• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legea irigațiilor, adoptată în Parlament cu 307 voturi pentru și doar unul împotrivă. Ce prevede actul normativ!

    agrointeligenta.ro -

    Camera Deputaților, for decizional, a adoptat astăzi cu o majoritatea covârșitoare așa-numita Lege a irigațiilor, mai exact actual normativ care permite demararea proiectului de reabilitare a sistemului național de irigații.

    Atât deputații Puterii, cât și cei ai Opoziției și aleșii neafiliați partidelor au votat pentru adoptarea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2015 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare (PL-x 405/2015). La votul final, actul normativ a întrunit 307 voturi pentru și doar unul împotrivă, fără nici o abținere.

    Ministrul agriculturii Daniel Constantin după votul din Parlament:

    Agricultura românească a devenit unul din principalele sectoare economice. Prin votul pe care l-ați dat astăzi dați șansa ca agricultura să își consolideze această poziție, motiv pentru care vreau să mulțumesc în primul rând coaliției de guvernare, partidelor care susțin coaliția de guvernare, Comisiei de agricultură care a lucrat foarte mult la acest proiect de lege și chiar dacă a fost respins acum două săptămâni, vreau să mulțumesc și colegilor de la PNL pentru faptul că și-au dat seama, în al 12-lea ceas, cât de importantă este această lege. Vreau să salut fermierii care sunt de astăzi de dimineață la balcoane, să le mulțumesc pentru pentru faptul că au așteptat, dar după spusele lor, așteptarea a meritat. A fost scurtă în raport cu cei 25 de ani în care au așteptat degeaba ”

    Ce prevede noua lege:

    Introducerea abonamentului de irigații și desecare pentru a se întreține sistemele de irigat, pentru paza lor, pentru modernizări.
    Federațiile care au preluat infrastructura pot încasa abonamentul și vor trebui să justifice cum cheltuiesc banii.
    Cuantumul abonamentului va fi public, va fi afișat în Monitorul Oficial și va trebui fixat până la 30 decembrie. Banii colectați care nu se folosesc se reportează pe anul următor.

    Organizațiile de udători pot prelua în proprietate sistemele secundare de irigații, în baza unui contract cu clauze rezolutorii.
    Acestea se referă mai ales la modernizările și investițiile pe care fermierii și le asumă că le vor realiza, în special cu fonduri europene nerambursabile.
    Dacă nu se respectă condițiile rezolutorii, atunci contractul e reziliat și sistemele de irigații sunt trecute înapoi în proprietatea publică.
    Nerespectarea contractului prevede și intrarea în insolvență a organizației.
    Trecerea în proprietate se va face pentru fiecare organizație, pe baza cererii, prin Hotărâre de Guvern, ca fiecare solicitare să fie atent analizată.
    Respectarea condițiilor rezolutorii va fi verificată periodic.

    Fermierii vor încheia contracte multianuale pentru a beneficia și folosi sistemele de irigații cu preț preferențial, de abonați. Aceste contracte se încheie pe cel puțin 5 ani.
    Fermierii mici pot încheia contracte sezoniere, plătind însă alt preț la apă, dar li se va permite și lor să folosească sistemul de irigații.

    Se reglementează pentru perioada 2016-2020 un program în valoare de 1,015 miliarde de euro pentru reabilitatrea infrastructurii de irigații. Pentru 2016 sunt prevăzute 145 de milioane de euro de la bugetul de stat urmând ca apoi, suma să crească anual cu 17%, încât să se atingă plafonul adoptat. Sumele neutilizate până la finele anului se reportează pe anul următor.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025. Plăți la zi și termene pentru fermieri în luna ianuarie Ucraina și-a reluat exporturile de ouă și de zahăr către statele din UE Ce șanse sunt ca silozurile, irigațiile și solariile să scape definitiv de taxa pe stâlp