• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Agrostar cere Guvernului să nu aloce nici un ban pentru reprezentarea fermierilor la Bruxelles: Banii publici nu trebuie cheltuiți în interesul unor entități private, potente financiar

  agrointeligenta.ro -

  Federația Agrostar cere Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) retragerea imediată a proiectului de Hotărâre de Guvern care prevede plata cotizațiilor organizațiilor profesionale/interprofesionale neguvernamentale din domeniul agricol pentru reprezentare la nivel UE, întrucât consideră că nu trebuie cheltuiți bani publici pentru reprezentarea acestora (organizații din care fac parte cele mai mari companii din domeniul agro-alimentar din România) la nivel European.

  “Organizațiile profesionale/interprofesionale care au drept scop reprezentarea intereselor membrilor săi trebuie să aibă capacitatea să își plătească cotizațiile la structurile europene la care sunt afiliate din cotizațiile membrilor, și nu din bani publici. Dacă nu sunt capabile să facă acest lucru, înseamnă că ori nu au membri, ori membrii pe care îi au nu își plătesc cotizația considerând că organizația nu le reprezintă interesele. Prin acest act act normativ, considerăm că se urmărește reprezentarea artificială a fermierilor în grupurile de dialog civil de la nivelul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene, iar graba cu care se face acest lucru, nerespectându-se termenul legal de intrare a legii în vigoare, ridică mari semne de întrebare”, declară secretarul general al Agrostar, Horațiu Raicu.

  Vă reamintim că acum peste o săptămână, MADR a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern care conține, în fapt, reglementarea necesară aplicării Legii 52/2015 publicată în Monitorul Oficial încă din luna martie. Astfel, la baza bugetului propus anual de 3,125 de milioane de lei, precum și a unei sume de 550.077 pentru 2015, stă o lege adoptată după un îndelung parcurs legislativ în care nici o organizație din sectorul agricol nu a venit în Parlamentul României să își exprime un punct de vedere – pro sau contra.

  Federația Agrostar își plătește singură afilierea la două structuri europene

  Agrostar consideră acum că nu este oportună cheltuirea banilor publici pentru reprezentarea fermierilor la Bruxelles.

  „Organizațiile profesionale/interprofesionale la care face referire actul normative sunt organizații constituite în baza unei OG din anul 2000 (OG 26/2000) care prevede că acestea pot obține bani de la bugetul de stat, doar dacă sunt de utilitate publică, ceea ce nu este cazul. Doar dacă prin această HG inițiată de Ministerul Agriculturii li se recunoaște și acest statut. Afilierea la o federație sau confederație europeană ține de fiecare structură sindicală sau patronală în parte și de interesele economice și sociale ale fiecăreia. De ce să plătim de la bugetul de stat ca, de exemplu, să fie reprezentate interesele unor entități private, potente financiar, în structurile de la nivelul UE? AGROSTAR este afiliată europen la două structuri de prestigiu, UITA și EFFAT, și își plătește din surse proprii cotizațiile”, declară Horațiu Raicu.

  Ramură fără contract colectiv de muncă

  Federația Agrostar atrage atenția că există patronate din domeniul agricol care nu respectă legislația națională și au refuzat să încheie contractul colectiv de muncă, agricultura fiind singura ramură care nu are un contract colectiv de muncă, dar vor să beneficieze de bani publici pentru reprezentare în grupurile de dialog civil ale Comisiei de Agricultură de la nivelul UE.

  Federația Agrostar a înaintat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o adresă prin care îi solicită renunțarea la acest act normativ. De asemenea, ne vom adresa și organizațiilor europene la care suntem afiliați și unde plătim cotizație de 20 de ani.


  Te-ar mai putea interesa

  Terenuri gratuite de la stat pentru tineri, în 2022. Schimbări importante Trei soiuri de soia căutate constant de fermierii români Ministrul Chesnoiu: Plata subvenției APIA pe pășune – condiționată de numărul de animale!

  Ultimele știri

  Banii în conturi pentru fermieri. Plăți urgente anunțate de ministrul agriculturii! Adrian Chesnoiu: ”Ne-am trezit cu ministerul dat în judecată de crescătorii de animale!” DNA astăzi: Directorul APIA care a luat mită pentru o angajare – trimis în judecată!