilor. După discuțiile avute ieri la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, teama cu care au plecat fermierii a fost ca sprijinul comunitar să nu ajungă la procesatori, iar lor să le fie plătiți banii în mod indirect.
UPDATE: Federația Agrostar a emis astăzi un comunicat în care critică propunerea MADR de a direcționa o parte din banii de la CE către procesatori. “O astfel de măsură presupune un control al prețului de achiziție la procesatori, ceea ce e greu de realizat. Subvenția trebuie acordată crescătorilor de animale, ei fiind cei care au resimțit cel mai mult efectele scăderii prețului la lapte, încă de anul trecut, pe fondul embargoului impus Rusiei. Dispariția cotei de lapte, de anul acesta, are de asemenea efecte devastatoare asupra producătorilor de lapte. Și, ca și când nu ar fi fost suficient, producătorii de lapte sunt afectați și de secetă. Prin urmare, producătorii de lapte au cel mai mult nevoie de subvenții. Altfel, vor fi nevoiți să-și lichideze efectivele”, declară secretarul general al Agrostar, Horațiu Raicu.
Așa cum ați putut citi AICI, ședința de lucru de ieri de la MADR nu a putut oferi nici un cadru clar pentru alocarea sprijinului comunitar. Cei 11,1 milioane de euro ar urma să cuprindă mai ales sectorul de lapte și de carne de porc, iar fermierii mai au timp până joia viitoare să vină cu propuneri concrete privind distribuția banilor. Ei trebuie să fie, însă foarte eficienți, pentru că la Comisia Europeană s-a luat în calcul inclusiv plata către procesatori ca aceștia, mai apoi, să ofere crescătorilor prețuri mai bune. Ceea ce, normal, nu este o garanție că se va și întâmpla.
“Oricum, în principiu banii vor merge pentru lapte și carnea de porc. S-a mers pe ideea că la vacile de lapte și la cele de carne, faptul că primim sprijinul voluntar cuplat de 250, respectiv 300 de euro pe cap de animal ar fi suficient și nu ar mai fi neapărat nevoie de alt sprijin. Propunerea ministerului pentru colegii de la lapte a fost să dea o parte din banii care se vor aloca pentru secetă la procesatori și aceștia să dea la rândul lor banii fermierilor. Dar toată lumea a respins ideea”, ne-a dezvăluit Dumitru Grigorean, președintele sociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România.
Fermierul sucevean ne-a precizat că o discuție care să implice și procesatorii a fost luată în calcul și la nivelul Parlamentului.
”A fost o discuție să încerce fiecare stat membru să stabilească un preț minim garantat la lapte, dar este absurd pentru că asta înseamnă că îl obligi pe cumpărător să plătească cât vrei tu pe lapte. Prețul minim garantat ar fi putut fi luat în discuție numai în cazul în care prețul de achiziție al laptelui ar fi fost sub acel preț minim garantat, iar diferența să o suporte statul. Adică din suma alocată, de 11 milioane de euro, banii să nu se dea direct, ci doar în momentul în care scade prețul sub cel minim garantat, dar nu cred că se poate aplica. Poate, într-un fel, ar fi fost varianta cea mai corectă, dar mi se pare greu și aproape imposibil de aplicat”, ne-a mai declarat Grigorean.
Cu privire la sprijinul ”anvelopă” alocat României de către Comisia Europeană, liderii din agricultură au termen până săptămâna viitoare să vină cu propuneri concrete din teritoriu. Apoi totul se va tranșa la o ședința de lucru programată să aibă loc joia viitoare la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din București.