• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mierea de Paulownia – câștig suplimentar la cultura arborelui-minune. Primul producător român se pregătește să intre puternic pe piață

    Roxana Dobre -

    Mierea de Paulownia ar putea face în curând concurență celei de salcâm, tei sau floarea-soarelui. Ideea îi aparține unui mic proprietar de plantație din județul Neamț care deja a început să popularizeze ineditul produs în rândul restaurantelor de lux din Capitală.

    Paulownia este un arbore melifer de la care, pe lângă producția de lemn, se poate obține și o frumoasă recoltă anuală de miere, începând din anul trei de la plantare, când florescențele sunt suficiente pentru a asigura hrana albinelor. Până atunci, însă Ionuț Chiribău, proprietarul unei plantații de un hectar de Paulownia plantați în 2013, vrea să dea lovitura cu cantități mici de miere importată.

    11879233_861357643956115_9061002505132771793_o

    „La noi în țară nu s-a făcut așa ceva. Eu am adus-o din Australia. Am comandat deja o cantitate care să ajungă 2 luni și să o comercializăm pentru a putea, până intrăm noi practic pe producție, să să devină cunoscută pe piața din România. Specialiștii spun că mierea aduce cu cea de salcâm și avem deja comenzi de la restaurante care vor să o folosească mai ales la mărturii pentru nunți”, ne-a explicat cultovatorul de Paulownia care a înființat și prima asociație a celor care au astfel de plantații. ”Mierea comercializată va avea, bineînțeles, logo-ul organizației noastre ca să promovăm și mierea de Paulownia, dar și cultura”, ne-a declarat tânărul.

    A investit 5.000 de euro într-un hectar cu Paulownia

    Aventura cu Paulownia a început pentru Ionuț Chiribău în din satul Borniș, comuna Dragomirești, județul Neamț, unde, în 2013, și-a făcut propria plantație de un hectar de teren. Spune că l-a costat 5.000 de euro.

    “Prima mea legătură cu arborele cu creștere rapidă a avut loc în anul 2013, când am căutat întâmplător pentru un prieten informații pe internet. Mi s-a părut interesant ce găsisem și ce citisem. Atunci am decis să investesc în această cultură. Suma totală pentru un hectar de teren a fost de aproximativ 5000 de euro. Aici a intrat expertizarea terenului, materialul săditor, serviciile de plantare și transportul puieților. În plus am plătit aratul și discuitul. Prima recoltă va fi la sfârșitul anului 2018, noiembrie-decembrie conform contractului”, ne-a declarat cultivatorul.

    Ionuț Chiribău ne-a precizat că recolta de Paulownia va fi cumpărată de Paulownia GreenE, o companie specializată pe lemnul acestui arbore. “La 4 ani primesc 40 de euro pentru fiecare arbore dezvoltat dacă are 15-20 metri și diametrul de 24-30 centimetri. Pentru cel de-al doilea ciclu, și anume de 3 ani, voi primi 50 de euro cu o înălțime de 18-22 metri și 35-40 centimetri. Pentru cel de-al treilea ciclu, voi primi 60 de euro cu o înălțime de 20-25 metri și 45-55 centimetri. Ceea ce mie mi se pare convenabil este faptul că principala problemă a fermierilor, piața de desfacere, este din start asigurată. Dacă se respectă, toți indicatorii și toate indicațiile companiei, fermierul poate să câștige de pe un hectar de Paulownia, cu un număr de 600 buc/ha, suma de 99000 de euro”, a mai spus cultivatorul.

    11891459_861357873956092_1010020376575334670_o

    Mierea românescă de Paulownia va avea un preț pe măsură

    Pe lângă câștigurile de bază, Paulownia poate asigura cultivatorilor și variante auxiliare. Una dintre ele este producția de miere care poate debuta când arborele are trei ani. “Atunci arborele devine matur și înflorește, florile țin cam o lună. Se strâng între 700 și 900 de kilograme de miere la hectar”, ne-a declarat cultivatorul.

    Acesta nu mizează neapărat pe gustul mierii ci mai degrabă pe elementul de noutate pe care îl aduce pe piața din România. „Prețul este mult mai mare decât mierea de salcâm, să zicem. Când o să înflorească am vorbit deja cu cineva care are 40 de stupi și am stabilit ca eu să îi cumpăr toată mierea. Bineînțeles că o să fac astfel de “partenieriate” și cu alți apicultori și este o șansă pentru cultivatorii din fiecare județ. Singurul impediment este înghețul de primăvară care duce la căderea florilor. Nu afectează copacul, dar nu se mai poate face producția de miere”, ne-a mai spus cultivatorul.

    În Australia, dincolo de cherestea, Paulownia este o sursă de câștig și pentru apicultori. Mierea de Paulownia nu este o noutate pentru australieni ci din contră, este un produs foarte vândut și apreciat. De asemenea, la fel de cunoscut este și vinul produs din Paulownia.

    Citiți și:

    UN PRIMAR desființează AFACEREA CU PAULOWNIA: ”ESTE O MARE ȚEAPĂ. Am plantat OPT HECTARE și am început DEFRIȘAREA!”


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile

    Ultimele știri

    Fermierii spun că războiul din Ucraina scumpește usturoiul românesc Alegerea răsadurilor de roșii pentru plantare Importurile de lapte – în creștere cu peste 30% în primele două luni din acest an