Ce vor să facă crescătorii de porci cu banii de la Comisia Europeană. Protejarea efectivului de scroafe, printre priorități
Roxana Dobre -Chiar dacă din cele 11,1 milioane de euro alocați României de Comisia Europeană, cea mai mare parte va merge pentru sectorul de lapte, un sprijin vor primi și producătorii și procesatorii de carne de porc.
Situația din piața cărnii românești de porc este atât de complicată încât liderii Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România – A.P.C.P.R. spun că nu au reușit încă să depună la Ministerul Agriculturii o schemă clară după care să fie împărțiți banii. Sectorul este mult prea afectat, astfel că ar avea nevoie de sprijin atât fermierii mici, cât și cei cu efective mai mari de suine.
“Din cei 11,1 milioane de euro alocați de CE 2,3 milioane de euro revin cărnii de porc. Discuția pe care am avut-o la minister a fost de principiu, iar termenul la care se discută despre elaborarea unui regulament al CE legat de tematica aceasta de utilizare a banilor alocați pentru lapte și carne este 30 noiembrie. Plățile efective către beneficiar au ca limită maximă data de 29 februarie 2016. Când vom avea propunerile clare, acestea vor fi trimise la Bruxelles. Încă nu am reușit să ajungem la o schemă clară de împărțire a banilor pentru că este o decizie foarte grea”, ne-a declarat Stanca Alexandra Tudor, director executiv în cadrul APCPR.
Dacă în sectorul laptelui, banii au fost propuși să fie direcționați către fermierii mici, cei mari renunțând la sprijin, în cazul cărnii de porc și fermierii mari sunt foarte afectați și au nevoie de ajutor.
Probleme mari la crescătorii care au luat fonduri europene
“Și la fermele mari există o problemă mai ales în cazul scroafelor unde fermierii au costuri foarte mari. După cum am discutat, efectivul de scroafe trebuie protejat având în vedere că și așa este mic. Neprotejarea efectivului poate avea efecte foarte rele în piață. Este clar că acest sector are nevoie de protecție. Apoi o situație delicată avem la fermierii mici care au luat fonduri europene pentru ferme și au planuri de afaceri pe care trebuie să le ducă până la capăt. Acum mulți dintre aceștia au penalizări sau chiar li se cer banii înapoi. Vorbim despre cei care au angajamente pe cinci ani pe Măsura 215 și dacă nu realizează măcar un ciclu de producție pe an atunci trebuie să returneze finanțarea. Sunt o mulțime de elemente care trebuie analizate foarte minuțios. Săptămâna viitoare ne întâlnim din nou cu specialiștii din Ministerul Agriculturii și vedem dacă putem ajunge să punem pe hârtie o schemă care să mulțumească pe toată lumea”, ne-a mai spus reprezentanta crescătorilor de suine.
Stanca Alexandra Tudor spune că este dificil să fie stabilite criteriile de departajare într-o producție în care există ferme integrate foarte mari, ferme mijlocii și mulți fermieri mici care clar trebuie și ei ajutați.
„Sunt bani foarte puțini având în vedere numărul mare de furnizori de carne de porc către abatoare autorizate, aici discutând doar de fermele autorizate. Nu știm deocamdată încotro să ne îndreptăm dar sigur că și ministerul are un cuvânt foarte important în această decizie pentru că aceste ajutoare trebuie orientate pe politicile dezvoltate de Ministerul Agriculturii, iar noi o să venim cu propunerile noastre la care încă mai lucrăm”, precizează directorul APCPR.
Structura condusă de Stanca Tudor reprezintă 80% din piață, dar în afară mai există o mulțime de alți furnizori mijlocii și mici, care vor trebui luați în calcul la împărțirea sprijinului.
”Mai este și Asociația Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin (AFISS) unde sunt vreo 36 de membri, este adevărat că nu sunt reprezentativi, dar există”, ne-a mai explicat reprezentanta crescătorilor de suine.
CE nu impune nicio schemă de împărțire a banilor
Comisia Europeană nu a trimis directive clare privind împărțirea banilor ci așteaptă propuneri de la statele membre pentru a scoate mai departe regulamentul de aplicare. Practic, statelor membre li se va permite să decidă în nume propriu care sunt schemele după care va aplicat ajutorul.
“Banii sunt puțini, dar trebuie să vedem și partea plină a paharului. Pentru fermele mici în situația aceasta de piață, când băncile nu le creditează că nu au forță, este un ajutor. Indiferent cât este de mare sau mic sprijinul, oricum îi poate ajuta măcar pe termen scurt”, ne-a mai declarat Stanca Alexandra Tudor.