• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Agrometeo 29 septembrie – 5 octombrie: Precipitațiile continuă să sisteze temporar lucrările agricole de sezon

  agrointeligenta.ro -

  În intervalul 29 septembrie – 5 octombrie meteorologii anunță o vreme mai rece decât în mod obişnuit în aproape toată ţara, după care, spre sfârşitul perioadei se va produce o încălzire în evoluţia regimului termic. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toate zonele de cultură. De asemenea, la începutul perioadei, în sud-estul ţării precipitaţiile vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

  Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 6…16°C la începutul intervalului, abaterile termice negative fiind de 1…4°C şi 8…18°C în ultimele zile, valori apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii țări;

  Temperatura maximă a aerului se va situa între 10…21°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură;

  Temperatura minimă a aerului se va încadra între 2…14°C în majoritatea regiunilor agricole, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din nordul şi centrul ţării, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei;

  Temperatura medie diurnă a solului pe adâncimea de 5 cm va oscila între 10…21°C pe întreg teritoriul agricol, limite optime continuării însămânţărilor de toamnă şi parcurgerii fazelor de germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze la culturile înfiinţate până la această dată.

  Caracteristici agrometeorologice

  Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm /ogor se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Crişana, Maramureş şi Transilvania, cea mai mare parte a Banatului şi Olteniei, vestul, nord-vestul, centrul și sudul Munteniei. În Dobrogea, Moldova, estul, nord-estul și izolat în sud-vestul Munteniei, local în centrul şi sud-vestul Banatului, izolat în sudul Olteniei, se vor înregistra deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă).

  Starea de vegetaţie a culturilor agricole

  Regimul hidro-termic din aer şi sol va permite desfăşurarea în ritmuri normale a proceselor de germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze la cerealierele de toamnă (rapiţă, orz şi grâu), precum şi continuarea lucrărilor de însămânţare, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

  De asemenea, condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea fazelor de maturare şi coacere la culturile prăşitoare şi pomi-viticole, în aproape toată ţara. Sub aspect fenologic, floarea-soarelui îşi va definitiva maturitatea deplină (90-100%), totodată continuându-se recoltarea, în aproape toate zonele de cultură.

  Cultura de porumb va parcurge maturitatea deplină (60-100%) şi recoltarea, la nivelul întregii ţări. Sfecla de zahăr va înregistra îngroşarea axei hipocotile, precum şi acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful, maturitatea tehnologică şi recoltarea.

  În majoritatea plantaţiilor, atât pomii fructiferi, cât şi viţa de vie vor parcurge acumularea zaharurilor, maturarea fructelor/boabelor/lemnului, îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor, precum şi recoltarea.

  Funcţie de data semănatului, rapiţa şi orzul de toamnă se vor afla predominant la germinare-răsărire (10-30%), precum şi apariţia primelor frunzelor (2-6 frunze), totodată extinzându-se suprafeţele însămânţate. Pe ansamblu, lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar în zilele cu precipitaţii.

  Recomandările specialiștilor:

  Foto: imgarcade.com


  Te-ar mai putea interesa

  Zăpadă de Moș Nicolae. Cum va fi vremea în această săptămână Apele au făcut prăpăd în mai multe comune. S-au emis noi alerte de inundații Prognoza meteo. Meteorologii au emis un cod galben și anunță o răcire semnificativă a vremii

  Ultimele știri

  Atac de dihori la găini. Cum protejăm păsările din gospodărie Vremea de Crăciun 2023 și Revelion 2024 – prognoza meteo de la ANM Ing. Constantin Buliga lucrează cel mai fertil sol din România, pe care nu aplică îngrășăminte chimice