Rectificare bugetară: 640 de milioane de lei pentru despăgubirile pe secetă. Când se vor face plățile?
Roxana Dobre -Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat astăzi după ședința de Guvern că, în urma celor convenite cu premierul și cu ministrul de Finanțe, la rectificarea bugetară de vineri ministerul pe care îl conduce va primi 640 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor care vor fi alocate fermierilor ale căror culturi au fost afectate de seceta din această vară.
”O sumă destul de mare, care va veni la bugetul Ministerului Agriculturii prin această rectificare și după aceea va fi distribuită către fermieri imediat după momentul în care vom primi cererile și în momentul în care vom avea acceptul Comisiei Europene, scris, vizavi de notificarea pe care o facem”, a afirmat Daniel Constantin, potrivit Agerpres.
El a adăugat că, în atare condiții, ”cel mai probabil vineri, dacă nu săptămâna viitoare în ședință de Guvern”, va fi aprobată această hotărâre a Executivului.
”Astăzi notificăm Comisia Europeană. De la 1 noiembrie, cel mai probabil, vom primi cereri. Vom anunța imediat ce se va aproba Hotărârea de Guvern. Vom primi cereri din partea fermierilor, urmând ca la începutul sau jumătatea lunii decembrie, imediat ce va veni răspunsul Comisiei Europene, să începem să facem aceste plăți”, a spus ministrul Agriculturii.
Daniel Constantin a precizat că suprafața terenurilor agricole afectate, în diverse stadii, de secetă se ridică la 1,6 milioane de hectare.
”Vorbim aici de cei care au suferit pierderi pe suprafețe mai mari de 30%, deci între 30% și 100%. A nu se înțelege că toată suprafața de 1,6 milioane de hectare a fost afectată în totalitate”, a mai completat ministrul.
Aproximativ 173.524 de fermieri vor primi bani
Aproximativ 173.524 de fermieri care au avut pierderi din cauza secetei vor primi depăgubiri după evaluările pe care Ministerul Agriculturii le-a primit de la Direcțiile Agricole și instituțiile care funcționează în subordinea Prefecturilor. “Aș vrea să subliniez că 165.000 dintre beneficiari sunt persoane fizice”, a afirmat ministrul Agriculturii.
El a precizat că „valoarea despăgubirilor este diferită, în funcție de stadiul în care a fost afectat fiecare beneficiar”. „Valoarea maximă pentru cei care au fost afectați 100% diferă, iar la culturile principale, de exemplu la porumb, ea nu poate să depășească 420 de lei la hectar în cazul persoanelor juridice și 210 lei la hectar în cazul persoanelor fizice”, a explicat el.
Constantin a menționat și categoriile de culturi pentru care se vor acorda despăgubirile sub forma unor ajutoare de stat: porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume, plante de nutreț, pășune și fâneață. El și-a exprimat speranța ca ministerul să aibă capacitatea să plătească aceste fonduri până la sfârșitul anului 2015 pentru că efortul este „uriaș”. „Vă spuneam de peste 170 de mii de cereri care trebuie primite, care trebuie verificate și, după aceea, care trebuie plătite către beneficiari”, a mai spus Daniel Constantin.
Sursa: Agerpres.ro