• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Povestea tânărului care a înființat prima asociație a cultivatorilor de Paulownia din România. ”Scopul nostru: accesarea fondurilor europene!”

    Roxana Dobre -

    Cultura de Paulownia este la început în România și face parte dintre plantele ignorate de autorități. Astfel, deși numărul suprafețelor continuă să crească, fermierii sunt nemulțumiți că arborele-minune nu este tratat la fel ca alte investiții agricole, respectiv nu beneficiază de fonduri europene.

    Situația afacerii cu Paulownia în România ar putea să se schimbe după ce un tânăr ambițios a reușit să înființeze prima asociație a cultivatorilor de la noi din țară. Ionuț-Constantin Chiribău este din satul Borniș, județul Neamț, economist de meserie, și deține la rândul său o plantație de Paulownia pe care a înființat-o în 2013 ”mai mult dintr-o întâmplare”.

    “Un amic avea atunci de făcut o lucrare despre acest arbore și m-a rugat să îi caut informații. Pe măsură ce căutam mi se părea din ce în ce mai interesant și nu am mai stat pe gânduri. Atunci m-am hotărât să încerc să cultiv acest arbore căruia i-am alocat un hectar inițial un hectar din suprafața pe care o am la dispoziție. Acum vreau să măresc plantația dar sper să reușim să obținem și fonduri europene”, ne-a declarat cultivatorul.

    Ionuț-Constantin Chiribău vrea să unească în asociație toți cultivatorii de Paulownia și, împreună, să convingă autoritățile că arborele cu creștere rapidă poate fi eligibil pentru fonduri europene la fel ca mărul, părul, nucul etc.

    “Noi vrem să demonstrăm că toate culturile s-au dezvoltat foarte bine. Din păcate au fost și firme care nu au vândut material săditor de calitate și au dezechilibrat piața. În aceste cazuri, arborii nu s-au prins și acest lucru a făcut ca fermierii să privească cu scepticism această cultură. Normal că informația a ajuns eronat și la Ministerul Agriculturii”, explică tânărul de ce Paulownia are probleme ”de imagine” la noi în țară.

    Nemțeanul consideră că acest arbore nu a fost luat până acum în seamă pentru că este cultivat pe suprafețe mici. ”Principala problemă este că suprafețele cultivate sunt mici, adică 5-10 hectare maxim. De aceea nu suntem cumva…eligibili. Cu toate acestea, numărul cultivatorilor este mare și în continuă creștere. Doar că nu primesc nici un ajutor”, ne-a declarat Ionuț-Constantin Chiribău care este convins că orice sprijin financiar ar ajuta cultivatorii de Paulownia să se dezvolte.

    11035307_859189240839622_4590950479025762758_n

    Cuvântul „România” i-a pus piedică în obținerea actelor pentru asociație

    Birocrația pentru a înființa Asociația Cultivatorilor de Paulownia din România l-a pus pe drumuri pe fermier timp de câteva luni. “Un impediment, dacă îi putem spune așa, a fost faptul că am folosit cuvântul “România” în context. De aceea am avut nevoie de aprobare de la Ministerul Justiției. Ei doreau să știe în ce scop folosesc eu numele țării. Asta a îngreutat puțin demersurile, dar într-un final am obținut și această aprobare”, ne-a mai precizat tânărul, care va fi și președintele Asociației.

    Ce beneficii au fermierii care se înscriu în Asociația Cultivatorilor de Paulownia din România

    Fermierii care se înscriu în Asociația Cultivatorilor de Paulownia din România pot beneficia în primul rând de sfaturi pentru înființarea unei plantații și mai ales pentru întreținerea ei. În plus, președintele Asociației, spune că intenționează să le acorde fermierilor și o asigurare care să acopere diverse calamități și nu doar fazele de început ale culturii.

    “O să iau legătura și cu câteva firme ca să includem în Asociație și asigurarea plantației. După cum se știe, numai în prima lună furnizorul de puieți asigură înlocuirea materialului săditor care nu s-a prins, dar noi vrem să oferim o siguranță fermierilor și dacă, să zicem, vine o grindină și distruge o parte din arbori”, ne-a mai spus cultivatorul.

    Cei care doresc să se înscrie în Asociație mai au de așteptat circa 3 săptămâni, până se finalizează toate procedurile legale. Cu toate acestea, nu sunt puțini cei care au anunțat că vor să devină membri. “Majoritatea vor să fie într-o astfel de formă de asociere pentru că doar așa pot fi luați în seamă. În această perioadă eu am contactat toți cultivatorii de Paulownia și am mers la diverse întâlniri unde am stat de vorbă cu dânșii. Le-am explicat exact ce vrem să facem și au primit foarte bine ideea”, a mai explicat cultivatorul.

    Fermierii trebuie să plătească o taxă de înscriere și o cotizație anuală

    Pentru a se înscrie în Asociația Cultivatorilor de Paulownia din România, fermierii trebuie să achite o taxă de înscriere și o cotizație anuală. Prima va fi de 50 de lei iar cea de-a doua va fi de 500 de lei pe an.

    “Vor primi oricând informații, le asigurăm prezența la diverse târguri de agricultură unde își pot prezenta oferta”, explică Ionuț-Constantin Chiribău.

    Pentru a-i convinge pe ceilalți cultivatori să trateze serios problema accesării fondurilor, tânărul nemțean i-a sfătuit deja să își înscrie suprafețele la APIA. Doar în acest fel, autoritățile vor realiza cât de multe exploatații de Paulownia avem în țară.

    “Fermierii trebuie să se înscrie la APIA și să primească subvenție pe suprafață. Dar este foarte important ca fermierul să figureze în bazele APIA ca să putem cere subvenționarea culturii pentru că, conform Ghidurilor, ei cer ca fermierul să fie înscris la APIA minim un an. Noi am depus deja o solicitare la AFIR dar am primit ca motivare că plantația de Paulownia nu este eligibilă pentru finanțare din fondurile europene pentru agricultură (prin PNDR), aceasta nefiind inclusă între culturile specificate în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România. Dar noi pentru anul 2016, printre proiectele în derulare, avem în vedere și depunerea tuturor documentelor, numărul de fermieri cu Paulownia și rolul acestei plante în România, cât și un referat, ca arborele să fie trecut în Catalogul oficial al soiurilor. Bineînțeles că rolul asociației este în primul rând să ajute fermierul să acceseze fonduri europene pentru producția de Paulownia. Vom studia legile, măsurile, hotărârile venite de la Bruxelles și suntem determinați să convingem autoritățile că și această cultură este de viitor în România”, a declarat în încheiere cultivatorul din județul Neamț.


    Te-ar mai putea interesa

    Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion

    Ultimele știri

    Fermă de găini cu Salmonella, lângă Vaslui. Aproape 6 milioane de ouă au fost retrase de pe piață Sondaj: 9 din 10 europeni sunt de acord ca UE să continue să plătească subvenții fermierilor Drumurile pe care sunt amplasate radare fixe. Amenzile, trimise direct acasă