• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful LAPAR îi desființează pe deputații din Comisia de agricultură care au blocat legea irigațiilor: ”Ei s-au dus în Parlament ca să ne dezintegreze ca popor?”

    Gabriela Gimbășanu -

    Speranțele fermierilor de a mai putea reabilita sistemul național de irigații s-au risipit ieri la votul final dat de deputații de la care așteptau un sprijin pentru agricultură. Acum, agricultorii sunt supărați-foc pe cei care, după cum spun ei, ”stau bine-frumos la căldurică, nu îi interesează ce trebuie făcut pentru țară și ne-au întors spatele, lăsând agricultura la mila celui de Sus”.

    Cel mai indignat este, de departe, liderul celei mai puternice organizații de agricultori din România, Laurențiu Baciu. Președintelui Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România nu îi vine să creadă că aceeași oameni care vorbesc public de agricultură ca de un sector strategic, la votul de ieri din Parlament au preferat să stea cuminței în bănci și să se abțină. Din cauza lor, pentru că a fost cvorum, dar legea organică necesita jumătate plus unul voturi pentru, proiectul de lege a picat. Era șansa României de a demara un proiect pe cinci ani de reabilitare a sistemului de irigații lăsat de comuniști și distrus în ultimele două decenii.

    ”Suntem conduși de niște parlamentari care sunt împotriva românilor”

    ”Este strigător la cer ce s-a întâmplat ieri în Parlamentul României. Acum am toate dovezile care mă fac să susțin cu tărie că suntem conduși de niște parlamentari care sunt împotriva românilor. Nu m-am așteptat niciodată ca, după ce am traversat o așa catastrofă cu această seceta din anul acesta, cei care au votul în mână să gândească de o așa manieră. Eu am fost la Comisia pentru Agricultură, unde a fost acest proiect de adoptare a ordonanței de urgență și toți, din toate partidele, m-au asigurat că vor ajuta fermierii. Apoi, când a fost vorba de votul în plen, aceiași oameni, ieri, când trebuiau să își țină cuvântul, s-au abținut”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

    Liderul agricultorilor crede acum că s-a ajuns la această situație și din vina fermierilor pentru că au dat dovadă de prea multă decență, nu au fost suficient de vocali atunci când a venit vorba de obținerea unor drepturi.

    Parlamentul-Romaniei1 (1)

    Paradox: fermieri care s-au împotrivit adoptării legii

    ”Sunt blocat de felul în care pot gândi unii oameni și ce bază în cuvântul lor mai poți avea. Eu am crezut mereu în această Comisiei pentru Agricultură, pe care am considerat-o ca fiind cea mai competentă din ultimii ani. Ceea ce au facut ieri nu face altceva decât să-i descalifice. Poate că tot ce s-a întâmplat ieri este și din vina noastră, a fermierilor, pentru că nu am fost mai vocali în ceea ce înseamnă obținerea unor drepturi. Printre cei care au votat, un număr foarte mare se ocupă și de agricultură, practic au votat și împotriva lor, nu doar împotriva noastră”, ne-a spus fermierul băcăuan.

    Care este rolul Comisiilor?

    Baciu se arată indignat de faptul că, cei din Comisia pentru Agricultură au dezbătut luni întregi un act guvernamental emis încă din 2013 ca, într-un final, să se aleagă praful de tot dialogul purtat cu fermierii. ”Nu înțeleg care mai este rolul Comisiilor. Dacă tot sunt inutile și nu au nici un cuvânt de spus, nu înțeleg de ce mai avem comisii de specialitate. Ar trebui ca Parlamentul să funcționeze fără Comisii, la voia întâmplării. Dacă totul este o harababură fără sens și neserioasă, la ce ne mai trebuiesc și aceste Comisii de specialitate? Mari speranțe mi-am pus în această Comisie și m-au dezamăgit. Nu au fost în stare să susțină o lege care era necesară agriculturii românești, tot așa cum e aerul pentru om”, își exprimă nemulțumirea liderul LAPAR.

    Motivele respingerii proiectului rămân o enigmă

    Nici la o zi după ce au digerat vestea, fermierii români nu înțeleg care este motivul pentru care proiectul de lege care viza investiții masive în sectorul principal de irigații a fost respins la votul final.

    ”Nu mai înțeleg nimic. Decizia unora de acolo este contra naturii. Acolo agricultorii au votat împotriva agricultorilor. Absenteismul de ieri arată un dezinteres total în ceea ce privește soarta agriculturii din România. Îmi pun întrebarea: toți cei de acolo se gândesc când pun mâna pe o furculiță de unde vine mâncarea? Dacă nu ar fi efortul unor ”nebuni” care s-au gândit să-și câștige existența din agricultură, cei care au votat ieri împotriva noastră nu ar avea ce lua din farfurie, dacă nu am fi noi”, și-a exprimat indignarea fermierul băcăuan.

    Proiectul de lege viza o problemă națională

    Fără un sistem de irigații bine pus la punct fermierii români rămân la mila celui de Sus: dacă plouă au recolte bune și implicit consumatorii au ce pune pe masă, dacă nu plouă producțiile sunt infime și vom pune pe mese produse aduse din import. ”Ar trebui să îi intereseze pe toți parlamentarii ceea ce o lume întreagă apără: securitatea alimentară a populației acestei țări. Ei s-au dus în Parlament ca să ne dezintegreze ca popor? Nu știu nici de ce mai pleacă de acasă acești aleși ai țării, dacă nu îi interesează câtuși de puțin ce se întâmplă cu fermierul român. Oare nu le e frică că, într-o zi îi va bate Dumnezeu. Prin măsura pe care au luat-o, au lăsat oameni flămânzi. Oamenii aștia care nu se gândesc la siguranța alimentară a propriului popor nu merită nici un respect”, ne-a explicat Baciu, care este viziunea sa despre cei care ne-au lăsat fără banii necesari pentru refacerea sistemului principal de irigații.

    Împotriva intereselor românilor

    Chiar dacă ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin și-a exprimat toată solidaritatea pentru fermierii și a afirmat că va depune toate eforturile pentru ca acest proiect legilativ să fie aprobat, fermierilor încă nu le vine să creadă că o lege pe care au dezbătut-o ani buni cu deputații la masă a ajuns acum la gunoi. ”Nu mai avem încredere în nimeni. Ceea ce au facut ieri, m-a lăsat fără cea mai mică speranță că acest Parlament are ceva în comun cu apărarea intereselor României. Sunt niște egoiști care stau acolo, fără ca măcar să se gândească la cel de lângă ei. Nu se gândesc nici măcar la ziua de mâine, trăiesc decât momentul prezent și nu își vâd decât propriul interes. Niciodată nu cred că și-au înțeles rolul pentru care au fost trimiși acolo”, ne-a vorbit Baciu, despre gustul amar cu care a rămas după votul de ieri.

    Nu știu ce rămâne de facut, dacă pe calea dialogului am eșuat, probabil că vom încerca să ne căpătăm drepturile prin alte metode. În nici un caz nu vom lăsa țara asta să piară în mâna unui grup care are pretenția că conduce țara asta”- Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România

    Foto: www.guraialomitei.com


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor