Analiză de venit în fermele de lapte din Marea Britanie. Cum reușesc unele exploatații să aibă profit mai mare de la fiecare vacă
agrointeligenta.ro -Prețul de achiziție a laptelui în Marea Britanie nu este foarte diferite de la o fermă la alta și, cu toate acestea, o analiză recentă a acestor afaceri agricole a arătat că cel puțin 25% au venituri mai mari, diferențe care pot să ajungă la 275 de lire sterline pe cap de animal.
În această categorie intră exploatațiile mari care reușesc să aibă cheltuieli mai mici pentru fiecare vacă, în raport cu fermele medii și mici. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii Universității din Cambridge, care au analizat cifrele și afacerile a 300 de ferme din Marea Britanie.
Cele mai bine structurate afaceri au avut marje brute de 1.260 de lire sterline/cap de animal comparativ cu cele mai slabe rezultate, de doar 895 de lire sterline/cap de animal.
De menționat că nu prețul laptelui a făcut diferența, acesta fiind, în medie de 1,3 pence/litru în exploatațiile britanice (studiul a luat în calcul anii 2013-2014). Ce a contat a fost modul în care au fost gestionate costurile de producție:
– În medie, 25% din ferme au produs cu 1.800 de litri de lapte mai mult pe cap de vacă, cu o medie de 8.733 de litri/cap de bovină/an
– Fermele mari au vândut vițeii cu circa 32 de lire sterline mai mult decât restul exploatațiilor
– Afacerile mari au plătit servicii veterinare cu 14 lire sterline mai mari, dar costul înlocuirii unei vaci a fost cu 24 de lire mai mic
Calculele prezentate mai sus, valabile pentru anii normali precum 2013 și 2014, s-au modificat odată cu eliminarea cotelor de lapte și, deci, a scăderii prețurilor de achiziție.
Bazate pe un preț de 24 pence/litru, chiar și cu o creștere de 2,5% în producția de lapte și a prețurilor de intrare mai mici, marjele brute medii au scăzut cu 438 lire/vacă în grupul mai mare și cu 283 lire/vacă în grupul fermelor mici. Astfel, diferența între cele două categorii ale studiului se află acum undeva la 570 de lire/vacă. .
Se pare că, în continuare, ceea ce face diferența în profitabilitatea fermelor rămâne performanța lor.
”Fermele de top – cele 25% realizează acum o marjă brută cu 45 % mai mare. Acestea cheltuiesc mai puțin pe hrana pentru animale, dar reușesc să obțină mai mult lapte de la fiecare exemplar”, a explicat pentru publicația britanică Farmers Weekly Rachel Lawrence de la Universitatea Cambridge.
Cercetătoarea explică și că diferența principală a fost modul de gândire a afacerii: ”Fermele mari au înțeles mai bine fenomenul pieței și s-au pliat pe el, reducând costurile din timp”.
De aceeași părere s-a arătat și Oliver McEntyre, reprezentant al gigantului bancar Barclays care crede că până în 2015, fermele de lapte nu au avut o strategie propriu-zisă, în afară de aceea de a produce cât mai mult lapte, neglijând aspectul ”costuri”.
”Puteți produce și 12.000 de litri de la o singură vacă, dar dacă ultimii 2.000 de litri sunt pierdere, care este sensul afacerii?”, întreabă bancherul retoric.