• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Capcanele cu feromoni – ultima modă în serele de legume din Spania

    agrointeligenta.ro -

    Spania deține cea mare suprafața de sere și solarii din lume, iar o vizită la orice fermier care cultivă legume în spații protejate va însemna o experiență relevantă pentru a vedea cum se face agricultură super-intensivă însă fără chimizare excesivă.

    Iar primul semn că această strategie dă roade este marea de ”stegulețe” galbene pe care le vezi la intrarea în orice seră din regiunea Almeria, unde se află 35.000 de hectare de cultură în spații protejate. Aceste fâșii galbene nu sunt decât capcane cu feromoni care atrag și neutralizează toate insectele dăunătoare. ”Moda” a început să prindă în Spania în urmă cu câțiva ani dar în acest sezon practic nu este legumicultor spaniol care să nu folosească capcane cu feromoni pe toată suprafața cultivată.

    ”Sistemul e simplu. Fâșiile sunt în general de dimensiunea unei coli A4 pentru a le putea înșira ușor peste tot. Galbenul este culoarea care atrage cel mai mult insectele, poate nu știați. Suprafața este adezivă și conține un feromon atractant pentru dăunători. Insectele se prind imediat datorită suprafeței extrem de adezive. Bondarii nu sunt atrași de acel miros, ei vor avea în continuare treabă cu polenizarea culturilor”, a spus pentru Agrointeligența Guillermo Joya Villalobos (foto), specialist în cadrul companiei agricole spaniole TecnoBioPlant.

    DSC_0417

    Fermierii spanioli sunt foarte mulțumiți: populațiile de insecte dăunătoare nu mai reprezintă o problemă, cheltuilelile cu inputurile au scăzut, pesticidele sunt folosite doar atunci când este neapărată nevoie. Iar rezultatul se vede pe masa consumatorilor din întreaga Europă: reziduurile de pesticide din legumele cultivate în Almeria sunt în proporție de 99,3% sub normele europene în vigoare care sunt extrem de dure.


    Te-ar mai putea interesa

    Noua PAC – subvenții APIA la hectar între 130 și 240 de euro Usturoiul de Copălău, la recoltat. Dumitru Mătrescu, fermier: ”Producție de aproape 8 tone, vindem cu 25 de lei/kg” Tânără fermieră: Amendă de 100.000 de lei pentru un solar amplasat în propria grădină

    Ultimele știri

    Oierul Nicolae Romoșan și-a triplat vânzările de brânză cu o investiție deșteaptă de 2.000 de euro Fermierii care vor să facă procesare – fonduri de până la 10 milioane de euro. Ghidul final, publicat de AFIR Tărâțe în hrana puilor de găină – când și cum se administrează