• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sărbătoarea nr. 1 a oierilor a adunat 9.000 de vizitatori în munții Orăștiei. Oful cel mare al producătorilor: scăderea ”dubioasă” a prețului cărnii de la 11 la 6 lei/kg

    Daniel Befu -

    Cea de-a 11-a ediție a ”Sărbătorii Crescătorilor de Ovine Țurcana-Regina Munților”, cel mai important festival al oierilor din România, a avut loc acum două zile, duminică, pe 4 octombrie. Evenimentul s-a ținut la Costești (comuna Orăștioara de Sus, județul Hunedoara), în apropierea ruinelor vechilor cetăți dacice și a fost organizat de ”Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine Dacia”.

    Creierul și principalul finanțator din spatele festivalului este Dumitru Andreșoi, președintele asociației și totodată cel mai mare crescător de oi din țara, noastră, ale cărui efective înainte de ultimele livrări de miei, au totalizat 47.000 de oi. Totodată, familia lui Dumitru Andreșoi administrează și 13.000 hectare de teren, în principal pășuni, 60% dintre acestea avându-le în proprietate.

    La ediția din acest an a festivalului au fost montate de către crescători peste 160 de boxe cu mioare și berbeci, de 5 ori mai multe decât în urmă cu 11 ani, când au fost doar 37.

    IMG_4881 IMG_4863 IMG_4904 IMG_4837Numeroase standuri au vândut brânză de oaie și specialități din carne de oaie preparate în mod tradițional, însă magnetismul cel mai mare l-a oferit scena, atât prin concertul neîntrerupt în care interpreți vocali, dansatori, clarinetiști și violoniști au întreținut atmosfera, dar mai ales prin discursurile puternice ale oficialilor invitați la festival. Au fost prezenți de la președintele și vicepreședintele CJ Hunedoara, la directori generali din MADR, un cadru universitar din domeniul zootehnic, președintele Camerei Agricole locale și al APIA Hunedoara, până la șeful APIA și lideri naționali ai crescătorilor de oi, amfitrion fiindu-le Dumitru Andreșoi.

    La manifestări au fost prezent și numeroase standuri ale firmelor de inputuri agricole, precum și un stand al APIA, ai cărei funcționari au oferit consultanță oierilor și în zi de duminică. În total numărul participanților la eveniment s-a apropiat de 9.000 de persoane, conform organizatorilor evenimentului.

    Adrian David, președintele CJ Hunedoara, prezent la festival, a declarat pentru Agrointeligența: ”E un eveniment foarte important pentru județul Hunedoara, eveniment care ne arată cât de importantă este creșterea animalelor pentru dezvoltarea județului nostru și cred că nu e absolut întâmplător sau lipsit de importanță că acest eveniment se desfășoară aici, aproape de vatra dacilor, oameni de la care am moștenit tot ce am învățat despre creșterea animalelor. Noi, cei de la Consiliul Județean, nu putem decât să ne declarăm un partener serios, care sprijină dezvoltarea acestei activități organizate de Asociația Dacia, condusă de Dumitru Andreșoi, pentru că împreună putem să dezvoltăm cel mai bine județul nostru. Deși doar azi ne-am cunoscut, se observă că este un om preocupat de această asociație, fiindcă altfel nu-mi explic cum acest festival ar fi putut ajunge la a 11-a ediție”.

    Vetuța Stănescu, vicepreședinta CJ Hunedoara s-a declarat o mândră susținătoare a acestui eveniment deja intrat în tradiția locală: ”Acest festival este foarte important prin prisma faptului că în această zonă este cea mai mare comunitate a crescătorilor de ovine din România. Domnul Andreșoi, prin fundația pe care o conduce, a reușit să-și dezvolte această pasiune și cu atât mai mult în această zonă care este specifică munților Orăștiei, unde sunt teritorii întinse, vaste, pășuni minunate și nu în ultimul rând oameni minunați care pun pasiune în ceea ce fac. Deși oierii sibieni sunt percepuți ca cei mai înrădăcinați și mai mari ciobani ai României, Dumitru Andreșoi, prin efectivul mare de animale pe care-l deține, e în acest moment cel mai mare crescător de ovine din România”.

    IMG_4906 IMG_4907 IMG_4875

    Cea mai electrizantă prezență a fost a carismaticului lider al ciobanilor, Ioan Câmpean, care prin discursul său a electrizat vizitatorii prezenți la târg dar și pe oierii expozanți, punctând câteva dintre cele mai dureroase probleme cu care se confruntă breasla, începând cu subvenția în scădere, până la prețurile de nimic oferite în ultima vreme de intermediarii de la export, pentru carnea de miel ce pleacă în statele din Orientul Mijlociu, care oferă 6 lei/kg de carne de miel, comparativ cu 11 lei/kg, în urmă cu un an.


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!