• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sistemele de irigații, accesibile acum și micilor fermieri. Ce au decis astăzi deputații din Comisia pentru agricultură!

    agrointeligenta.ro -

    Dacă până acum, posibilitatea de a iriga era rezervată doar marilor fermieri și celor din organizațiile de udători, din această toamnă, de acest serviciu vor putea beneficia și fermierii care nu lucrează suprafațe întinse. Comisia pentru agricultură a adoptat astăzi un amplu proiect de lege care modifică Legea îmbunătățirilor funciare, noul document urmând să fie votat săptămâna aceasta și în plen.

    ”Alături de colegii deputați care au votat raportul de adoptare, am reușit să introducem în noua lege și posibilitatea ca inclusiv micii productori să poată beneficia de sistemele de irigații. Astfel, prin introducerea unor contracte sezoniere, fermierii care se confruntă cu condiții de secetă vor putea să irige indiferent de suprafața pe care o lucrează. Am considerat că acești mici agricultori, în special cei care cultivă legume în câmp, nu își pot permite să încheie un contract multianual pentru servicii de irigare, pachet ce presupune și contribuții consistente la cheltuielile organizației de udători care administrează infrastructura secundară de irigații”, a declarat deputatul Liviu Harbuz, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, într-un comunicat postat pe pagina instituției.

    De precizat că față de cei care încheie contracte multianuale, ceilalți beneficiari vor achita un tarif diferit pentru apa folosită.

    O altă modificare mult așteptată de către organizațiile de udători este cea a trecerii în proprietate a infrastructurii secundare de irigații. Această acțiune se va face prin hotărâre de Guvern și va fi condiționată. ”Această ultimă variantă va fi, de altfel supusă votului final din plen și va permite autorităților competente să analizeze atent dosarele de cereri, situația, seriozitatea și mai ales competența organizațiilor de udători de a face modernizările și investițiile pe care și le asumă în contractul cu clauze rezolutorii. Cu alte cuvinte, dacă nu sunt respectate angajamentele semnate și nu sunt realizate investițiile asumate, atunci sistemele de irigat pot fi trecute înapoi în proprietatea și administrarea statului. Nu mai riscăm, astfel, ca aceste echipamente strategice să fie distruse sau, mai rău, vândute la fier vechi”, explică Liviu Harbuz.

    În plus față de acest aspect, a fost introdus un abonament de irigații, urmând ca Guvernul să stabilească, după consultarea cu organizațiile de fermieri, care va fi cuantumul acestuia.

    La votul final din comisie, singurii care s-au abținut au fost deputații PNL. ”Forma finală a actului normativ a fost susținută de către toți membrii comisiei, exceptând deputații PNL care s-au abținut de la vot, o acțiune ce denotă iresponsabilitate politică. Astfel, parlamentarii PNL au militat pentru o trecere în proprietate ”în bloc” a sistemelor secundare de irigații, fără a lăsa timp pentru o analiză atentă a cererilor, în timp ce noi, restul deputaților din Comisie, am votat pentru ca fiecare trecere în proprietate să se facă printr-o hotărâre de guvern separată”, a precizat parlamentarul PSD.


    Te-ar mai putea interesa

    România a scos ”artileria grea” în lupta cu seceta. Județele unde ploaia va fi produsă artificial Plăți subvenții APIA – banii virați în conturile fermierilor în aceste zile Porumb de 12 to/ha, distrus de secetă în numai 2 zile. Fermier: ”Nu am mai pățit așa ceva!”

    Ultimele știri

    Universitatea de Științele Vieții din Timișoara deschide al doilea magazin Akademika Market Premierul Ciolacu: România nu e în pericol în ceea ce priveşte securitatea alimentară. Investițiile în irigații vor continua Condiția ca fermierii afectați de secetă să nu piardă subvenția de 500 euro/hectar