Crescătorii de vaci şi MADR n-au găsit răspuns la întrebarea: Cum cheltuim 8,85 milioane de euro pentru atenuarea efectelor prăbuşirii preţului la lapte
agrointeligenta.ro -Aşteptată cu mare interes de către toţi crescătorii de bovine din România, întâlnirea de astăzi de la ministerul Agriculturii nu a adus niciun rezultat concret, ci mai mult a creat noi tensiuni. Recent, Comisia Europeană a pus la dispoziția țării noastre în total 11,1 milioane de euro, într-o tentativă de a echilibra pierderile pe care fermierii le au din cauza prăbușii prețurilor pe piața laptelui și a cărnii de porc. Grosul banilor – adică 8,85 milioane de euro, ar urma să meargă către văcari, ei fiind cei mai afectați de prețurile mici de pe piață și de invazia importurilor pe rafturile din supermarketuri.
Cum se împarte ”cașcavalul”?
Întâlnirea de astăzi cu ministrul Daniel Constantin a fost extrem de agitată pentru că nu s-a reușit punerea de acord față de modul în care vor fi împărțiți acești bani. Conform unor surse participante la întâlnire, soluția de a împărți banii direct către fermieri, ca o sumă fixă pe capul de vită, nu a fost agreată de toți crescătorii. Motivul: sumele ar fi extrem de mici dacă ar fi împărțite la întreg efectivul de bovine din România, iar fermierii nu ar înțelege mare lucru din ajutor, nerezolvând nimic din problemele lor. O altă propunere avansată astăzi a fost ca banii să fie folosiți pentru schemele de calitate și pentru o campanie care să încurajeze consumul de lapte și produse lacatate în rândul populației. Până la urmă, nu s-a luat nicio decizie, urmând a fi notificată Comisia Europeană pentru a da un răspuns dacă banii vor putea fi folosiți în acest fel.
Bani pentru fermierii mici și pentru campanii de promovare
Cel mai important reprezentat al crescătorilor de vaci din România, Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), a încercat să propună o soluție de mijloc, în care banii să fie împărțiți în ambele direcții strategic.
”Suma este mică iar dacă ar fi să împărțim banii la toți crescătorii de vaci din România nu ar ajunge nici 7 euro pe cap de vacă, sumă cu care efectiv nu ai ce să faci. De aceea propunerea noastră a fost acceptată prin vot de toate organizațiile de crescători de bovine. Sumele acestea vor fi împărțite în două categorii: pentru cei mai afectați, fermierii mici care dețin până în 15 capete și o sumă pentru o campanie de informare a consumatorilor. Ministerul a luat act de propunerea noastră, iar acum trebuie să găsescă cadrul legislativ pentru că trebuie să notificăm foarte repede Comisia Europeană și să vedem dacă este de acord cu propunerea noastră. Trebuie să venim cu această campanie prin care să încurajăm achiziția de lapte de la fermieri. Sperăm ca această formă de promovare să îi determine pe consumatori să solicite la raft prezența produselor lactate românești. Și mai ales a produselor care conțin 100% lapte crud și nu reprocesat sau adus din alte părți” a spus, pentru Agrointeligența, liderul FCBR.
Decât cu campanii ”din pix”, mai bine fără!
Pe lânga ca riscul ca acești bani de promovare (care vor fi milioane de euro!) să fie ”risipiți” de tot felul de ”experți în comunicare” (agricolă și nu numai) și ”lideri de opinie” (care zic că îi reprezintă pe fermieri, și nu numai) pe campanii fără impact real, nici în rândul consumatorilor și nici a fermierilor sau a procesatorilor, a mai apărut o problemă pentru fanii acestei măsuri. Surse în legătură cu ce se întâmplă la Bruxelles au declarat pentru Agrointeligența că este puțin probabil ca oficialii Comisiei Europene să accepte cheltuirea banilor în acest mod.