• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Producție-record la cartoful mov de Neamț: Cu 6.000 mp cultivați, profitul fermierului Gabi Sandu va depăși 150.000 de euro

  Roxana Dobre -

  Cartoful mov este considerat a fi una dintre cele mai profitabile culturi la acest moment, mai ales în cazul folosirii unor soiuri care asigură o producție consistentă. A dovedit din plin aceste calcule nemțeanul Gabi Sandu cel care a aclimatizat cartoful mov la noi în țară.

  Deși a avut un an secetos, fermierul spune că aceste condiții au fost de preferat, în comparație cu un an ploios, așa cum a fost 2014, când tuberculii i-au putrezit în pământ. Acum, de pe cei 6.000 de metri pătrați cultivați cu cartof mov a reușit să scoată ceea ce Gabi Sandu apreciază a fi o recoltă-record de cartof mov.

  “În anii secetoși putem apăra cultura cu irigații dar în cei cu inundații este mai greu. Producția de anul acesta a fost una record având în vedere că la fiecare kilogram plantat am scos aproape 12 kilograme. Asta înseamnă un echivalent de peste 40 de tone la hectar. Este un rezultat excepțional!”, ne-a declarat cultivatorul care, dacă vinde toată recolta și își ține și sămânță pentru 2016, va avea anul acesta un profit de peste 150.000 de euro de pe cei 6.000 de metri pătrați cultivați. Astfel, din calculele sale reiese că, la un hectar, veniturile aduse de cartoful mov sunt cu adevărat senzaționale: 270.000 de euro la hectar dacă se vinde toată producția de 40 de tone la prețul de 30 de lei pe kilogram. Bineînțeles, pentru calcularea profitului se scade apoi investiția, adică sămânța (3.500 de kilograme la hectar), tratamentele și, bineînțeles, costul irigațiilor.

  productie de cartof mov la hectar

  Prețul pe kilogram rămâne 30 de lei. Contractele se fac în avans

  Deși pe piață au apărut mai mulți producători cu prețuri mai mici, la ferma lui Gabi Sandu, un kilogram de sămânță sau de tuberculi de cartof mov pentru consum costă și anul acesta tot 30 de lei, la fel ca și în anii precedenți. Diferența este că producătorul din Neamț a decis ca în 2015 să vândă recolta numai în România, unde nu duce lipsă de clienți.

  “Anul acesta am vândut numai în țară, în special către viitori cultivatori. Prețul a rămas de 30 de lei, iar oamenii au devenit din cei în ce mai interesați. Sunt și mulți fermieri care vor să cultive în ferma lor această legumă extrem de sănătoasă”, ne-a mai declarat cultivatorul. El spune că deocamdată nu s-a gândit să mărească suprafața de 6.000 de metri pătrați pe care o are momentan ocupată cu cartofi mov. Este preocupat cu aclimatizarea unui soi de usturoi negru care spune că “îi dă bătăi de cap”.

  Cererea pentru cartofii mov a crescut în ultimii ani

  “Sperăm ca în 2016 să avem un an cel puțin la fel de bun ca acesta”, ne-a mai spus cultivatorul. Cererea pentru cartofii mov a crescut în ultimii ani, după ce studiile au arătat că este cea mai sănătoasă legumă. Culoarea deosebită este dată de conținutul ridicat de antocianine, substanță activă ce se regăsește și la fructele de pădure și care este recunoscută ca având un puternic efect anti-cancer. Cartoful mov este căutat mai ales de marii bucătari, oferind o pată de culoare în farfuriile clienților. „Gustul este foarte bun, mai puternic decât la cartoful obișnuit. Poate fi folosit în orice rețetă: la piure, prăjit sau orice altă combinație”, vorbește Gabi Sandu despre modurile în care se poate consuma cartoful super-sănătos.


  Te-ar mai putea interesa

  Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân Țara, împărțită între caniculă și furtuni. 12 județe sub alertă de vijelii și grindină Vijelii puternice, grindină și ploi de peste 40 l/mp. Județe sub alertă până joi

  Ultimele știri

  Adrian Pintea, MADR: Subvenția care ajunge în conturi în maxim o săptămână! Lupu, Holstein RO: Ar trebui să se oprească modul în care sume importante ajung la ferme fără un minim de performanţă Valentin Jecu, cultivator de usturoi: Nu știu dacă vom recolta cele 3 tone la hectar pentru ajutorul de minimis